Ξεπέρασαν τις 10.000 οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία

Ξεπέρασαν τις 10.000 οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ)

Ξεπέρασαν τις 10.000 οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία
Ξεπέρασαν τους 10.000 οι αιτούντες άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Την περασμένη εβδομάδα 168 άτομα ταξίδεψαν από την Ελλάδα προς την Εσθονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία, ενώ 81 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία στην Ισπανία. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επωφελούμενων από το πρόγραμμα ανέρχεται σε 10.189 άτομα από την έναρξη του προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2015.

Οι πρώτοι 5.000 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του προγράμματος, ενώ οι υπόλοιποι μέσα σε μόλις τρεισήμιση μήνες. Ο μέσος όρος μετεγκαταστάσεων τους πρώτους μήνες του προγράμματος ήταν 486 άτομα ανά μήνα, ενώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016 ανήλθε σε 1.371 άτομα. Τους περισσότερους αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν υποδεχθεί μέχρι σήμερα η Γαλλία (2.702), η Ολλανδία (1.216) και η Γερμανία (1.099). Την πλειονότητα των επωφελούμενων αποτελούν οι Σύροι με ποσοστό 58% και ακολουθούν πρόσφυγες από την Ερυθραία (27%) και το Ιράκ (12%). Οι γυναίκες αποτελούν το 29% των επωφελούμενων, ενώ το 33% είναι ανήλικοι.

Κλείσιμο
Αναμένεται, επιπλέον, 1.193 άνθρωποι να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έως το τέλος Ιανουαρίου 2017. Ο ΔΟΜ καλωσορίζει το ορόσημο των 10.000 επωφελούμενων, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με τον αρχικό στόχο και ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του διετούς προγράμματος μετεγκατάστασης σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης