Η Λευκορωσία απομάκρυνε μετανάστες, αβέβαιη η τύχη τους

Η Λευκορωσία απομάκρυνε μετανάστες, αβέβαιη η τύχη τους

Η Ευρώπη κρατάει «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά την εκτόνωση της κρίσης από την πλευρά του Μινσκ -  Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το πού θα στεγάσει τους μετανάστες

poland_border_1
Σε εκκαθάριση των προσφυγικών καταυλισμών στο βασικό συνοριακό πέρασμα με την Πολωνία προέβη σήμερα η Λευκορωσία, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι καταυλισμοί όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τις τελευταίες ημέρες άδειασαν σήμερα, όπως γράφουν οι New York Times.

Oρισμένοι μετανάστες βρήκαν καταφύγιο σε αποθήκη που ανήκει στο καθεστώς Λουκασένκο.

Η τύχη τους ωστόσο, διαγράφεται αβέβαιη με τους Ευρωπαίοι ηγέτες να εμφανίζονται δύσπιστοι για τις κινήσεις του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο σε ό.τι αφορά την εκτόνωση της κρίσης.

Οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την περασμένη νύκτα γύρω στους 100 μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι, εντός της ημέρας, πτήση επαναπατρισμού αναμένεται να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους τουλάχιστον 430 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν παγιδευτεί στα σύνορα, εν μέσω της διαμάχης του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης» Αλεξάντερ Λουκασένκο με τις Βρυξέλλες.

Η κίνηση αυτή μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους από το κρύο, την ασιτία και την έλλειψη νερού, ωστόσο, οι αρχές της Λευκορωσίας τηρούν σιγή ισχύος για το πού σκοπεύουν να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν μέχρι τη χώρα με όνειρο μια καλύτερη ζωή στη Δύση.

Το δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέρασαν τη χθεσινή νύχτα σε μια αποθήκη, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Μινσκ.

Σήμερα το πρωί, τους ακολούθησαν κι άλλοι στο πρόχειρο καταφύγιο, ενώ οι δυνάμεις της Λευκορωσίας μοίρασαν κουβέρτες.

Ο Γιούρι Καράγιεφ, απεσταλμένος της λευκορωσικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τον έλεγχο των συνόρων στην περιοχή του Γκρόντνο, δήλωσε σήμερα ότι, στόχος ήταν το πλήρες άδειασμα της περιοχής μέχρι το τέλος της ημέρας.

Αν και οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας φαίνονται να έχουν σταματήσει, το μέλλον των ανθρώπων αυτών διαγράφεται αβέβαιο.

Η κυβέρνηση του Μινσκ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το πού θα τους στεγάσει.


Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν στο Μαυροβούνι τα συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροπλάνου που αγνοούνταν από τη Δευτέρα

Αποφυλακίζεται μετά από έξι μήνες ο 48χρονος για την απόπειρα απαγωγής κοριτσιού στη Ραφήνα, επιβεβαιώθηκε το άλλοθί του

Αγνώριστη η γοητευτική Έλεν Μίρεν στο ρόλο της «Σιδηράς Κυρίας του Ισραήλ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης