Ινδονησία και Φιλιππίνες ξεκινούν ναυτικές περιπολίες για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών

Ινδονησία και Φιλιππίνες ξεκινούν ναυτικές περιπολίες για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών

«Οι συντονισμένες ναυτικές περιπολίες» ξεκίνησαν την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 23 Μαΐου μεταξύ του στρατού των Φιλιππίνων και ένοπλων ισλαμιστών ανταρτών που δηλώνουν πίστη στο ΙΚ, οι οποίοι κατέλαβαν ένα μέρος της πόλης Μαράουι στο νησί Μιντανάο

Η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν σήμερα κοινές ναυτικές περιπολίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των εξτρεμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Οι συντονισμένες ναυτικές περιπολίες» ξεκίνησαν την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 23 Μαΐου μεταξύ του στρατού των Φιλιππίνων και ένοπλων ισλαμιστών ανταρτών που δηλώνουν πίστη στο ΙΚ, οι οποίοι κατέλαβαν ένα μέρος της πόλης Μαράουι στο νησί Μιντανάο.

Οι τρεις χώρες ξεκινούν τις περιπολίες αυτές την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο στρατηγός Γκάτοτ Νουρμάντιο, επικεφαλής του στρατού της Ινδονησίας μετά την έναρξη της επιχείρησης από το νησί Ταρακάν, στα ανοικτά του Μπόρνεο. Η Ινδονησία προσπαθεί να αποτρέψει τους ισλαμιστές του Μαράουι να φύγουν από τις Φιλιππίνες και να αναζητήσουν καταφύγιο στο έδαφός της.

Ινδονησία, Μαλαισία και Φιλιππίνες είχαν συμφωνήσει τον Μάιο του 2016 για τη διεξαγωγή κοινών θαλάσσιων περιπολιών και το μοίρασμα πληροφοριών, έπειτα από μια σειρά απαγωγών αλλοδαπών από την οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, με έδρα το Μιντανάο, η οποία έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ.

«Οι επαναλαμβανόμενες πειρατείες καθώς και οι απαγωγές που σημειώνονται συχνά στα νερά της Σούλου (της θάλασσας των νοτιοδυτικών Φιλιππίνων και της βορειοανατολικής Μαλαισίας) έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των παράκτιων περιοχών των γύρω χωρών (…) και μας ώθησαν να διεξάγουμε συντονισμένες περιπολίες», τόνισε ο Νουρμάντιο.

Οι τρεις χώρες έχουν επίσης εγκαταστήσει ναυτικά κέντρα διοίκησης --στο Ταρακάν η Ινδονησία, στο Ταουάου η Μαλαισία και το Μπονγκάο οι Φιλιππίνες—προκειμένου να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συντονίζουν τις περιπολίες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

720_575448_beaa2451a5-910f4a833b371610

Το κύριο εμπόδιο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης παραμένει το υπουργείο Οικονομικών και το αν θα ανατεθεί στον οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα, που έχει εκφραστεί αρνητικά σχετικά με τις ισορροπίες της Ευρωζώνης

Eurogroup

Τις διπλωματικές προειδοποιήσεις προς τη Ρώμη επισημαίνει η γερμανική υπηρεσία και σημειώνει ότι με διακριτικές υπομνήσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επισημαίνουν τις ευθύνες της νέας ιταλικής κυβέρνησης για τη συνοχή της ευρωζώνης