Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους

Θα απελευθερώσουμε ομήρους μόνο εάν απελευθερωθούν Παλαιστίνοι κρατούμενοι, λέει η Χαμάς - Για ψυχολογική τρομοκρατία κάνει λόγο το Ισραήλ - Το ζήτημα διεξάγεται με χαοτικό τρόπο, ανέφερε το Κατάρ

Collage_Maker-29-Oct-2023-12-26-AM-6314
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, που έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, συνεχίστηκαν και σήμερα Σάββατο, παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ Ανσάρι, δήλωσε ότι τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν αλλά συνεχίζονται «με πιο αργό ρυθμό» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος σημείωσε ότι ο χειρισμός της Χαμάς για το ζήτημα των ομήρων διεξάγεται με χαοτικό τρόπο.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται με όλα τα μέρη όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ελπίζουμε να πετύχουμε», είπε ο Αλ-Ανσαρί, προσθέτοντας ότι η επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα το καθιστά δύσκολο. Σύμφωνα με τον ίδιο, "Παρά την επέκταση της δραστηριότητας, σήμερα ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις συνομιλίες μεσολάβησης για μια συμφωνία για την απελευθέρωση κρατουμένων. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ότι είναι έτοιμοι για ανταλλαγή κρατουμένων. Οι προσπάθειες θα καταστήσουν δυνατό να οδηγήσουν σε την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων».

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο», ενώ ο Νετανιάχου συναντήθηκε με οικογένειες των κρατουμένων.

Κλείσιμο
Ο αρχηγός της Χαμάς υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση ομήρων μόνο εάν απελευθερωθούν Παλαιστίνοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι της Χαμάς.

H ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στελεχών της Χαμάς με τη Μόσχα, μίλησε για απελευθέρωση οκτώ κρατουμένων με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και ρωσική.

«Από τη ρωσική πλευρά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, λάβαμε έναν κατάλογο πολιτών που έχουν διπλή υπηκοότητα», δήλωσε ο αρχηγός της Χαμάς.

«Ψάχνουμε για αυτούς τους ανθρώπους... Είναι δύσκολο, αλλά ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους αφήσουμε να φύγουν. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη λίστα και θα την επεξεργαστούμε προσεκτικά, επειδή θεωρούμε τη Ρωσία στενό φίλο» συμπλήρωσε.

«Θα τους απελευθερώσουμε μόλις υπάρξουν οι προϋποθέσεις», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Χαμάς αναφερόμενο στους Ρωσοϊσραηλινούς αιχμαλώτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι η Χαμάς παρέδωσε έναν κατάλογο με οκτώ ονόματα.

Το μήνυμα του ισραηλινού στρατού

«Η Χαμάς κάνει ''ψυχολογική τρομοκρατία" για τους ομήρους» τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Μιλώντας σε σχετική ενημέρωση και ερωτηθείς αν οι αναφορές ότι μια συμφωνία για την επιστροφή ομήρων στο Ισραήλ ήταν κοντά, είπε: «αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό τις φήμες για συμφωνίες ομήρων».

Η Χαμάς ισχυρίστηκε νωρίτερα, σε προηγούμενο μήνυμά της, ότι το Ισραήλ σταμάτησε απότομα τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στο τελικό στάδιο.



Ειδήσεις σήμερα

«Πυρά» κατά του Τούρκου προέδρου - Φίδι ήταν και φίδι παραμένει, λένε οι Ισραηλινοί

Ισραηλινός στρατός: Ο πόλεμος περνά σε νέα φάση, είναι αναγκαία μία χερσαία εισβολή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χτυπήματα της Χαμάς στο Τελ Αβίβ - Έπεσε ρουκέτα σε σπίτι που ζει εξαμελής οικογένεια, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης