Κορωνοϊός στη Βρετανία: Ο Ντομινίκ Ράαμπ έτοιμος να παίξει τον ρόλο του «Designated Survivor»

Κορωνοϊός στη Βρετανία: Ο Ντομινίκ Ράαμπ έτοιμος να παίξει τον ρόλο του «Designated Survivor»

Κορωνοϊός: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ράαμπ έχει οριστεί ως ο αντικαταστάτης του Μπόρις Τζόνσον, σε περίπτωση που εκείνος δεν καταφέρει σύντομα να επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ

raab
Άσχημα τα μαντάτα για το Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Εισήχθη στο νοσοκομείο «St Thomas», καταβεβλημένος με υψηλό πυρετό και βήχα, μετά από πολυήμερη καραντίνα στο σπίτι εξαιτίας προσβολής του από τον κορωνοϊό. Καθησυχαστική πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι παραμείνει στις επάλξεις, συνεχίζει να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στη χώρα και κρατάει υπεύθυνα τα ηνία της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν θα μπορέσει να επιτελέσει τα καθήκοντα του, το πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ αρ. 10, καλού κακού, έχει ήδη καταστρώσει σχέδιο προσωρινής αντικατάστασης του ώστε μην διακοπεί η συνέχεια στη λειτουργία των κρατικών υποθέσεων. Άμεσος αντικαταστάτης του έχει οριστεί ως ντε φάκτο προεδρεύων της κυβέρνησης ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον, Ντομινίκ Ραάμπ- εξακριβωμένα υγιής μια και υποβλήθηκε δύο φορές σε εξετάσεις, επειδή είχε βήχα, και βρέθηκε αρνητικός στο ιό. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που πριν ένα μήνα επισκέφτηκε την Άγκυρα και προσέφερε διάπλατα την «αλληλεγγύη» της χώρας του στην Τουρκία για τη επέμβασή της στη Συρία και τον «αγώνα της κατά της τρομοκρατίας».

Όπως και να έχει, αυτός αναμένεται να αναλάβει πλέον τα καθήκοντα αναπλήρωσης του πρωθυπουργού υπό το ρόλο του «Designated Survivor», όπως ακριβώς αποκαλείται και η ομώνυμη σειρά του Netflix. Εκείνου, δηλαδή, του θρίλερ συνομωσίας με τίτλο ο «Επιζών της Επόμενης Ημέρας» όπου ο Κίφερ Σάντερλαντ υποδύεται ένα «ασήμαντο» Αμερικανό υπουργό, που ορκίζεται ξαφνικά Πρόεδρος των ΗΠΑ επειδή, σύμφωνα με το σενάριο, είναι ο μόνος που επιζεί μετά από μια έκρηξη που σκοτώνει τους πάντες και διαλύει τα πάντα στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόμινικ Ρένι Ράαμπ γεννήθηκε πριν 46 χρόνια στο Μπάκιγχαμσαϊρ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας. Είναι γιός του Πίτερ Ράαμπ ενός εβραίου Τσεχοσλοβάκου πρόσφυγα που απέδρασε στην Αγγλία σε ηλικία 6 χρονών από την κατεχόμενη από τους Ναζί χώρα του το 1938. Ο νεαρός Ντόμινικ χάρη στην επιρροή της Αγγλίδας μητέρας του Τζέιν ανατράφηκε θρησκευτικά με τα χριστιανικά πιστεύω της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Στα 12 του έμεινε ορφανός από πατέρα αλλά η οικονομικά μικρομεσαία οικογένεια του τον στήριξε. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε Master's στο Διεθνές Δίκαιο από το Jesus College του Κέιμπριτζ. Άσκησε δικηγορία σε πολυεθνική εταιρεία Νομικών, αλλά όταν το καλοκαίρι του 1998 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Birzeit κοντά στη Ραμάλα αποδέχτηκε τη πρόταση των Παλαιστινιακών αρχών να αναλάβει ως ένας από τους κεντρικούς διαπραγματευτές των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο, αξιολογώντας τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δυτική Όχθη.

Επιστρέφοντας στη πατρίδα του δούλεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών και κατόπιν ως μέλος του Συντηρητικού κόμματος στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ. Το 2010 εξελέγη βουλευτής σε μια ασφαλή έδρα των Τόρηδων στη εκλογική περιφέρεια Esher & Walton στη κομητεία του Σάρρεϋ στο ευρύτερο Λονδίνο. Σταδιακά με τις ρεαλιστικές θέσεις και παρεμβάσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των δυο φύλλων και την αξιοκρατία για τη βελτίωση της κοινωνικής κινητικότητας κέρδισε πόντους και έγινε ευρύτερα αναγνωρίσιμος ξεφεύγοντας από τα πίσω καθίσματα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ως ανερχόμενο αστέρι των Τόρηδων έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης και κατόπιν Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επί πρωθυπουργίας της Τερέσα Μέι ανέλαβε Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραιτήθηκε από τα πόστο καθώς αμφισβήτησε δυναμικά το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση από την ΈΕ που ετοίμαζαν οι Βρυξέλλες.

Φανατικός οπαδός της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πολύ πριν από το δημοψήφισμα. Συνσυγγραφέας του πονήματος «Η Βρετανία χωρίς αλυσίδες» και τακτικός αρθρογράφος της Daily Telegraph έδωσε μαχητικά τα «ρέστα» του στις κάλπες υπέρ του Brexit. Όταν ο Τζέρεμι Χαντ, αντίπαλος του Μπόρις Τζόνσον έχασε στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών, και παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών ο Ράαμπ ανέλαβε το πόστο, ενώ ο ομοϊδεάτης του πρωθυπουργός του πρόσθεσε τον επίτιμο τίτλο του πρώτου υπουργού που συνεπάγεται την αρχαιότητα έναντι όλων των άλλων στο υπουργικό συμβούλιο. Υπό αυτή την αναγνώριση, καθώς ο Τζόνσον επέλεξε να κυβερνήσει χωρίς αναπληρωτή πρωθυπουργό, έχει την πρωτοκαθεδρία να τον αντικαταστήσει αν τύχει καμιά παρατεταμένη «στραβή» στην υγεία του πρώτου.

Ο Ράαμπ, παρότι έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις, δεν βιάζεται ούτε πιέζει καταστάσεις. Διαθέτει το προφίλ του φιλήσυχου πολιτικού που ζει ήρεμα στην εκλογική του περιφέρεια, η οποία τον έχει εκλέξει τέσσερις φορές βουλευτή με συντριπτική πλειοψηφία. Είναι παντρεμένος με την Ερικα Ρέι, Βραζιλιάνα διευθυντή μάρκετινγκ για τη Google, την οποία γνώρισε όταν αυτή ήταν φοιτήτρια στο Λονδίνο , κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης από κοινού στη τηλεόραση των αγώνων του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2002 στη Κορέα και την Ιαπωνία. Από του γάμο τους απέκτησαν δυο αγόρια τον Πίτερ και τον Τζέσουα.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ στο Συντηρητικό κόμμα υπάρχει ήδη αναβρασμό για την προσωρινή προώθηση του χωρίς να κρύβουν την αγωνία του μη τυχόν και αυτή γίνει μονιμότερη. Ανοιχτά , πάντως δεν τα βάζουν μαζί του. Ίσως επειδή γνωρίζουν ότι ο κατά τα άλλα φλεγματικά γαλήνιος Ντόμινικ εκτός από ποδοσφαιρόφιλος είναι επίσης εραστής των αγώνων πυγμαχίας και αθλητής των πολεμικών τεχνών. Κατέχει, έξαλλου, ζώνη τριών Νταν στο καράτε.

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροτερεύει η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον

Μόσιαλος για Τζόνσον: Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση, ελπίζω να βγει νικητής

Ο Μπόρις Τζόνσον λαμβάνει «θεραπεία με οξυγόνο» στο νοσοκομείο, γράφει η Daily Mail
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης