Mυστήριο γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο

Mυστήριο γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές που να επιβεβαιώσουν την  απόπειρα δολοφονίας, σημειώνουν διεθνή μέσα, όπως η Deutsche Welle

mad
Μυστήριο καλύπτει την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Η επίθεση έγινε το απόγευμα τοπική ώρα, εν μέρει σε ζωντανή αναμετάδοση από την τηλεόραση, τη στιγμή που εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων, παρατεταγμένα σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας. Από τις εικόνες ακούσθηκαν εκρήξεις από 2 ντρόνεν, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεμάτα με εκρηκτικά, και στη συνέχεια στρατιώτες και θεατές να τρέχουν να σωθούν.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει τους ακροδεξιούς

Σωματοφύλακες του Μαδούρο τον φυγάδευσαν σώο και αβλαβή σε ασφαλές μέρος, τραυματίστηκαν ωστόσο 7 στρατιώτες, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου, Χοσέ Ροντρίγκες. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε διάγγελμα προς τον λαό καταγγέλλοντας τους ακροδεξιούς της αντιπολίτευσης, τη γειτονική Κολομβία και αμερικανικούς χρηματοδοτικούς κύκλους στη Φλόριντα.

90223505DFEBDCD1DF2DCE0B278AFAB9


«Επιχείρησαν να με δολοφονήσουν» είπε. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι πίσω από την απόπειρα βρίσκεται η άκρα δεξά στη Βενεζουέλα σε συμμαχία με τη δεξιά στην Κολομβία και τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Δεν έχω καμιά αμφιβολία. Θέλω να σας πω ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να με δολοφονήσουν, έχουν συλληφθεί και προσαχθεί. Πρώρες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν χρηματοδότες της επίθεσης που ζουν στις ΗΠΑ και στην Φλόριντα. Ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ να στραφεί εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που επιχειρούν μεγάλες επιθέσεις εναντίον φιλήσυχων χωρών της ηπείρου μας, εν προκειμένων τη Βενεζουέλα».

Αντιδράσεις αλληλεγγύης από Τουρκία, Ισπανία και Ρωσία

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές που να επιβεβαιώσουν την εκδοχή περί απόπειρας δολοφονίας. Η Κολομβία πάντως, μέσω του προεδρικού εκπροσώπου, έσπευσε πάραυτα να διαψεύσει κάθε εμπλοκή της στο συμβάν. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μέσω του διαδικτύου η πρωτοεμφανιζόμενη ανταρτική οργάνωση Εθνικό Κίνημα Στρατιωτών με τα Πουκάμισα, όπως ονομάζεται, που φέρεται να συστήθηκε πριν από 4 χρόνια. «Αντιβαίνει στη στρατιωτική ηθική η υπεράσπιση κυβέρνησης που ξέχασε το Σύνταγμα και από την υπηρεσία του κράτους παρεκτράπη στο χυδαίο τρόπο αυτοπλουτισμού» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου.

Την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Μαδούρο καταδίκασε με έντονο τρόπο η Τουρκία, μια από τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους του. «Μας γέμισε το γεγονός μεγάλη ανησυχία» ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καταδίκασε κάθε πολιτικά υποκινούμενη μορφη βίας στη Βενεζουέλα. "Σχετικά με τις βίαιες ενέργειες, που σημειώθηκαν χθες στο Καράκας...η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την σφοδρή καταδίκη κάθε πολιτικά υποκινούμενης βίας και ελπίζει σε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί με "έναν ειρηνικό δημοκρατικό τρόπο".

Την καταδίκη της εξέφρασε και η Μόσχα. "Θεωρούμε ότι χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους ως μέσα σε έναν πολιτικό αγώνα είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, μετά το πρόσφατο συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, το οποίο έθεσε τις προτεραιότητες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Κλείσιμο
Την επίθεση καταδίκασαν και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Νικαράγουας.

Venezuela: Nicolas Maduro survives 'assassination attempt'


Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του Associated Press πυροσβέστες που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν να αμφισβητούν την κυβερνητική εκδοχή των γεγονότων. Σύμφωνα με το πρακτορείο τρεις μαρτυρίες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους κάνουν λόγο για έκρηξη γκαζιού σε ένα κοντινό διαμέρισμα.

Σστρατιωτικός αξιωματούχος που ήταν παρών στη σκηνή της επίθεσης, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρόεδρο Μαδούρο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην EL PAÍS για την κυβερνητική εκδοχή. Δήλωσε ότι δεν είδε κανένα drone και διαβεβαίωσε ότι δεν άκουσε πυροβολισμούς
Επιπλέον, το συνδικαλιστικό Σωματείο των εργαζομένων στον Τύπο ανέφερε ότι μετά το περιστατικό τα ίχνη των δημοσιογράφων και του συνεργείου που κάλυπταν την παρέλαση χάθηκαν: «Οι Nάιντι Φρέιτες, Σέζαρ Ντιαζ και Αλφρέδο Βαλέρα παραμένουν αγνοούμενοι καθώς στρατιώτες της πολιτοφυλακής τους πλησίασαν από τη λεωφόρο Μπολιβάρ και τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν τη μετάδοση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης