Liberation: Η Ελλάδα επιβιώνει γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν από λιτότητα

Liberation: Η Ελλάδα επιβιώνει γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν από λιτότητα

Η χώρα αντέχει γιατί υπάρχει φοροκαταιγίδα: μια πλημμύρα φόρων που φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους 

Liberation: Η Ελλάδα επιβιώνει γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν από λιτότητα
Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση στη χώρα μας αλλά και την διαπραγμάτευση των Αθηνών με τους πιστωτές η ειδική απεσταλμένη της εφημερίδας " Liberation" στην Αθήνα, Μaria Malagardis. Επικαλούμενη δηλώσεις του Έλληνα αναλυτή, Γ. Σεφερτζή, η Γαλλίδα δημοσιογράφος σχολιάζει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα επιβιώνει γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν από λιτότητα την ώρα που ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να δεχτεί νέα φοροκαταιγίδα .    

"Στο κέντρο της Αθήνας, η πισίνα του Χίλτον είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες της ελληνικής πρωτεύουσας. Την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν εκεί κάποιες απρόσμενες σιλουέτες, με κοστούμι, γραβάτα και ταγέρ, αλλά δεν έμοιαζαν με πελάτες που αναζητούν ένα "after" τα ξημερώματα. Ήταν οι εκπρόσωποι των δανειστών που πήγαν για να "πάρουν μια ανάσα", μετά από μια ατελείωτη και δύσκολη νύχτα διαπραγματεύσεων, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο. Όπως συνήθως.

Μια κρίση κρύβει μια άλλη κρίση: στην Ελλάδα, η κρίση των προσφύγων βρίσκεται στο προσκήνιο από τον Ιανουάριο και φέρνει σε δεύτερη μοίρα την οικονομική κρίση, που είχε κρατήσει με κομμένη την ανάσα όλη την Ευρώπη το 2015. Ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές έχουν ένα deja vu από την περσινή χρονιά...

"Οι Έλληνες έχουν απογοητευθεί και ζουν μέρα με την ημέρα", υποστηρίζει ένας Αθηναίος που μιλά υπό καθεστώς ανωνυμίας . Κάτω από έναν σχεδόν καλοκαιρινό ήλιο, οι καφετέριες είναι γεμάτες, "αλλά το πλήθος είναι οφθαλμαπάτη -οι περισσότεροι καταναλωτές μένουν επί ώρες με μια μπύρα ή έναν καφέ".

Στις συζητήσεις ελάχιστοι υποστηρίζουν ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά απορρίπτουν -όπως πάντα- το ΔΝΤ και την Ευρώπη. Τα μαθήματα ηθικής που κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμβούλεψε τους Έλληνες «να σταματήσουν να σέρνουν τα πόδια περιμένοντας να διορθωθούν από μόνα τους τα πράγματα», δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό...
Κλείσιμο

Το ερώτημα παραμένει: πώς επιβιώνει η Ελλάδα χωρίς ούτε ένα ευρώ οικονομική βοήθεια; Πριν από έναν χρόνο, το ελληνικό σίριαλ έδειχνε να οδηγεί σε ένα σενάριο καταστροφής σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία σε πρόγραμμα. Τον Ιούλιο του 2015 οι κάμερες ολόκληρου του πλανήτη ήταν στραμμένες στην Αθήνα και προδιέγραφαν τα χειρότερα, με κλειστές τις τράπεζες και τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.

Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται και τώρα, με μια διαπραγμάτευση που κρατάει επτά μήνες και η Ελλάδα μένει μακριά από τις αγορές. "Η Ελλάδα επιβιώνει γιατί οι κάτοικοί της πεθαίνουν", επισημαίνει ο αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής εξηγώντας ότι η χώρα αντέχει γιατί υπάρχει φοροκαταιγίδα: μια πλημμύρα φόρων που φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης