Βύθιση του Moskva: Στεφάνι για «το πλοίο και τους ναύτες» σε τελετή στη Σεβαστούπολη

Βύθιση του Moskva: Στεφάνι για «το πλοίο και τους ναύτες» σε τελετή στη Σεβαστούπολη

Το ρωσικό καταδρομικό βυθίστηκε σχεδόν με ολόκληρο πλήρωμά του, δηλώνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Υπήρξαν απώλειες αλλά κάποια μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, λέει Αμερικανός αξιωματούχος, που επιβεβαιώνει ότι το Moskva όντως χτυπήθηκε από πυραύλους του Κιέβου

moskva_sev
Σε καμία ανακοίνωση για τυχόν απώλειες μετά την έκρηξη και τη βύθιση του «Moskva» δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η Μόσχα, ενώ πλάνα από τελετή που πραγματοποιήθηκε εχθές στη Σεβαστούπολη προς τιμήν της χαμένης ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας γεννούν εύλογα ερωτηματικά.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, Άντριου Ροθ γράφει για την τελετή: «Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη για το πόσοι σκοτώθηκαν στο καταδρομικό Moskva. Καμία φωτογραφία του πλοίου ή του πληρώματος των 510 ατόμων, πάνω από 24 ώρα μετά την υποτιθέμενη διάσωσή τους. Μόνο ένα στεφάνι σε μια τελετή στη Σεβαστούπολη για "το πλοίο και τους ναύτες"».




Δημοσίευμα της Daily Mail με τίτλο «Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος του Moskva αψηφούν τη ρωσική λογοκρισία με ανεπίσημο μνημόσυνο» αποτυπώνει το μυστήριο που καλύπτει τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού.

Όπως υπενθυμίζει το βρετανικό site, η Ρωσία είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει αρχικά τη ζημιά που υπέστη το πλοίο από την έκρηξη. Οι επίσημες ανακοινώσεις ανέφεραν ότι το Moskva εκκενώθηκε με τη βοήθεια άλλων σκαφών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και έπλεε προς κοντινό λιμάνι, όταν τελικά βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής.


Κλείσιμο
Από τη μεριά τους, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι σχεδόν ολόκληρο το πλήρωμα του Moskva χάθηκε μαζί το πλοίο. Όπως αναφέρει το Nexta, η εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Συνοριοφυλακής δήλωσε ότι το καταδρομικό βυθίστηκε σχεδόν με ολόκληρο το πλήρωμα του, αφού δεν κατέστη δυνατή η εκκένωση λόγω καταιγίδας.



Ο Αντόν Γεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε εχθές ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που η ρωσική ναυαρχίδα βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αυτό το πληροφορήθηκε από πηγές του στη Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Φαίνεται πως, ως αποτέλεσμα της φωτιάς, οι εκρηκτικές κεφαλές του μεγάλου πυραύλου κρουζ P-1000 - Vulkan - πυροδοτήθηκαν. Και πάνω στο πλοίο βρίσκονταν 16», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν να σκοτωθούν όλα τα μέλη του πληρώματος, μαζί με τον κυβερνήτη του Αντόν Κουπρίν.




«Καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις για το συμβάν συνεχίζονται, μια συγκινητική "τελετή πένθους" πραγματοποιήθηκε για το Moskva και τους ναύτες του στη Σεβαστούπολη. Ήταν ανεπίσημη και δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αριθμό νεκρών, όμως ήταν φανερό από το βαρύ κλίμα της τελετής, όπου ήταν παρών και ιερέας, ότι υπήρξαν σημαντικές απώλειες ζωών. Ένα στεφάνι τοποθετημένο πάνω στο άγαλμα έγραφε πάνω "για το πλοίο και τους ναύτες"» γράφει το δημοσίευμα της Daily Mail.



Εκτός από την ουκρανική και τη ρωσική εκδοχή για τις απώλειες της βύθισης του Moskva, υπάρχει και η αμερικανική εκδοχή, που προέρχεται από υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον τομέα της Άμυνας που μίλησε στους New York Times. Σύμφωνα με αυτόν, η βύθιση του πλοίο είχε ορισμένες απώλειες, αλλά οι Αμερικανοί αναλυτές δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο αριθμό. Υπήρξαν πάντως και ορισμένοι Ρώσοι ναύτες που διασώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα έδωσε την Παρασκευή και την πρώτη επιβεβαίωση από αμερικανικής πλευράς ότι η βύθιση του καταδρομικού ήταν αποτέλεσμα ουκρανικού χτυπήματος.






Ειδήσεις σήμερα

Νέες αποκαλύψεις για τη σπιτονοικοκυρά της Πισπιρίγκου - «Κάποιος σήκωσε τη σύνταξή της μετά τον θάνατό της»

Αυτή είναι η σύζυγος Ρώσου στρατιώτη που του έδωσε τις... ευλογίες της για να βιάσει Ουκρανές

Το bootcamp ξεκινά στο «X-Factor»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης