Εμβόλιο BioNTech/Pfizer: Και τρίτη δόση μετά από 9-12 μήνες για προστασία 100%

Εμβόλιο BioNTech/Pfizer: Και τρίτη δόση μετά από 9-12 μήνες για προστασία 100%

Αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer στην ινδική μετάλλαξη  - Στο μέλλον θα χρειάζεται μια δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες για να υπάρχει πλήρης κάλυψη έναντι του ιού

emvolio_2
Με τη χορήγηση της γ΄ δόσης 9 έως 12 μήνες μετά τη χορήγηση της β', η προστασία από τον κορωνοϊό θα φτάσει στο 100%. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές ο εκ  των ιδρυτών της BioNTech Ογούρ Σαχίν.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξήγησε ότι «η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β' δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β', η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες».

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική παραλλαγή του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έχει επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» το αργότερο έως τον Αύγουστο. 

Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία.

«Μελετούμε ακόμη την 
ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», δήλωσε ο κ. Σαχίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.

Να χαλαρώσουν τα μέτρα για όσους έχουν εμβολιαστεί

Ο  Ουγούρ Σαχίν τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Δεν θέλουμε όμως διακρίσεις», τόνισε. «Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», συνέχισε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, δήλωσε ο κ. Σαχίν.

Η «νέα κανονικότητα»

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το κατά πόσο η «νέα κανονικότητα» θα θυμίζει την «παλιά», προ πανδημίας κανονικότητα, ο συνιδρυτής της BioNTech εξήγησε ότι ο ίδιος μιλάει για «νέα κανονικότητα», προκειμένου να αποτρέψει την καλλιέργεια της εντύπωσης ότι επιστρέφουμε απολύτως στην κανονική μας ζωή ξεχνώντας τι συνέβη. Στη νέα κανονικότητα, συνέχισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι πλέον θα μπορούμε να προστατευτούμε, να κινηθούμε ελεύθερα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια πολύ καλή προστασία. Στη νέα πραγματικότητα όμως, διευκρίνισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι κάποιοι είτε δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν είτε, λόγω κακού ανοσοποιητικού, δεν θα μπορούν να επιτύχουν απόλυτη προστασία. «Πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε και ανέφερε ακόμη ότι κατά καιρούς θα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι κάπου υπάρχει μια εστία κρουσμάτων, η οποία όμως μετά από λίγο θα τίθεται υπό έλεγχο. «Θα συνηθίσουμε τόσο τη νέα κανονικότητα που θα ξεχάσουμε τη συναισθηματική φόρτιση της Covid-19», προέβλεψε ο κ. Σαχίν.

Πολύ καλή συνεργασία με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία της εταιρίας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ουγούρ Σαχίν υπερασπίστηκε τη στάση της ΕΕ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία, όπως είπε, έχει πολύ καλή συνεργασία. Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επωμίζεται όλη την ευθύνη για τις καθυστερήσεις, διότι πολλές χώρες στην αρχή είχαν επιφυλάξεις για το εμβόλιο, κυρίως λόγω της νέας τεχνολογίας του. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, οι καθυστερήσεις στις παραγγελίες δεν οφείλονταν στην τιμή του εμβολίου. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι υπερήφανη και για το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση επέτρεψε και την εξαγωγή των εμβολίων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσωπική του εμπειρία ως γιος τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, ο συνιδρυτής της BioNTech ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του για τις επιστήμες ήταν εμφανές από την παιδική ηλικία και ότι είχε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το γερμανικό σύστημα που επιτρέπει την εξέλιξη σε όποιον το επιθυμεί. Δήλωσε δε ευγνώμων που μπορεί να ασχολείται με την έρευνα με χρήματα των φορολογουμένων και προέβλεψε ότι η εταιρία του, η οποία ασχολείτο κυρίως με την ανάπτυξη ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, θα δώσει τα επόμενα χρόνια αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα.


Ειδήσεις σήμερα:

Με κωδικό «6» για φαγητό και καφέ από Δευτέρα

Στα 2.781 τα νέα κρούσματα - 805 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι

Βρετανία: Δύο αστυνομικοί τράβηξαν selfie στη σκηνή διπλής δολοφονίας – Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης