Ερντογάν: Ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στην Τουρκία και απελάθηκε

Ερντογάν: Ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στην Τουρκία και απελάθηκε

Διαψεύδει τον Τούρκο πρόεδρο ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου - «Δεν ξέραμε τίποτα», λέει ο Κουν Χέενς

Ερντογάν: Ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στην Τουρκία και απελάθηκε
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επικείμενη επίθεση στις Βρυξέλλες δεν ήταν τελικά προφητικές, αλλά βασίζονταν σε στοιχεία που διέθετε η τουρκική κυβέρνηση.

Μπορεί την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας να είχε υποστηρίξει ότι είναι πιθανό να σημειωθεί μία επίθεση στην καρδιά της ΕΕ και συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες, όπως αυτή που συνέβη στην Άγκυρα, όμως, ο Ερντογάν σε νέες δηλώσεις του επισημαίνει πως το Βέλγιο είχε προειδοποιηθεί από την Τουρκία.

Κλείσιμο
«Ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών είχε συλληφθεί στην Τουρκία και απελάθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Ολλανδία
», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η χώρα αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι ο άνδρας που απελάθηκε ήταν μαχητής του ΙΚ. 

«Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους ότι επρόκειτο για μαχητή του ΙΚ»
, εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες είχε τεθεί υπό κράτηση τον Ιούνιο του 2015 στην επαρχία Γκαζιαντέπ και στη συνέχεια απελάθηκε»,
είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις.

«Ενημερώσαμε την πρεσβεία των Βρυξελλών για την διαδικασία απέλασης του δράστη με σημείωμα στις 14 Ιουλίου του 2015. Ωστόσο, οι Βέλγοι άφησαν ελεύθερο τον δράστη παρά την απέλασή του», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Την ίδια στιγμή, παρά την ενημέρωση οι Βέλγοι, όπως τόνισε ο Ερντογάν, δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τη σχέση του υπόπτου με την τρομοκρατία. «Επιπλέον, ενημερώσαμε και την Ολλανδία», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στον Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών.

Υπενθυμίζεται πως πριν το μακελειό στη βελγική πρωτεύουσα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει λόγος να μην εκραγεί μια βόμβα στις Βρυξέλλες, όπως εξερράγη και στην Άγκυρα, όταν εμφανιστεί μια ευκαιρία στην καρδιά της πόλης για τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης, ή σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι αυτή η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη, οι χώρες της Ευρώπης δεν δίνουν προσοχή, είναι να χορεύουν σε ένα ναρκοπέδιο. Δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ πότε θα πατήσεις σε μια νάρκη. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ένα τέλος αναπόφευκτο».

Διαψεύδει την Άγκυρα ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνη

Πάντως, με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, αλλά όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε πως οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, ο οποίος μίλησε στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης