Πονόδοντος: Λυγίζει τους πάντες, ακόμα και τους Βίκινγκς! Οι λύσεις που ανακουφίζουν

Πονόδοντος: Λυγίζει τους πάντες, ακόμα και τους Βίκινγκς! Οι λύσεις που ανακουφίζουν

Ο πονόδοντος δεν κάνει διακρίσεις και λυγίζει ακόμα και τους ατρόμητους Βίκινκγς, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψαν την προσπάθειάς τους να θεραπεύσουν τον πόνο

viking
Ακόμη και οι θρυλικοί, άγριοι πολεμιστές των Βίκινγκς φαίνεται πώς λύγιζαν από τον πόνο στα δόντια και έψαχναν λύσεις για να ανακουφιστούν από τα επώδυνα στοματικά συμπτώματα. Αυτό ισχυρίζεται πρόσφατη σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE και αποτυπώνει, κατά την ερευνητική ομάδα, τα πρώτα βήματα στην οδοντιατρική για τον σκανδιναβικό λαό που εξαπλώθηκε σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Κλινικές και ακτινογραφικές εξετάσεις και αναλύσεις σε ανθρώπινα λείψανα στη Σουηδία αποκάλυψαν φθορές και ίχνη τριβής στις οδοντοστοιχίες, γεγονός που υποδεικνύει τις προσπάθειές του να ανακουφιστούν από τον πονόδοντο. Επρόκειτο για 2.300 δόντια από 171 τάφους Βίκινγκς, που έφεραν στο φως ανασκαφές του 2005 στο Βάρνεμ, και τα οποία χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ..

«Τα μισά περίπου άτομα έπασχαν από τερηδόνα. Οι Βίκινγκς πραγματοποιούσαν σφραγίσματα, χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες και άλλες οδοντιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση οδοντικών λοιμώξεων» ανέφερε η Carolina Bertilsson από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, σημειώνοντας πως πολλοί είχαν χάσει τα δόντια τους πριν πεθάνουν.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης