Η «διπλωματία της σάουνας»: Η μέθοδος των Φινλανδών για να ξεφεύγουν από Ρώσους κατασκόπους

Η «διπλωματία της σάουνας»: Η μέθοδος των Φινλανδών για να ξεφεύγουν από Ρώσους κατασκόπους

Ο χώρος όπου διεξάγονται εμπιστευτικές συνομιλίες - Δεν είναι δυνατή η μεταφορά ειδικών συσκευών καταγραφής

σαουνα
Tη γυμνή... τέχνη της «διπλωματίας της σάουνας» επιστρατεύουν Φινλανδοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι για να θωρακιστούν από Ρώσους κατασκόπους.

To 31ο μέλος του ΝΑΤΟ φαίνεται πως έχει βρει έναν ασυνήθιστο τρόπο για να αποφεύγει Ρώσους χάκερ και κατασκόπους, όπως επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα Telegraph o Kάι Σάουερ, ο Φινλανδός πρεσβευτής στη Γερμανία.

H σάουνα ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα «ασφαλές μέρος» για συζητήσεις επί ευαίσθητων θεμάτων.

Στη συνέντευξή του ο Κάι Σάουερ εξηγεί αναλυτικά: «Οι Φινλανδοί χρησιμοποιούν τη σάουνα γιατί έχει πολλά χαρακτηριστικά. Κυρίως, την προωθούν για λόγους ευεξίας. Αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει ασφαλές μέρος, όπου μπορεί κανείς να διεξάγει εμπιστευτικές συζητήσεις ή και να χτίσει σχέσεις. Κι όταν είσαι στη σάουνα, δεν είσαι καν ντυμένος. Οπότε είναι δύσκολο να μεταφέρεις οποιαδήποτε συσκευή».

Κλείσιμο
«Όμως θα πήγαινα πιο βαθιά από αυτό. Όταν κοιτάμε τις οικογένειές μας, νομίζω ότι οι πιο εμπιστευτικές συζητήσεις με τον πατέρα ή τη μητέρα ή τα αδέρφια έχουν γίνει στη σάουνα», υποστηρίζει ο Φινλανδός πρεσβευτής στη Γερμανία.

Η σάουνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Telegraph, αποτελεί πηγή τεράστιας εθνικής υπερηφάνειας στη σκανδιναβική χώρα, όπου περίπου τρία εκατομμύρια από τις εγκαταστάσεις της χρησιμοποιούνται από τον σχετικά μικρό πληθυσμό της χώρας που δεν ξεπερνά τα 5,5 εκατομμύρια.

Οι Φινλανδοί αξιωματούχοι επισημαίνουν συχνά χαριτολογώντας ότι υπάρχουν περισσότερες σάουνες παρά αυτοκίνητα στη χώρα που κατακτά επί πολλά χρόνια τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης στον κόσμο.

Ωστόσο, πρόσφατα, ενόψει των αυξανόμενων προσπαθειών της Ρωσίας να κατασκοπεύσει διπλωμάτες της Δύσης, οι σάουνες μετατρέπονται επίσης σ' ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διεξαγωγή διαβαθμισμένων και ευαίσθητων συνομιλιών, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και συσκευές καταγραφής κλήσεων.

Καθώς οι Φινλανδοί που χρησιμοποιούν τη σάουνα δεν φορούν καν πετσέτες, ο Σάουερ συμβουλεύει όλους όσοι πρόκειται να την επισκεφθούν να μην αποπειραθούν καν να μεταφέρουν μυστικά έγγραφα, μικρόφωνα ή άλλες συσκευές, αφού οι υδρατμοί θα τους προδώσουν.

Η κουλτούρα της σάουνας, όπως είχε γράψει παλαιότερα η εφημερίδα Guardian, επηρεάζει και βελτιώνει την καθημερινότητα των Φινλανδών και την αντίληψή τους για τη ζωή.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι σάουνες προβάλλονται συνήθως ως μια ακριβή δραστηριότητα για λίγους, στη Φινλανδία έχουν πολύ πιο καθημερινό ρόλο.

Πολλοί κάτοικοι έχουν σάουνα στο σπίτι τους. Επιπλέον, από πολλούς θεωρείται ιερός χώρος και ένα μέρος για να βρει κανείς παρέα ή γαλήνη.

Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της έκθεσης στο θέμα της ευτυχίας τα τελευταία επτά χρόνια.

«Άραγε, μήπως η κουλτούρα της σάουνας έχει κάποια σχέση με αυτό;», αναρωτιέται ο Guardian.

Και η απάντηση μοιάζει να είναι ένα μεγάλο «ναι», σύμφωνα με τον Janne Koskenniemi, εκτελεστικό διευθυντή της Φινλανδικής Εταιρείας Σάουνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βέροια: ΙΧ έπεσε σε στάση λεωφορείου, νεκρές μια 68χρονη και μια 21χρονη

Με drones και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 2χρονου Εμίλ στη Γαλλία


Κανένα ελαφρυντικό για Μίχο, μητέρα 12χρονης και «Μιχάλη» - Η απόφαση του δικαστηρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης