Πέθανε ο πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκέινγκομπ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκέινγκομπ

Αγωνίστηκε για δεκαετίες υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας του – Νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με καρκίνο

geingob
Ο πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκέινγκομπ, μορφή της ανεξαρτησίας και σφοδρός αντίπαλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για καρκίνο.

Ο Γκέινγκομπ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη το 2019, πέθανε στη Βιντχούκ, πρωτεύουσα της Ναμίμπιας, ανακοίνωσε η προεδρία.

Η σύζυγος και τα παιδιά του ήταν του την ώρα του θανάτου του στο νοσοκομείο Lady Pohamba, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τον Ιανουάριο, η προεδρία είχε ανακοινώσει ότι ένας ιατρικός έλεγχος ρουτίνας εντόπισε την ύπαρξη «καρκινικών κυττάρων» στον αρχηγό του κράτους και διευκρίνισε πως θα ακολουθούσε «κατάλληλη θεραπεία» εξακολουθώντας να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Χάγκε Γκέινγκομπ είχε και στο παρελθόν προβλήματα υγείας. Το 2013, είχε εγχειριστεί στον εγκέφαλο, ενώ πέρυσι είχε εγχειριστεί στην αορτή στη Νότια Αφρική.

Μετά τον θάνατο του Γκέινγκομπ, αρχηγός κράτους είναι ο Νανγκόλο Μπούμπα, ως σήμερα αντιπρόεδρος της χώρας.

Ποιος ήταν ο Γκέινγκομπ

Γεννημένος στη βόρεια Ναμίμπια το 1941, ο Χάγκε Γκότφριντ Γκέινγκομπ είχε υπάρξει από πολύ νεαρός μαχητής, διεκδικώντας το τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική που διοικούσε τότε τη Ναμίμπια προτού φύγει στην εξορία για τρεις δεκαετίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες προωθούσε με ζέση την ανεξαρτησία της Ναμίμπιας και την εκπροσωπούσε στα Ηνωμένα Έθνη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική το τοπικό απελευθερωτικό κίνημα και νυν κυβερνών κόμμα SWAPO.

Το 1989 επέστρεψε στη Ναμίμπια, έναν χρόνο προτού η χώρα του αποκτήσει την ανεξαρτησία της και ο ίδιος διοριστεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
Παρέμεινε στον θώκο για 12 χρόνια, ένα ρεκόρ στη Ναμίμπια προτού γίνει και πάλι πρωθυπουργός το 2012.

Αφού εξελέγη πρόεδρος το 2014 με σαρωτικό ποσοστό 87% των ψήφων, είδε την πρώτη του θητεία να αμαυρώνεται από ύφεση, υψηλό ποσοστό ανεργίας και κατηγορίες για ανήθικη συμπεριφορά.

Το 2019, έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τα WikiLeaks άφηναν να εννοηθεί πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν δώρα από ισλανδική εταιρία προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε αλιευτικούς πόρους της Ναμίμπιας.

Παρά την αντιπαράθεση, ο Γκέινγκομπ επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2019 με 56% των ψήφων.

Πρόσφατα, είχε υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και είχε καταδικάσει τη θέση της Γερμανίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης της Ναμίμπιας, που απέρριψε τις κατηγορίες για γενοκτονία της Πρετόριας σε βάρος του Ισραήλ.



Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Κλεφτοπόλεμος Στέφανου Κασσελάκη με Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά

Καλύβια: Μπροστά σε παιδιά η επίθεση και οι ύβρεις του πατέρα επειδή επιβλήθηκε ποινή στον γιο του

Οι σταρ των τηλεπαιχνιδιών - Ποιοι ετοιμάζουν τις ερωτήσεις και ποιοι έχουν ρόλο-κλειδί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης