Κορωνοϊός: Γιατί η Ιρλανδία ξαναμπαίνει σε καραντίνα;

Κορωνοϊός: Γιατί η Ιρλανδία ξαναμπαίνει σε καραντίνα;

Η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει ξανά lockdown - Θα διαρκέσει έξι εβδομάδες 

dublino-pub-chiuso-ap-1
Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιστρέφει στο lockdown  για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Η αναζωπύρωση των μολύνσεων από κορωνοϊό έχει ήδη πυροδοτήσει την εθνική αγωνία στη πατρίδα του Τζέημς Τζόις, των U2 , της στρειδόσουπας και της μπίρας Γκίνες. Στη νησιωτική χώρα των 5 περίπου εκατ. κατοίκων μετρούν καθημερινά περισσότερα 1.100 κρούσματα. Αριθμός που τη κατατάσσει σήμερα στο 14ο υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης μεταξύ 31 χωρών που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων. Δεν βρίσκεται, προφανώς, στη χειρότερη κατάσταση, ωστόσο το 70%  των συνολικών καταγεγραμμένων περιπτώσεων Covid-19 στη χώρα έχουν εκδηλωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιδημιολόγων με το τρέχοντα ρυθμό, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα καταγράφονται πάνω από 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Αν και η Ιρλανδία έχει μεγάλο αγροτικό πληθυσμό – το 36% κατοίκων της διαβιεί σε χωριά και κωμοπόλεις της υπαίθρου – δεν εμφανίζει όπως αναμενόταν χαμηλότερη μετάδοση του ιού σε σχέση με άλλες χώρες με πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές Τα ταξίδια για δουλειές ή αναψυχή των επαρχιωτών τα Σαββατοκύριακα στις πόλεις, η τακτική επαφή τους με διάφορες αστικές πληθυσμιακές ομάδες, το φθινοπωρινό άνοιγμα των πανεπιστημίων, οι λειτουργίες των εκκλησιών για τους πιστούς καθολικούς, ο παραδοσιακός συνωστισμός στις παμπ, θεωρούνται ότι επιβάρυναν τη δημόσια υγεία. Το χειρότερο είναι ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν ελάχιστη πλεονάζουσα χωρητικότητα, ειδικά για εντατική περίθαλψη. Το 83% των κρεβατιών στις εντατικές έχουν ήδη καταληφθεί από ασθενείς του Covid-19 ενώ καραδοκεί η πίεση από την εποχική γρίπη. Η χώρα διαθέτει μόνο το 1/5 των κατά κεφαλήν μονάδων εντατικών σε σχέση με τη Γερμανία, είναι υποστελεχωμένη σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς στις συγκεκριμένες μονάδες, ενώ κατέχει το ρεκόρ στις λίστες αναμονής ασθενών στην ΕΕ. Δεκαετίες υποχρηματοδότησης έχουν εξουθενώσει το Εθνικό σύστημα υγείας, ενδεχομένως σύμφωνα με τη παλιά Ιρλανδέζικη παροιμία «καλύτερα να πληρώνεις το χασάπη παρά το γιατρό».

Αναπόφευκτα θα έφτανε η κρίσιμη ώρα της πικρής αλήθειας. Και αναπότρεπτα, μπροστά στο κίνδυνο μιας παρατεταμένης και χαοτικής απειλής που θα συνέτριβε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε και πάλι να θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Κατά το προηγούμενο λοκντάουν στην αρχή της πανδημικής έξαρσης κυριάρχησε ο φόβος, η πλήξη και το μαύρο χιούμορ, αλλά μετά το τέλος της καραντίνας –της πιο μακράς σε διάρκεια στην Ευρώπη - οι πολιτικές για τη χρήση μάσκας και για τήρηση των αποστάσεων δεν ξεκίνησαν, στη πραγματικότητα, ποτέ. Η άψογη συμμόρφωση στις παραμέτρους ασφάλειας έμεινε κενό γράμμα. Και νάτα τα αποτελέσματα. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων ώθησε την κυβέρνηση του Δουβλίνου να επαναφέρει την πλήρη καραντίνα στη χώρα για ολόκληρο ο πληθυσμός της επί ενάμισι μήνα, βαφτίζοντας αυτή τη φορά την συγκεκριμένη έσχατη και αυστηρή λύση ως ρεαλιστική επιλογή. Υιοθέτησε την συνταγή των επιτυχημένων «κλειδωμάτων» σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι τακτικές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και στη δική της χώρα. Μόνο που εκεί οι αριθμοί των κρουσμάτων ήταν αισθητά χαμηλότεροι.
_methode_

Όπως και να έχει για να καταστείλει την εξάπλωση του COVID-19 ο πρωθυπουργός της Μίχαελ Μάρτιν ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αυτά προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, το περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ αποκλειστικά σε takeaway, την απαγόρευση στους πολίτες να μετακινούνται σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους υπό την προτροπή να μην επισκέπτονται τα σπίτια άλλων. Τα εργοστάσια και τα εργοτάξια, ωστόσο θα παραμείνουν σε λειτουργία, όπως και τα σχολεία, καθώς οι αξιωματούχοι υγείας έχουν την άποψη ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι σημαντικοί παράγοντες εξάπλωσης του ιού. Ακόμη οι θρησκευτικές λειτουργίες θα γίνονται διαδικτυακά, αλλά οι χώροι λατρείας θα παραμένουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή. Για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές συνέπειες των νέων μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση των ειδικών πολιτικών στήριξης εισοδήματος που εισήχθησαν την περασμένη άνοιξη, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας έως και 1.400 ευρώ το μήνα. Υπό τη πίεση της αντιπολίτευσης, συζητείται επίσης η επέκταση του αποκλεισμού των εξώσεων και το πάγωμα των ενοικίων. Το βασικό επιχείρημα του νομοθετημένου λοκντάουν είναι η αποτροπή της κοινωνική παράλυσης από το δεύτερο κύμα πανδημίας και η απόκρουση της οικονομικής ζημιάς όλων. Με την ευχή να κατασταλεί ο ιός ώστε να επιτραπεί το ουσιαστικό άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και να «σωθούν τα Χριστούγεννα».

Κλείσιμο
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, τα οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ιρλανδικής κυβέρνησης θα επιτρέψουν να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση εγκαίρως για τις γιορτές. Και σύντομα θα γίνει ορατό αν η απόφαση της θα αποτελέσει εξαίρεση ή θα γίνει ο κανόνας και στην υπόλοιπη στην Ευρώπη. Η πιο αισιόδοξη εκδοχή είναι «Η Ιρλανδία είναι ο τόπος που ξεκινούν οι πιο παράξενες ιστορίες με τις πιο αίσιες εκβάσεις» όπως έγραφε ο γεννημένος στο Δουβλίνο Όσκαρ Ουάιλντ . Η άλλη είναι ο Άγιος Πατρίκιος, προστάτης της Ιρλανδίας, να βάλει το χέρι του. 
file-20201016-13-aje5xv

Ειδήσεις σήμερα: 

Στη φυλακή Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και όλη η διευθυντική ομάδα

Επίδομα θέρμανσης από 80 έως 700 ευρώ: Θα δίνεται και για φυσικό αέριο - Όλες οι προϋποθέσεις

Στα 20 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Rreis - Δείτε χάρτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης