Πέθανε ο φίλος του Μπιν Λάντεν και ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν Τζαλαλουντίν Χακάνι

Πέθανε ο φίλος του Μπιν Λάντεν και ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν Τζαλαλουντίν Χακάνι

Η χρηματοδότηση του δικτύου του από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του '80, η ένταξη στους Ταλιμπάν το 1996, η νόσος του Πάρκινσον που τον παρέλυσε το 2008 και η ένταξη στη λίστα των τρομοκρατικών δικτύων το 2012

jalalludin
Την τελευταία του πνοή, μετά από μακροχρόνια μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, άφησε ο φίλος και συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, Τζαλαλουντίν Χακάνι.

Ο ηγέτης των ένοπλων ομάδων των Ταλιμπάν είχε παραλύσει τα τελευταία 10 χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας, εξακολούθησε ωστόσο να ηγείται του ένοπλου δικτύου που είχε δημιουργήσει.

Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι είχε επιβραβευτεί τη δεκαετία του '80 από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρέιγκαν ως ένας από τους ηγέτες-μαχητές του απελευθερωτικού αγώνα κατά των -τότε- Σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Το 2012, ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν το δίκτυο του Χακάνι «τρομοκρατικό» και το ενέταξαν στη σχετική λίστα.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
osama


Ο Χακάνι, που ήταν πάνω από 70 ετών, έπασχε για χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον. Όταν πια παρέλυσε, παρέδωσε την επιχειρησιακή ηγεσία της οργάνωσης στον γιο του Σιρατζουντίν, ο οποίος εξελίχθηκε σε ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν. Ήδη από το 2015, ο γιος του Τζαλαλουντίν είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου το έλεγχο του δικτύου, καθώς ο πατέρας του αδυνατούσε να παραβρίσκεται και να λαμβάνει μέρος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι ήταν έμπιστος φίλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον οποίο συναντούσε προσωπικά σε μία ειδική τοποθεσία έξω από την περιοχή Κοστ, όπου είχε δημιουργήσει το στρατόπεδό του.

Το δίκτυο του Χακάνι εντάχθηκε στους Ταλιμπάν τον Σεπτέμβριο του 1996, όταν συνέβαλε τα μέγιστα στη μάχη που δόθηκε για τον έλεγχο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Νωρίτερα, τη δεκαετία του '80, το δίκτυο Χακάνι ήταν ανάμεσα στους μουτζαχεντίν που είχαν ενταχθεί στη λίστα χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες στήριζαν με όπλα και οικονομικά τον αγώνα κατά των σοβιετικών στρατευμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης