ΗΠΑ: Λευκός καπνός με συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους

ΗΠΑ: Λευκός καπνός με συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους

- Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ, ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας
-Η ανακοίνωση εκτοξεύει τη Wall Street
-Άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ
-Πρώτη η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει για το συμβιβαστικό σχέδιο


ΗΠΑ: Λευκός καπνός με συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα φέρεται πως η άρση του αδιεξόδου, που έχει παγώσει την αμερικανική κυβέρνηση, βρίσκεται πολύ κοντά.

Όπως ανέφερε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Κέλι Αγιότ, από το Νιου Χαμσάιρ, οι επικεφαλής της Γερουσίας κατέληξαν σε συμφωνία που αναμένεται να ξεκλειδώσει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έπειτα από 16 ημέρες.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως σε μία ώρα περίπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Associated Press η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να αυξηθεί το όριο χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Κλείσιμο

Όπως αποκαλύπτει ο αμερικανικός Τύπος, η συμφωνία στην οποία φέρεται πως κατέληξε η Γερουσία αναμένεται να ορίσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την 15η Δεκεμβρίου, καθώς και την αύξηση του ορίου του χρέους μέχρι την 7η Φεβρουαρίου ώστε να αποφευχθεί πτώχευση, ενώ στο μεταξύ πρόκειται να ανοίξουν ξανά οι ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μπρέιντι, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα ψηφιστεί άμεσα.

«Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον Τζον Μπένερ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει συμφωνία στη Γερουσία, θα πραγματοποιηθεί άμεσα ψηφοφορία», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί το όριο χρέους καθώς και να ανοίξει και πάλι η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, είναι έτοιμος να υποστηρίξει την ψήφο των Δημοκρατικών του Κογκρέσου ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Ο γερουσιαστής Σάξμπι Τσάμπλις δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές στη Γερουσία είναι έτοιμες να δώσουν ένα τέλος στην κρίση, τη στιγμή που πραγματοποιείται συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής των δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ.

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones εκτοξεύθηκε στις 200 μονάδες και ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στις 45 μονάδες, ενώ άνοδο σημιώνει και το δολάριο έναντι του ευρώ.

Από την άλλη ο Δημοκρατικός Τζέιμς Κλάιμπουρν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα λήξουν όλα σήμερα και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 217 που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Βέβαια, την ίδια στιγμή μέλος του επιτελείου του Μπένερ δήλωσε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμα, παρότι ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε το σώμα που εκπροσωπεί να ψηφίσει πρώτο το συμβιβαστικό σχέδιο στο οποίο κατέληξαν πριν από λίγο οι ομάδες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία για την άρση του αδιεξόδου.

Μάλιστα, οι αναλυτές ελπίζουν πως θα υπερψηφιστεί το σχέδιο χάρη στις ψήφους των Δημοκρατικών και την ανοχή των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, ενώ κάποιοι άλλοι υπεραισιοδοξούν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδέχεται να υποστηρίξει ομόθυμα το συμβιβαστικό σχέδιο που θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ, αφού ευχαρίστησε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές για την άρση του αδιεξόδου.

«Δεν είναι η ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά η στιγμή για συμφιλίωση», τόνισε ο Ρέιντ, συμπληρώνοντας πως το Κογκρέσο τώρα πρέπει να επιστρέψει στο έργο του, ενισχύοντας τις αμερικανικές οικογένειες. «Θα φροντίσουμε να αλλάξει η ατμόσφαιρα στο Κογκρέσο», υποστήριξε ο Ρέιντ και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει ξανά ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.

Αμέσως μετά την ομιλία του, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο οποίος δήλωσε ότι πέρασαν οι δραματικές στιγμές.

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία, το περίφημο Obamacare, κατασπαράζει την αμερικανική οικονομία.

Από την άλλη ο Ρεπουμπλικανός, Τεντ Κρουζ, ο επικεφαλής της «ιδεολογικής σταυροφορίας», όπως είπε για τους Ρεπουμπλικανούς στο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα, που επέμεινε να εμποδίσει το Obamacare, αντέδρασε στη συμφωνία.

Δήλωσε πως η επίτευξη δεν προσφέρει καμία ανακούφιση σε εκατομμύρια Αμερικανών, ωστόσο συμπλήρωσε πως δε θα εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας στη Γερουσία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης