Γιατί η Μέρκελ αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Λουκασένσκο για το μεταναστευτικό και την ενεργειακή κρίση

Γιατί η Μέρκελ αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Λουκασένσκο για το μεταναστευτικό και την ενεργειακή κρίση

Στο παιχνίδι της εκτόνωσης της κρίσης μπήκε και ο Γάλλος πρόεδρος που τηλεφώνησε στην Πούτιν - Έξαλλοι Πολωνοί, Λετονοί και Λιθουανοί για το τηλεφώνημα Μέρκελ-Λουκασένκο

merkel
Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας Λευκορωσίας πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Μία από αυτές είναι ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον αποκαλούμενο ως «τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι η πρώτη που ανοίγει ξανά ευρωπαϊκό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο από τον Αύγουστο του 2020.

Να θυμίσουμε ότι μετά τις εκλογές του 2020 στη Λευκορωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο άρχισε προοδευτικά να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας ως απάντηση στη βία των αρχών κατά των μαζικών διαδηλώσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάγωσαν και οποιαδήποτε επικοινωνία προς τον Λουκασένκο, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της χώρας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια συνάντησε τους περισσότερους εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και την ίδια την Καγκελάριο.

Διαβάστε επίσης: Έξαλλοι Πολωνοί, Λετονοί και Λιθουανοί για το τηλεφώνημα Μέρκελ-Λουκασένκο: «Μας παρέκαμψε για χάρη δυο γκάνγκστερ»

Οι απειλές του ισόβιου πρόεδρου της χώρας προς το σύνολο της ΕΕ για το πώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει την ενεργειακή στρόφιγγα τον μετέτρεψε ακόμα περισσότερο σε persona non grata. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ δεν έχει τον φόβο του πολιτικού κόστους, καθώς βρίσκεται ήδη μία ανάσα πριν την πολιτική της συνταξιοδότηση. Απολαμβάνοντας την ελευθερία αυτή, πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με το «μαύρο πρόβατο της ΕΕ», σε μία προσπάθεια να επιλύσει ένα πρόβλημα, το οποίο τείνει να γίνει από μεταναστευτικό και ενεργειακό.

Στο παιχνίδι της εκτόνωσης της κρίσης μπήκε και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πιθανότητα βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τη Μέρκελ. Τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια να διαψεύσει ότι τα νήματα της μεταναστευτικής κρίσης κινεί ο Πούτιν.

Η απόφαση Μέρκελ να ρίξει γέφυρες συνδέεται και με την επικείμενη ενεργειακή κρίση. Η Λευκορωσία ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο τμημάτων του αγωγού «Φιλία». Πρόκειται για μια από τις βασικές ενεργειακές αρτηρίες της ΕΕ, τροφοδοτώντας πολλά κράτη μέλη της με ρώσικο πετρέλαιο. Οι έκτακτες επισκευές έρχονται λίγο μετά τις απειλές του Λουκασένκο για διακοπή της ροής πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού». Ειδικά τη στιγμή που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτιναχθεί, ακολουθώντας το ράλι του φυσικού αερίου που συνεχίζει εκ νέου την ανοδική του πορεία υπό την σκιά της ανακοίνωσης της αρμόδιας γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για την αναστολή της διαδικασίας έγκρισης του Nord Stream 2.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρεμιέρα για την αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη - Έφθασαν τα πρώτα ελικόπτερα

Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ: Με συνέντευξη στο Anadolu λέει «αντίο» η Ολλανδή δημοσιογράφος στην Ελλάδα

Καταγγελία εργαζομένων ΣΤΑΣΥ για το δυστύχημα στον Ηλεκτρικό: Η ίδια μηχανή είχε εκτροχιαστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης