LIVE

Κορωνοϊός

ΗΠΑ: Στο «παραπέντε» έλυσαν τον γόρδιο δεσμό του χρέους

-Εγκρίθηκε από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο για το χρέος
- Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ανακοίνωσαν τη λήξη του «shutdown»
-Χαιρέτισε τη συμφωνία ο Πρόεδρος Ομπάμα
-Άλμα 1,36% στη Wall μετά τη συμφωνία

Υπερψηφίστηκε στην αμερικανική Γερουσία το σχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τερματίζοντας την κρίση που κράτησε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες κλειστές από την 1η Οκτωβρίου και απείλησε να οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 02:30 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η ψηφοφορία στη Γερουσία για το όριο χρέους και  σχεδόν μια ώρα αργότερα -3:18- (ώρα Ελλάδος) η Γερουσία «πέρασε» το σχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους και την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δύο ώρες αργότερα το σχέδιο εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 285 βουλευτές υπερ και 144 κατά.

Το κρίσιμο νομοθετικό πλαίσιο που αποτρέπει μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και θα ανοίξει εκ νέου τις κλειστές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ξεπέρασε ένα σοβαρό διαδικαστικό εμπόδιο στη Γερουσία.

Η Γερουσία ψήφισε το νόμο με 81 υπέρ και 18 κατά που αυξάνει το όριο δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών.

 Στο μεταξύ η συμφωνία σηματοδοτεί την παράταση στο όριο του χρέους μέχρι την 7η Φεβρουαρίου ώστε να αποφευχθεί πτώχευση, καθώς και τη χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στο μεταξύ πρόκειται να ανοίξουν ξανά οι ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες.


Μπαράκ Ομπάμα: Σβήνουμε την ανησυχία από το πρόσωπο του αμερικανικού λαού

Την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία, με την οποία αποτρέπεται η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπογράψει τη νομοθεσία για να ανοίξει εκνέου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να αποτραπέι μια χρεοκοπία, μόλις το σχετικό σχέδιο νόμου φτάσει στο Λευκό Οίκο.

Μιλώντας μετά την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία με την οποία τερματίζεται το δημοσιονομικό αδιέξοδο, αλλά πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει και αυτή με τη σειρά της, ο Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως αφού υπογραφεί το νομοσχέδιο, το οποίο «λήγει» ένα 16ημερο λουκέτο των κρατικών υπηρεσιών.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας και ανησυχίας από τις επιχειρήσεις μας και από τον αμερικανικό λαό», είπε Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσαν τη λήξη του «shutdown»

Νωρίτερα και λίγη ώρα πριν εκπνεύσει η διορία για το όριο του δανεισμού των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας κατέληξαν σε συμφωνία που θα ξεκλειδώσει το «λουκέτο» της κυβέρνησης και θα αποτρέψει την πτώχευση.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ και στη συνέχεια ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ανακοίνωσαν την επίτευξη της συμφωνίας για την άρση του αδιεξόδου, 16 ημέρες μετά το περίφημο «shutdown».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε τη συμφωνία δίνοντας συγχαρητήρια για τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο επικεφαλής της Γερουσίας, επειδή έδρασαν άμεσα για να λήξει η κρίση, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τις ΗΠΑ. Κάλεσε, μάλιστα, το Κογκρέσο να επισπεύσει την ψηφοφορία.

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατεί είναι ότι ο Dow σημείωσε άλμα 1,36% στις 15.374 μονάδες, ο  S&P 500 ενισχύθηκε 1,41% στις 1.722 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,19% στις 3.839 μονάδες. Ο δείκτης φόβου (VIX) σημείωσε πτώση κοντά στο  15.

Η αισιοδοξία για λύση στο θέμα του προϋπολογισμού, ακόμα και την τελευταία στιγμή, οδηγεί τη Wall να κινείται ανοδικά κινείται με τον S&P να ξεπερνά τις 1.700 μονάδες κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά.

O Dow σημειώνει άνοδο 1,23% στις 15.354 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει ισχυρά κέρδη 1,29% στις 1.720 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται 1,16% στις 3.837 μονάδες.

Αισιοδοξία επικρατεί καθώς ακόμα και ο «σταυροφόρος» κατά της μεταρρύθμισης στην υγεία -το περίφημο Obamacare- δηλώνει θετικός στο συμβιβαστικό σχέδιο.

Ο λόγος για τον Τεξανό Ρεπουμπλικανό, Τεντ Κρουζ, ο οποίος παρότι υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν προσφέρει καμία ανακούφιση σε εκατομμύρια Αμερικανών, συμπλήρωσε πως δε θα εμποδίσει την ψήφισή του.

Νωρίτερα οι αναλυτές πίστευαν ότι θα υπερψηφιστεί το σχέδιο χάρη στις ψήφους των Δημοκρατικών και την ανοχή των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υποστηρίξει ομόθυμα το συμβιβαστικό σχέδιο που θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ, αφού ευχαρίστησε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας για την άρση του αδιεξόδου, που απομακρύνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και οδηγεί στην επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Δεν είναι η ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά η στιγμή για συμφιλίωση», τόνισε ο Ρέιντ, συμπληρώνοντας πως το Κογκρέσο τώρα πρέπει να επιστρέψει στο έργο του, ενισχύοντας τις αμερικανικές οικογένειες. «Θα φροντίσουμε να αλλάξει η ατμόσφαιρα στο Κογκρέσο», υποστήριξε ο Ρέιντ και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει ξανά ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.

Αμέσως μετά την ομιλία του, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο οποίος δήλωσε ότι πέρασαν οι δραματικές στιγμές. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία, το περίφημο Obamacare, κατασπαράζει την αμερικανική οικονομία.

Πεπεισμένοι οι Αμερικανοί ότι όλα θα τελειώσουν σήμερα

Την είδηση για την επίτευξη της συμφωνίας έδωσε στη δημοσιότητα η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Κέλι Αγιότ, από το Νιου Χαμσάιρ, η οποία δήλωσε πως οι επικεφαλής της Γερουσίας κατέληξαν σε σχέδιο που αναμένεται να ξεκλειδώσει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έπειτα από 16 ημέρες.

Λίγο αργότερα ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μπρέιντι, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα ψηφιστεί άμεσα.

«Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον Τζον Μπένερ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει συμφωνία στη Γερουσία, θα πραγματοποιηθεί άμεσα ψηφοφορία», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί το όριο χρέους καθώς και να ανοίξει και πάλι η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο αμερικανικός Τύπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, προτίθεται να υποστηρίξει την ψήφο των Δημοκρατικών του Κογκρέσου ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Ο γερουσιαστής Σάξμπι Τσάμπλις δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές στη Γερουσία είναι έτοιμες να δώσουν ένα τέλος στην κρίση, τη στιγμή που πραγματοποιείται συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής των δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ.

Από την άλλη ο Δημοκρατικός Τζέιμς Κλάιμπουρν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα λήξουν όλα σήμερα και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 217 που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης