Η Ζάμπια επιτρέπει στους «κυνηγούς τροπαίων» να σκοτώσουν πάνω από 1.000 ιπποποτάμους

hippo

Οι αρχές σχεδιάζουν να επιτρέψουν τη φόνευση 250 ιπποποτάμων το χρόνο σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η νόσος του άνθρακα 

Την άδεια στους «κυνηγούς τροπαίων» να σκοτώσουν πάνω από χίλιους ιπποποτάμους για τα επόμενα πέντε χρόνια δίνει η Ζάμπια. 

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση της χώρας, η «σφαγή» αυτή αναμένεται να γίνει στην περιοχή του ποταμού Λουάνγκουα, με στόχο να ελεγχθούν οι αριθμοί τους και να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου του άνθρακα. Οι αρχές σχεδιάζουν να επιτρέψουν τη φόνευση 250 ιπποποτάμων το χρόνο με μία εταιρεία σαφάρι να έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει στους τουρίστες να σκοτώσει περίπου πέντε ζώα ο καθένας.

Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων της Ζάμπια ισχυρίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα αποτρέψει την «έκρηξη» της νόσου του άνθρακα που παρατηρείται σε περιοχές που διαβιούν υπεράριθμοι ιπποπόταμοι και ότι το ζήτημα αυτό περιπλέκεται σε συνδυασμό και με την ασυνήθιστα περιορισμένη βροχόπτωση, που κάνει χειρότερη την κατάσταση.

Η νόσος του άνθρακα είναι ασθένεια που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και η οποία μεταδίδεται από μικρόβια που επιβιώνουν στις ακαθαρσίες των ζώων. Οι ιπποπόταμοι θεωρούνται επιρρεπείς στη λοίμωξη και μπορούν να τη μεταδώσουν στον άνθρωπο, οι οποίοι τρώνε μολυσμένο κρέας.

Η Ζάμπια είχε αναβάλει ένα παρόμοιο σχέδιο το 2016 κατόπιν πιέσεων που είχε δεχθεί από ακτιβιστές, ωστόσο η οργάνωση «Born Free» είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι υπογείως είχε αντρέψει την απόφασει για να προμοτάρει τη σφαγή στους κυνηγούς τροπαίων.

Τι είναι η νόσος του άνθρακα

O άνθρακας είναι λοιμώδης νόσος η οποία προκαλείται από τη βάκιλο του άνθρακα. Μπορεί να διαδοθεί με τέσσερις τρόπους: μέσω δέρματος, με την εισπνοή, μέσω της γαστρεντερικής οδού και με ενοφθαλμισμό.

Τα συμπτώματα αρχίζουν μια μέρα μέχρι και δύο μήνες μετά τη μόλυνση. Το δέρμα παρουσιάζει μικρές φουσκάλες οι οποίες περιβάλλονται από πρήξιμο το οποίο συχνά μετατρέπεται σε ανώδυνο έλκος με μαύρο κέντρο. Η εισπνεόμενη μορφή εμφανίζεται με πυρετό, πόνο στον θώρακα και δυσκολία αναπνοής. Η γαστρεντερική μορφή παρουσιάζει ναυτία, εμετό, διάρροια ή κοιλιακό πόνο. Στην περίπτωση ενοφθαλμισμού, υπάρχει πυρετός και απόστημα στο σημείο εισόδου του βακτηρίου.

Στα φυτοφάγα ζώα, η μόλυνση γίνεται όταν εισπνεύσουν ή καταπιούν σπόρια, ενώ βόσκουν. Τα σαρκοφάγα μπορεί να μολυνθούν με την κατανάλωση μολυσμένων ζώων.

Ο άνθρακας διαδίδεται μέσω των σπορίων των βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται συχνά σε μολυσμένα ζωικά προϊόντα. Η επαφή γίνεται με την εισπνοή, κατάποση ή από κάποια βλάβη στο δέρμα. Συνήθως δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ομάδες κινδύνου περιλαμβάνουν ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν με ζώα ή ζωικά προϊόντα, ταξιδιώτες, εργάτες ταχυδρομίου και στρατιωτικό προσωπικό. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση αντισωμάτων ή της τοξίνης στο αίμα ή με καλλιέργεια με δείγμα από το μολυσμένο σημείο


Ο άνθρακας στους ανθρώπους είναι συχνότερος στην Αφρική και στην κεντρική και νότια Ασία. Επίσης, απαντά συχνά στην νότια Ευρώπη, αλλά είναι ασυνήθης στη βόρεια Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Παγκοσμίως, καταγράφονται τουλάχιστον 2.000 περιστατικά κάθε χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ςΟ

ΜΠΟΥΡΔΕΣ όλα για τα λεφτά γίνονται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ship_main01

Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί καθ' ολη τη διάρκεια της ημέρας - Συγκλονιστικά βίντεο από το εσωτερικό του Viking Sky και τα ελικόπτερα που προσέγγιζαν το μεγαθήριο - Μεγάλη ταλαιπωρία και τραυματίες

9