Χονγκ Κονγκ: Τα ΜΜΜ στόχος των διαδηλωτών - Ανησυχεί η Δύση για τα επεισόδια

Χονγκ Κονγκ: Τα ΜΜΜ στόχος των διαδηλωτών - Ανησυχεί η Δύση για τα επεισόδια

Έχουν παραλύσει οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Χονγκ Κονγκ - «Βαθιά ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα επεισόδια η Βρετανία 

21881222
Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ έβαλαν στο στόχαστρό τους για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης, την ώρα που δυτικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην πρώην βρετανική αποικία.

Χθες Δευτέρα ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από πραγματική σφαίρα όταν πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικός, ενώ ένας άνδρας ντυμένος στα μαύρα περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό έναν άλλον άνδρα και του έβαλε φωτιά. Και οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Χονγκ Κονγκ είχαν παραλύσει.

Roads and public transportation paralyzed by Hong Kong riots


Σήμερα το πρωί μικρές ομάδες μασκοφόρων διαδηλωτών έκλεισαν ξανά οδικούς άξονες, έριξαν αντικείμενα στις ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου και εμπόδισαν την κυκλοφορία των συρμών του μετρό.

Κλείσιμο
Η κυκλοφορία των λεωφορείων και του μετρό πραγματοποιείται με μεγάλη δυσκολία για δεύτερη ημέρα σε πολλές συνοικίες του Χονγκ Κονγκ.

Η ένταση είναι οξυμένη και σε πολλά πανεπιστήμια της πόλης. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που είχαν κλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
21881243

Ακραίοι διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες έστησαν οδοφράγματα και έκλεισαν όλους τους δρόμους προς το πανεπιστήμιο αυτό και το κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Στο Πολυτεχνείο συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει μία φοιτήτρια.

Σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη συνοικία Σέντραλ, στην οποία έχουν την έδρα τους πολλές ξένες επιχειρήσεις και βρίσκονται πολυτελή καταστήματα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε γραφεία πραγματοποίησαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις την ώρα του διαλλείματος για το μεσημεριανό γεύμα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Πολεμήστε για την ελευθερία, στηρίξτε το Χονγκ Κονγκ!».

Μικρές ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν δρόμους και οδικές αρτηρίες στη συνοικία αυτή, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν εκεί αστυνομικές δυνάμεις για δεύτερη συνεχή ημέρα.
21881343

Μετά τη χθεσινή, ιδιαίτερα βίαιη ημέρα, δυτικές χώρες κάλεσαν την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τους διαδηλωτές.

«Καταδικάζουμε τη βία από όλες τις πλευρές (…) και καλούμε όλες τις πλευρές –αστυνομία και διαδηλωτές—να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μόργκαν Όρταγκους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας παράλληλα «τη μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικά» τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες.

«Οι διαδηλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τη βία και η αστυνομία να μην απαντά με δυσανάλογο τρόπο», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, καλώντας παράλληλα «σε διάλογο», ο οποίος είναι «η μόνη οδός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης