Βιντεοπαιχνίδι «βρίσκει» το Αλτσχάιμερ πριν από τους γιατρούς

Βιντεοπαιχνίδι «βρίσκει» το Αλτσχάιμερ πριν από τους γιατρούς

Πρόκειται για το Sea Hero Quest, που παίζεται σε κινητά και κονσόλες και έχει 4,3 εκατ. χρήστες παγκοσμίως

video-game-altsxaimer
Κι όμως ο χρόνος που σπαταλάμε παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μπορεί να μην πηγαίνει και τόσο «χαμένος» τελικά: Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένα από αυτά, μπορεί να εντοπίσει το Αλτσχάιμερ, πολύ πριν από τους γιατρούς!

Πρόκειται για το παιχνίδι Sea Hero Quest, που παίζεται σε κινητά τηλέφωνα και κονσόλες από 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού συνεργάστηκαν με την Εταιρία Αλτσχάιμερ του Ηνωμένου Βασιλείου και ερεύνησαν τις αντιδράσεις παικτών με εμφανή συμπτώματα της νόσου, όπως η απώλεια μνήμης, για το αν όντως είχαν Αλτσχάιμερ.

Για την μελέτη, που δημοσιεύφθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές του πανεπιστημίου College London και εκείνοι του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ασχολήθηκαν με 27,108 Βρετανούς παίκτες, ηλικίας από 50 έως 75.

Σύγκριναν κατά πόσοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ αντιδρούσαν σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού - την έξοδο από έναν λαβύρινθο - σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν την προδιάθεση αυτή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παίκτες με το γονίδιο που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ επέλεξαν λιγότερο αποτελεσματικές λύσεις - κάτι που τα μέχρι τώρα γνωστά τεστ για τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν.

Ο ερευνητής Michael Hornberger εξηγεί ότι οι λαβύρινθοι του Sea Hero Quest δοκιμάζουν τη «χωρική πλοήγηση» των παικτών - μια βασική γνωστική ικανότητα που επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και κινούνται γύρω από το περιβάλλον τους. Είναι μια από τις πρώτες ικανότητες που επηρεάζονται συνήθως από την πρώιμη εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης