Γαλλία: Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Γαλλία: Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς

«Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας

000_329W23K
Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την προσεχή Δευτέρα, ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα ο Γάλλος υπουργός Υγείας, καταργώντας έτσι ένα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 που ισχύουν στη Γαλλία.

«Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο υπουργός Ολιβιέ Βεράν εξερχόμενος από το υπουργικό συμβούλιο. Το μέτρο αφορά τους επιβάτες στο μετρό, το λεωφορείο, το τραίνο, το αεροπλάνο και τα ταξί, διευκρίνισε το γραφείο του υπουργού Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωτική", δήλωσε εκτιμώντας ότι ο περιορισμός αυτός δεν είναι "πλέον κατάλληλος» καθώς το υφιστάμενο κύμα της Covid-19 μειώνεται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα.

Οι μολύνσεις και οι νοσηλείες στο νοσοκομείο καταγράφουν αυτή την περίοδο ισχυρή πτώση, παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιδημία πιθανόν δεν έχει τελειώσει, κυρίως απέναντι στην απειλή μιας νέας παραλλαγής.

Επί του παρόντος, η ανακοίνωση της κυβέρνησης σηματοδοτεί την άρση του τελευταίου μεγάλου περιορισμού που αποφάσισαν οι αρχές απέναντι στην πανδημία της Covid-19 που άρχισε να πλήττει τη Γαλλία, όπως τους ευρωπαίους γείτονές της, πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση είχε συγκεκριμένα θέσει τέλος στην υποχρέωση επίδειξης του εμβολιαστικού πάσου (που πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του εμβολιάστηκε κατά της Covid) ώστε αυτός να έχει πρόσβαση σε πολλά μέρη, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι.

Μετά το τέλος της χρήσης μάσκας στις μεταφορές, κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν ωστόσο να διατηρούνται. Ένα "υγειονομικό" πάσο -- που είναι διαφορετικό από το εμβολιαστικό πάσο, καθώς λειτουργεί επίσης σε περίπτωση πρόσφατου αρνητικού τεστ --θα συνεχίσει να ζητείται για την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες, και μια απομόνωση για τουλάχιστον μια εβδομάδα θα συνεχίσει να επιβάλλεται έπειτα από ένα θετικό τεστ.

Στο επίπεδο των νοσοκομείων, οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές, που δεν μπορούν σήμερα να ασκήσουν τη δραστηριότητα τους, δεν θα επανενταχθούν αμέσως, αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα.

«Θα οδηγούμαστε να επανεξεταζόμαστε τακτικά", δήλωσε ο Βεράν, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να ζητήσει προσεχώς τη γνωμοδότηση της ανώτατης υγειονομικής αρχής (HAS)», δήλωσε ο Βεράν.

Κλείσιμο
Τέλος ο υπουργός έκανε λόγο για τη δυνατότητα μιας νέας εκστρατείας επαναληπτικού εμβολιασμού το φθινόπωρο αλλά επιφυλάχτηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες υπογραμμίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εμφάνιση νέων παραλλαγών και του περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνου ή ανθεκτικού στα υπάρχοντα εμβόλια.





Ειδήσεις σήμερα

«Ονειρικό» παρουσιάζει τον γάμο του με τον Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος - «Ποτέ δεν υπάρχει βία μεταξύ μας»

Αυτό είναι το σπίτι που «μπούκαραν» οι διαρρήκτες πριν από την καταδίωξη στον Διόνυσο - Δείτε φωτογραφίες

ΑΠΘ: Συνεχίζονται οι εργασίες μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης