Πρόσω ολοταχώς για τον νέο «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία - Εντός ή εκτός ο Σουλτς;

Πρόσω ολοταχώς για τον νέο «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία - Εντός ή εκτός ο Σουλτς;

Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς ή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αναλάβουν το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών; - Ατονεί το σενάριο να παραμείνει στο υπουργείο ο προσωρινός διάδοχος του Σόιμπλε, Πέτερ Αλτμάγιερ
      

Πρόσω ολοταχώς για τον νέο «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία - Εντός ή εκτός ο Σουλτς;
Προχωράει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία με τις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων: Χριστιανοδημοκρατών -των Βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών- να βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται, όμως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Focus», το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα ξανακάνει «κωλοτούμπα» ο ηγέτης του SPD. Aρχικά ο
Μάρτιν Σουλτς είχε δεσμευτεί μετά το ταπεινωτικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου ότι το κόμμα του θα είναι στην αντιπολίτευση. Τελικά ενέδωσε στις πιέσεις των Χριστιανοδημοκρατών να συγκυβερνήσουν για μία ακόμη φορά
. Το ερώτημα όμως τώρα είναι αν θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο στο νέο «μεγάλο συνασπισμό» (Groko). Υπό κανονικές συνθήκες, ο ηγέτης του κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση υπουργοποιείται. Όμως ο Σουλτς δεν είναι πλέον δημοφιλής στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Και κυρίως, δέχεται τα πυρά της κομματικής νεολαίας.   

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, έχει ήδη ξεκινήσει το παζάρι για τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση και το όνομα του Σουλτς τη μια ακούγεται και την άλλη δεν ακούγεται.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τα περιοδικά «Focus» και «Spiegel», έντονα ακούγονται τα ακόλουθα ονόματα:  

1. Για το υπουργείο Οικονομικών έχουν πέσει στο τραπέζι δύο ονόματα από το κόμμα του SPD:του αντιπροέδρου του SPD και δημάρχου του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς και του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ωστόσο, κάποια στιγμή είχε ακουστεί έντονα το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών από το κόμμα της Μέρκελ και πρώην επιτελάρχη της, Πέτερ Αλτμάγιερ. 

2.Για το υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται το όνομα του Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ κυρίως όμως της υπηρεσιακής υπουργού Άμυνας,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

3.Για το υπουργείο Άμυνας ακούγεται και πάλι το όνομα του  Σοσιαλδημοκράτη υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
    
4. Για το υπουργείο Εργασίας προορίζεται ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ, των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, για το υπουργείο Οικονομίας που είθισται να συνδυάζεται και με το αξίωμα του αντικαγκελάριου, ακούγεται το όνομα του Πέτερ Αλτμάγιερ, προσωρινού διαδόχου του Σόιμπλε και πρώην επιτελάρχη της Μέρκελ. 

5. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πολλές πιθανότητες να το αναλάβει ο Γιοαχίμ Χέρμαν, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών και ο πιο πιθανός διάδοχος του Ζέεχοφερ για την ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).


Τέλος, για το υπουργείο Μεταφορών ακούγεται ο δηλωμένος γκέι, πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί Σόιμπλε, Γενς Σπαν.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης