Ισραήλ: Εμβόλιο ή συχνό τεστ, αλλιώς στο σπίτι χωρίς μισθό

Ισραήλ: Εμβόλιο ή συχνό τεστ, αλλιώς στο σπίτι χωρίς μισθό

«Ορόσημο» χαρακτηρίζουν την απόφαση δικαστηρίου για τα εργασιακά τα Μέσα Ενημέρωσης του Ισραήλ - Εκπαιδευτικός , που είναι αρνητής του εμβολίου και δεν δέχεται ούτε να κάνει τακτικά τεστ δεν θα  μπορεί να εργαστεί - «Προτεραιότητα τα δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους», είπε η δικαστής

People
Με μία απόφαση - ορόσημο, όπως την χαρακτηρίζουν τα ιραηλινά μέσα ενημέρωσης, ένα δικαστήριο του Τελ Αβίβ για εργασιακά θέματα αποφάσισε ότι ένα σχολείο μπορεί να απαγορεύσει την προσέλευση στην εργασία σε εργαζομένους που αρνούνται να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό και παράλληλα δεν δέχονται να κάνουν τακτικά τεστ. Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου τονίζεται ότι η ασφάλεια των μαθητών προέχει των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το θέμα έφτασε στην Δικαιοσύνη όταν ένας εκπαιδευτικός προσέφυγε εναντίον μίας τέτοιας απόφασης που έλαβε ένα τοπικό συμβολύλιο στο κεντρικό Ισραήλ. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο εκπαιδευτικός , εφόσον δεν αποδεχθεί είτε να εμβολιαστεί, είτε να κάνει τακτικά τεστ για κορωνοϊκό, δεν θα μπορεί να εργάζεται και δεν θα παίρνει τον μισθό του.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η δικαστής είπε ότι τα δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με τα ατομικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού. Πρόσθεσε δε ότι βάσισε την απόφασή της «στην ενημέρωση που υπάρχει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και συνυπολογίζοντας την άμεση βλάβη που θα μπορούσαν να υποστούν οι μαθητές , ειδικά τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να τηρήσουν αποστάσεις, αλλά και πολλοί άλλοι, όπως οι γονείς και ι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο σχολείο, εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό».

«Πρόκειται για μία απόφαση - ορόσημο που θα έχει ευνοΐκές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία», είπε ο δικηγόρος που εκπροσώπησε το τοπικό συμβούλιο που είχε επιβάλει τον κανόνα «εμβόλιο ή τεστ». Πρόσθεσε δε ότι κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει ή όχι το εμβόλιο, αλλά έχει επίσης την ευθύνη για την απόφασή του. δεν μπορεί την ευθύνη να την έχουν οι εργοδότες, στόχος των οποιων είναι να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους αλλά και το κοινό.

To Ισραήλ, που θεωρείται ίσως το καλύτερο παράδειγμα χώρας που πέτυχε να μαζικοποιήσει τους εμβολιασμούς μετά από μία συμφωνία παροχής όλων των εμβολιαστικών δεδομένων  προς την Pfizer έχει επίσης να αντιμετωπίσει ένα «κίνημα» αρνητών του εμβολίου, όπως οι περισσότερες χώρες. 

Στις αρχές Μαρτίου, το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ είχε εκδώσει μία προσωρινή διαταγή , απαγορεύοντας στο υπουργείο Υγείας της χώρας να δίνει στις τοπικές Αρχές, πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα εκείνων που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Βουλή του Ισράηλ, η Κνεσέτ, είχε ψηφίσει νόμο που επέτρεπε για ένα τρίμηνο την μεταφορά δεδομένων των αρνητών του εμβολίου σε Δήμους και σχολικές μονάδες, με στόχο την πίεση για αποδοχή του εμβολίου.

Όπως είναι γνωστό , και στην χώρα μας είχαμε περιπτώσεις απολύσης αρνητών του εμβολίου - ενώ σάλος ξεσηκώθηκε πρόσφατα με την διαπίστωση ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό , ευθύνονται για την διασπορά του ιού και σε νοσηλευτικά ιδρύματα. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ως το βράδυ οι επιτάξεις στα χέρια των ιδιωτών γιατρών - Πώς θα γίνει η διαδικασία

ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την κατάρτιση 3.000 ανέργων

«Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer - AstraZeneca σε δυο μεταλλάξεις» λέει νέα μελέτη
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης