Panama Papers: Οι «αυλικοί» του Πούτιν στη λίστα των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο

Panama Papers: Οι «αυλικοί» του Πούτιν στη λίστα των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο

Φίλοι και συνεργάτες του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας φέρονται να μετέφεραν με ύποπτο τρόπο περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια εκτός της χώρας

Panama Papers: Οι «αυλικοί» του Πούτιν στη λίστα των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο
Ο «αυλόγυρος» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να εμπλέκεται στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς. Οι αυλικοί του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας φέρονται να μετέφεραν με ύποπτο τρόπο περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια εκτός Ρωσίας. Αν και το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα σχετικά έγγραφα των «
Panama Papers», εδώ και περίπου 10 χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι κρύβει την περιουσία του χρησιμοποιώντας τους συνεργάτες του και ένα δίκτυο εταιρειών και κρατικών επιχειρήσεων.

Οι «αυλικοί» του Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των offshore που τους παρείχε η νομική εταιρεία «Mossack Fonseca» μετέφεραν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατομμύρια δολάρια κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές μη εγγυημένων δανείων - από την Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο προκειμένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας. 

Ο ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, φέρεται να θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στην μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας «Video International», στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο. Δύο από τις υπεράκτιες εταιρείες ελέγχονται από τον στενό φίλο του Πούτιν, τον τσελίστα Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος είναι και νονός της πρώτης κόρης του. Ο Ρολντούγκιν, αν και απλός μουσικός που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι επιχειρηματίας, φαίνεται να έχει συγκεντρώσει περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων χάρη σε διάφορες παράξενες συμφωνίες με ρωσικές εταιρείες.
Κλείσιμο

Στο επίκεντρο του σκοτεινού δικτύου βρίσκεται η ρωσική τράπεζα «Bank Rossiya», η οποία ιδρύθηκε ενώ κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση και υποστηρίχθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Στη Μόσχα η Bank Rossiya αποκαλείται «το πορτοφόλι» του Ρώσου προέδρου και επικεφαλής της είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, ο Γιούρι Κόβαλτσουκ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως ο προσωπικός τραπεζίτης των ισχυρών της Ρωσίας. Η Bank Rossiya φέρεται να δρούσε σε συνεργασία με τη ρωσική τράπεζα RCB που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο. Και οι δύο  συνδέονται χρηματοδοτικά με έναν κύκλο off-shore επιχειρήσεων οι οποίες, σύμφωνα με τα έγγραφα, μετακινούσαν τεράστια ποσά με φαινομενικά νόμιμες συναλλαγές.

Πώς συνδέεται ο φαντασμαγορικός γάμος της κόρης του Πούτιν με το σκάνδαλο;


O φαντασμαγορικός γάμος της μικρότερης κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Εκατερίνα, σε ένα ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο στην Αγία Πετρούπολη το 2013 έχει σχέση με τον Παναμά; 
    
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο γάμος της Εκατερίνα Τικονόβα και του Κύριλλου Τσαμάλοφ, έγινε σε κλειστό κύκλο και μάλιστα όσοι παραβρέθηκαν 
υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα κινητά τους στην είσοδο του χιονοδρομικού κέντρου έτσι ώστε να μην διαρρεύσουν φωτογραφίες του ζευγαριού που  έφθασε στο χώρο όπου θα γινόταν η γαμήλια τελετή με μία άμαξα που την έσερναν τρία λευκά άλογα...
    
 Ο γαμπρός είναι ο γιος του Νικολά Τσαμάλοφ, φίλου του Πούτιν και μετόχου της «Bank Russia», η οποία είναι γνωστή στη Ρωσία ως η προσωπική τράπεζα των φίλων του προέδρου. Κι όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα, ο Κύριλλος πήρε ένα κομψό δώρο από τον πεθερό του για το γάμο: μετοχές, σε άγνωστη τιμή, της πετρελαιακής εταιρείας «Sibur», αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. 



 
CEO ρωσικής τράπεζας: Ο Πούτιν δεν έχει σχέση με τα Panama Papers


Ο επικεφαλής μίας εκ των μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας (η οποία ανήκει στο κράτος), διέψευσε τις αναφορές πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι συνδεδεμένος κατά κάποιον τρόπο με τις συναλλαγές 2 δισ. δολαρίων μέσω offshore που εμπλέκουν κοντινούς του φίλους.

Ο Αντρέι Κόστιν, CEO της VTB Group, δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV πως «Ο κύριος Πούτιν δεν εμπλέκεται. Όλα αυτά είναι αηδίες». Ο ίδιος απέρριψε και τις αναφορές πως η τράπεζα προχώρησε σε προσωπικά, μειωμένης εξασφάλισης, δάνεια σε κοντινό φίλο του Πούτιν μέσω θυγατρικής στην Κύπρο.

Το ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) εξέδωσε την Κυριακή, ντοκουμέντα που δείχνουν την συναλλαγή τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων με ανθρώπους προσκείμενους στον Putin.

O Κόστιν, πάντως, υπογράμμισε πως «Αποκλείεται να έδωσε τέτοιο δάνειο η RCB», η οποία υπόκειται στους κανόνες της ΕΚΤ.

Πηγή: Newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης