ΕΕ: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται

19491552

Οι Βρυξέλλες κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή - «Πολύ επικίνδυνη» η κατάσταση  δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές "να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" και "να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση".

"Οι πληροφορίες για τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού (...) στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικές" ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Μογκερίνι .

"Όπως έχει πει κατ' επανάληψη η ΕΕ, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα στην περιοχή", προστίθεται στη σύνομη ανακοίνωση.

Γαλλία: «Πολύ επικίνδυνη» η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει "πολύ επικίνδυνη" λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

"Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης", είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη το Ισραήλ πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, απαντώντας σε εκτοξεύσεις ιρανικών ρουκετών προς το έδαφός του, μια πρωτοφανής στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

"Αυτό που φοβόμασταν μόλις πραγματοποιήθηκε. Το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν συγχωνεύτηκαν (...) και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη", συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

"Πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, να φροντίσουμε νε επανέλθει η ψυχραιμία και να αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή", επέμεινε ο Λε Ντριάν.

Ο υπουργός υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι αναγκαίιο να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει ένα "παράθυρο" για τη διάδοση των πυρηνικών στσην περιοχή.

"Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο", προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Καλχας

Εβραιοι ισον ναζι... Τραμπ δουλος τους

Νίκος Χ.Ν

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται και γι αυτό επιτίθεται. Ερώτημα. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να αμυνθεί?

Τι εννοείτε Νίκο Χ.Ν?

Αστείο ακούγεται με τσίπρα και καμμένο! Το Ισραήλ παίζει στην Πρεμιερ Ληγκ και η Ελλάδα στους Ερασιτέχνες στα τέσσερα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brexit1

Θα φύγει τελικά η Βρετανία από την ΕΕ; Πόσο πιθανό είναι να παραιτηθεί η Μέι; Δείτε τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων αλλά και τις εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα - Σήμερα συζητείται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

14