Ιταλία: Με την «πλάτη στον τοίχο» Μπερλουσκόνι – Ρέντσι μετά τις εκλογές

Ιταλία: Με την «πλάτη στον τοίχο» Μπερλουσκόνι – Ρέντσι μετά τις εκλογές

Ένταση στα στρατηγεία του Φόρτσα Ιτάλια και των Δημοκρατικών μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών – Εσωτερικές έριδες στο κόμμα του Μπερλουσκόνι – Στο περιθώριο κινδυνεύουν να εισέλθουν οι Δημοκρατικοί

Ιταλία: Με την «πλάτη στον τοίχο» Μπερλουσκόνι – Ρέντσι μετά τις εκλογές
Σε αναζήτηση ρόλου και στρατηγικής για την επόμενη μέρα βρίσκονται οι μεγάλοι χαμένοι των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία. 

Το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου δίνει μάλλον μικρές δυνατότητες στο Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τους Δημοκρατικούς του Ρέντσι και το κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι», που θα κληθούν να παίξουν ρόλο κομπάρσου στις όποιες εξελίξεις. 


Κλείσιμο
Ο Μπερλουσκόνι χάνει τον πρώτο ρόλο 

Με μόλις 14% της εκλογικής δύναμης, το κόμμα του Μπερλουσκόνι μετέχει στον συντηρητικό συνασπισμό, που κατάφερε να συγκεντρώσει το 37% των ψήφων.  Όμως, πρώτη δύναμη του συνασπισμού είναι η ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. 

Ήδη, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ξεκίνησαν οι εσωκομματικές διαμάχες και συγκρούσης. Στο στόχαστρο βουλευτών και στελεχών βρίσκεται ο στενός συνεργάτης και δικηγόρος του Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, στον οποίο καταλογίζονται βασικά λάθη στην επιλογή των προσώπων για τα εκλογικά ψηφοδέλτια. 

Την ίδια ώρα, αναλυτές της δημόσιας τηλεόρασης Rai θεωρούν ότι το Forza Italia «εγκατέλειψε τη νότια Ιταλία, γεγονός που βοήθησε τα Πέντε Αστέρια να θριαμβεύσουν».



Ο Ρέντσι ωθεί τους Δημοκρατικούς στο περιθώριο 

Στο μάτι του κυκλώνα είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το ποσοστό του να διαμόρφώνεται μόλις στο 18,7%. Ήδη, ο Ρέντσι ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να παραιτηθεί. 



Ο πρώην πρωθυπουργός όμως διευκρίνισε ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος υπό τον όρο να γίνει έκτακτο συνέδριο, και να εκλεγεί ο διάδοχός του με ανοικτή ψηφοφορία.

Ο Ρέντσι λέει «όχι» σε μια συμμαχία τόσο με τα Πέντε Αστέρια, όσο και με τη Λέγκα, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμπορευθεί με αυτούς που το προπηλάκιζαν. Όμως, μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να θέσει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο την κεντροαριστερά και να προκαλέσει πραγματικές εκρήξεις θυμού στο εσωτερικού των «Δημοκρατικών». Διότι πολλά στελέχη του αφήνουν ήδη να διαρρεύσει ότι όποιος έχασε τις εκλογές δεν μπορεί να αποφασίζει και τη μελλοντική γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί.



Πιθανή παραίτηση και για το κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι»

Την ίδια ώρα, άσχημα αποτελέσματα κατέγραψε το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι»,  που απέσπασε μόλις 3,4%.  Ο επικεφαλής του κινήματος και πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε παραίτηση. 

Οι αναλυτές αποδίδουν το κακό αποτέλεσμα στην ανυπαρξία επικοινωνιακής πολιτικής, ενώ δεν τέθηκαν προγραμματικές προτεραιότητες.  Τα κύρια ονόματα της όλης αυτής προσπάθειας (Μπερσάνι, Ντ΄Αλέμα, Γκράσο και Μπολντρίνι) θα πρέπει να αποφασίσουν τώρα αν θα εργασθούν για την ενίσχυση του Ελεύθεροι και Ίσοι ή αν θα αναλάβουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης