Κορωνοϊός στην Ιταλία: Μαζικά τεστ στην πόλη Βο βάζουν «φρένο» στον ιό, λένε οι επιστήμονες

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Μαζικά τεστ στην πόλη Βο βάζουν «φρένο» στον ιό, λένε οι επιστήμονες

Μία μελέτη στη μικρή πόλη Βο, όπου σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ιταλία, επισημαίνει πόσο επικίνδυνοι είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς

coronavirus_italy
Η μικρή πόλη Βο, στη βόρεια Ιταλία, όπου σημιεώθηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στη χώρα, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο έρευνας που καταδεικνύει πως οι επιστήμονες μπορούν να αδρανοποιοήσουν την εξάπλωση του Covid-19.

Επιστημονική μελέτη, που διεξέχθη στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, με τη βοήθεια της Περιφέρειας του Βένετο και του Ερυθρού Σταυρού, έλαβε δείγμα από όλους τους 3.300 κατοίκους της πόλης, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που δεν είχαν καθόλου συμπτώματα. Στόχος ήταν να μελετηθεί η φυσική ιστορία του ιού, οι δυναμικές μετάδοσης και οι ευπαθείς ομάδες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι εξέτασαν τους κατοίκους δύο φορές και ότι η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη του καθοριστικού ρόλου που παίζουν οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού στην εξάπλωσή του.

Όταν ξεκίνησε η μελέτη, στις 6 Μαρτίου, υπήρχαν τουλάχιστον 90 κρούσματα στη Βο. Εδώ και μέρες, όμως, δεν εκδηλώνονται πλέον νέα κρούσματα.

«Ήμασταν σε θέση να συγκρατήσουμε το ξέσπασμα της επιδημίας εδώ, επειδή εντοπίσαμε και εξαλείψαμε τις "κρυφές" λοιμώξεις και τις απομονώσαμε» λέει ο Αντρέα Κρισάντι, ειδικός στις λοιμώξεις στο Imperial College London, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα της Βο. «Αυτό κάνει τη διαφορά», δηλώνει στους Financial Times.

Η έρευνα επέτρεψε τον εντοπισμό τουλάχιστον έξι ασυμπτωματικών φορέων που εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. «Αν αυτοί οι ανθρωποι δεν είχαν ανακαλυφθεί», λένε οι ερευνητές «πιθανότατα θα είχαν μολύνει εν αγνοία τους και άλλους ανθρώπους».
italy_koronoios

«Το ποσοστό των μολυσμένων ανθρώπων, ακόμα και των ασυμπτωματικών, στον πληθυσμό, είναι πολύ μεγάλο», έγραψε ο Σέρτζιο Ρομανιάνι, καθηγητής κλινικής ανοσολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας, σε γράμμα του προς τις αρχές. «Η απομόνωση των ασυμπτωματικών φορέων είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού και τη σοβαρότητα της νόσου».

Κλείσιμο
Υπάρχουν πολλοί εμπειρογνώμονες και δήμαρχοι στην Ιταλία που πιέζουν για να διεξαχθούν μαζικά τεστ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των ασυμπτωματικών.

«Ένα τεστ δεν κάνει κακό σε κανέναν», λέει ο κυβερνήτης της Περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια, ο οποίος αναλαμβάνει την εξέταση όλων των κατοίκων. Ο Ζάια περιέγραψε τη Βο ως «το πιο υγιές μέρος στην Ιταλία». «Απόδειξη είναι ότι το σύστημα του τεστ δουλεύει» πρόσθεσε.

«Εδώ υπήρχαν τα πρώτα δύο κρούσματα. Τους εξετάσαμε όλους, ακόμα και αν οι ειδικοί μας είπαν ότι αυτό είναι λάθος. 3.000 τεστ. Βρήκαμε 66 θετικούς, τους οποίους του απομονώσαμε για 14 ημέρες και μετά το πέρας των ημερών, έξι από αυτούς ήταν ακόμα θετικοί. Έτσι, καταφέραμε να βάλουμε "φρένο" στον ιό», καταλήγει ο Ζάια.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Φωτογραφία σοκ από το Μπέργκαμο - Στρατιωτικό κονβόι μεταφέρει πτώματα

Κορωνοϊός - Ιταλία: Άλλοι 475 θάνατοι σε ένα 24ωρο - Στους 2.978 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Η Ιταλία εξετάζει να απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητες στο ύπαιθρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης