Κριμαία: Πολεμικά παίγινια Ρώσων και Αμερικανών

Κριμαία: Πολεμικά παίγινια Ρώσων και Αμερικανών

Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή - Για συλλήψεις πρακτόρων κάνουν λόγο και οι μεν και οι δε

Κριμαία: Πολεμικά παίγινια Ρώσων και Αμερικανών
Σε ψυχολογικό πόλεμο ενόψει του δημοψηφίσματος στην Κριμαία που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Κυριακή επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι τα χαρτιά της «τράπουλας» για τη διαδικασία μοιάζουν σημαδεμένα αν αναλογιστεί κανείς ότι στα ψηφοδέλτια που θα συμπληρωθούν οι πολίτες της Κριμαίας για να επιλέξουν προσάρτηση ή όχι με τη Ρωσία, δεν θα υπάρχει καν η επιλογή του «όχι» (Nyet).

Παρόλα αυτά η Ουάσινγκτον προχώρησε κανονικά την Τετάρτη σε κοινές ασκήσεις των ναυτικών δυνάμεων της με τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι ναυτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία και πώς το αντιτορπιλικό USS Truxtun συμμετέχει σε γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις, τα οποία είχαν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατηρήτη η απόφαση του ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν πτήσεις αεροσκαφών Awacs πάνω από τα εδάφη της Ρουμανίας και της Πολωνίας, αν και η βορειοατλαντική συμμαχία ξεκαθαρίζει ότι αυτές θα περιοριστούν στους εναέριους χώρους κρατών-μελών της.

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα πληθαίνουν οι αναφορές για συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία με τελευταίο κρούσμα τη σύλληψη τριών Νορβηγών.

Κλείσιμο
«Απαντά» η Ρωσία

Στην «πρόκληση» φαίνεται ότι απάντησε η Ρωσία με την έναρξη νέας μεγάλης κλίμακας άσκησης την Τρίτη μιας αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας.

Τα μέλη της μετακινήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία για να ελέγχξουν το βαθμό ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην άσκηση, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη ρωσική άσκηση την οποία επιθεώρησε ο ίδιος ο Πούτιν, στις δυτικές επαρχίες της χώρας, συμμετέχουν 4.000 στρατιώτες, 36 μεταγωγικά αεροσκάφη και άγνωστος αριθμός πολεμικών οχημάτων με ημερομηνία λήξης της άσκησης την 14η Μαρτίου.

Και η Μόσχα, πάντως, από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η άσκηση αυτή δεν σχετίζεται με την κατάσταση στην Κριμαία.

Αεροπορική ενίσχυση ζήτησε από τη Ρωσία η Λευκορωσία!

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε την Τετάρτη πως ζήτησε από την Ρωσία να στείλει 12 έως 15 αεροπλάνα, με σκοπό την ενίσχυση του εναέριου χώρου, σαν απάντηση για την αυξανόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της χώρας.

«Αν το ΝΑΤΟ αποφάσισε με τους Αμερικάνους να ενισχύσουν τις εναέριες μονάδες τους στα σύνορά μας, τι έπρεπε να κάνουμε, να το παρακολουθούμε;», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.

«Αντιδράσαμε ήρεμα μέχρι που ξεκίνησαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια στην Πολωνία», σημείωσε ο Λουκασένκο. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη κλιμάκωση της κατάστασης κοντά στα σύνορά μας», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης