Καρκίνος προστάτη: Βρέθηκε το γονίδιο πίσω από την αντίσταση στη συνδυασμένη θεραπεία

Καρκίνος προστάτη: Βρέθηκε το γονίδιο πίσω από την αντίσταση στη συνδυασμένη θεραπεία

Ερευνητές από την Κλινική Cleveland ανακάλυψαν το γονίδιο που προωθεί την αντίσταση στον συνδυασμό ακτινοθεραπείας και ορμονοθεραπείας που επιλέγεται για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-24T103924_163
Άνδρες με έναν συγκεκριμένο υπότυπο του γονιδίου HSD3B1 (3βυδροξυστεροειδική αφυδρογονάση) μπορεί να εμφανίσουν αντίσταση στον συνδυασμό ακτινοθεραπείας και ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη, συνδυαστική θεραπεία που επιλέγεται για ασθενείς με εκτεταμένους όγκους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Κλινικής Cleveland, το γονίδιο HSD3B1 κωδικοποιεί το κυρίαρχο ισοένζυμο 3bHSD1, έναν δυνητικό προγνωστικό βιοδείκτη της ανταπόκρισης στη συνδυασμένη ορμονοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν πώς θα βελτιωθεί η θεραπεία π.χ. με την προσθήκη αναστολέvn της σηματοδότησης μέσω του υποδοχέα των ανδρογόνων.

Η επιστημονική ομάδα είχε διαπιστώσει σε παλαιότερη μελέτη ότι μια παραλλαγή στο γονίδιο HSD3B1 οδηγούσε σε ταχύτερη αντίσταση στη θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. Στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, αναζήτησαν τις πιθανότητες αυτή η αντίσταση στην ορμονοθεραπεία από το HSD3B1 να σχετίζεται με την αντίσταση στην ακτινοθεραπεία.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης