Ελληνική ανακάλυψη: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ελληνική ανακάλυψη: Τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία σε όλα τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων

Οι ουσίες αυτές θεωρούνται επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία

Μια νέα έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, εξέτασε τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Διαπίστωσε ότι όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδαβά, επιστημονικό συνεργάτη της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνσδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» είπε ο κ.Βαρδαβάς.

Ο 'Ελληνας ερευνητής έχει μεγάλη εμπειρία στις στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο παρελθόν υπήρξε ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ είναι μέλος της επιτροπής για το κάπνισμα της European Respiratory Society (ERS) και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Tobacco Induced Diseases» για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

Ο κ.Βαρδαβάς και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στο ίδιο συνέδριο μια ακόμη έρευνα, σχετικά με τις τάσεις των καπνιστών που προσπαθούν να το κόψουν. Διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η χρήση υποκατάσταστων νικοτίνης, καθώς και η καταφυγή σε ιατρική βοήθεια και κλινικές διακοπής του καπνίσματος, αλλά έχει αυξηθεί ο πειραματισμός με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. 

Περισσότερα συμπτώματα οι καπνιστές-ατμιστές
Μια άλλη σουηδική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πάνω από 30.000 άτομα και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο της ERS, με επικεφαλής τη δρα Λίνεα Χέντμαν του Πανεπιστημίου Ουμέα, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών, σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι κάνουν παράλληλη χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Οι καπνιστές συχνά μετατρέπονται σε ατμιστές, όταν δεν μπορούν να καπνίσουν κανονικό τσιγάρο (π.χ. σε μπαρ ή εστιατόριο).

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των σουηδών ερευνητών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθά κάποιον να κόψει το κάπνισμα, «ούτε μπορούν να προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα».

Σκληρότερες αρτηρίες έχουν οι ατμιστές νικοτίνης
Μια τρίτη επίσης σουηδική έρευνα στο ίδιο συνέδριο, με επικεφαλής τον δρα Μάγκνους Λούντμπεκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (26)

!

Ειναι αληθεια οτι τα λαθραια τσιγαρα ειναι πιο επικινδυνα απο τα κανονικα; Μηπως το λενε επιτηδες;

τρέλα

είναι καθαρή τρέλα να εισπνέεις ό,τι αηδία σου πουλάει ένα εμπορικό κατάστημα με κριτήριο ουσιαστικά πόσο σ' αρέσει η μυρωδιά... Χρειάστηκαν αιώνες καπνίσματος για να μάθουμε τι ασθένειες προκαλεί το κάπνισμα. Ποιος θέλει να γίνει πειραματόζωο για τις επόμενες γενιές;

@

Έτσι ακριβώς,τους πουλάνε οι επιτήδειοι μπουκαλάκια με αρωματικά υγρά χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτοί οι ανόητοι τα καπνίζουν νομίζοντας ότι είναι ακίνδυνα

Γιατρός

Κανονικο τσιγάρο&Ηλεκτρονικό τσιγάρο = ΚΑΡΚΙΝΟΣ!!! Κόψτε το κάπνισμα να έχετε την υγεία σας και αφήστε τις εξυπνάδες και τις π@π@ριες που σας λένε οι πωλητές ηλεκτρονικων τσιγάρων για να σας πιάσουν πελάτες

:

Ειναι αληθεια οτι τα λαθραια τσιγαρα ειναι πιο επικινδυνα απο τα κανονικα; Μηπως το λενε επιτηδες;

@

Κάπνισμα (κανονικό ή ηλεκτρονικο) = αργος ΘΆΝΑΤΟΣ

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Ε, ΑΜΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ'' ...

Doctor Z

Καπνιστε τα "ακίνδυνα" χημικά made in China που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και μην φοβάστε τίποτα τα έχουν ελέγξει οι κινέζοι

George

Ενώ τα άλλα καπνικά τα έχουν ελέγξει αξιόπιστοι οργανισμοί και τα βρήκαν μια χαρά.

@

Όχι αγαπητέ ανοητε όλα τα καπνικα είναι χάλια

Reus

Καπνιστε ελεύθερα τα πακιστανικα τσιγάρα και φθηνά και ποιοτικά, και με άδεια του υπουργείου, αφού οι έλεγχοι κατόπιν καταγγελιών είναι ανύπαρκτοι.

@Reus

Κόψε το κάπνισμα ρε μαυρε και άσε τις εξυπνάδες

Reus

Ευτυχώς που έχεις συγκεντρώσει εσύ όλη την εξυπνάδα πάνω σου και ρέει άφθονη

@@Reus

πάντως είμαι αρκετά έξυπνος για να μην καπνίζω

Reus

Αφού εσύ σαϊνη απο αυτό που έγραψα κατάλαβες οτι είμαι καπνιστής, είσαι μεγάλος φωστηρας...

Candyman

" Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα." Εντάξει, η ΜΕΝΤΑ (μενθόλη) προκαλεί ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα. ΜΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΡΥΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΝΤΑ "ΑΝΟΙΓΕΙ" Η ΑΝΑΠΝΟΗ... Ελεος ρε απατεώνες ερευνητές της πλάκας. Κοίτα τι σκαρφίζονται για να αβαντάρουν τις καπνοβιομηχανίες! Όσο για την αιθυλο-βανιλίνη, αν έχει μπει τέτοιο πράγμα σε υγρό ατμίσματος, τότε έχει γίνει έγκλημα, καθότι ειναι παράγωγο πετρελαίου (μπορει να παραχθεί και απο κοπριά αγελάδας σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας), και ειναι ΜΟΝΟ για προϊόντα για εξωτερική χρήση.

ΜΙΚ

Η αιθυλοβανιλλίνη, όσο και η (μεθυλο)βανιλλίνη (η κοινή βανιλλίνη), φτιάχνονται τόσο για την αρωματοποιία, όσο -και κυρίως- για χρήση στα διάφορα τρόφιμα (π.χ. αρτοπαρασκευάσματα, παγωτά). Και οι δύο διατίθενται ελεύθερα στα σουπερμάρκετ και είναι αβλαβείς στις ποσότητες κανονικής χρήσης (συζητώ για τροφές). Η πρώτη έχει κάπως πιο έντονο άρωμα από τη δεύτερη. Και οι δύο αποτελούν πετροχημικά προϊόντα. Η τιμή τους θα ήταν έως και 500 φορές μεγαλύτερη αν λαμβάνονταν με εκχύλιση από τους λοβούς βανίλλιας που μας έρχονται από εξωτικά μέρη (κυρίως από Μαδαγασκάρη). Από χημική άποψη τόσο η φυσική βανιλλίνη, όσο και συνθετικά παραγόμενη είναι ίδιες και ο οργανισμός του ανθρώπου δεν ξεχωρίζει τη μία από την άλλη αφού τα μόριά τους είναι ίδια. Ό,τι παρασκευάζεται συνθετικά δεν είναι υποχρεωτικά επικίνδυνο, ούτε ό,τι παράγει η φύση είναι υποχρεωτικά ακίνδυνο (π.χ. η νικοτίνη είναι φυσικό προϊόν).

@camdyman

Πως φαιντεται πως έχεις μαγαζάκι ηλεκτρονικων τσιγάρων,τέτοια χαζά λες στους ανόητους πελάτες σου για να πουλήσεις ;

theo

Που το κατάλαβες ότι έχει μαγαζί ρε σανι? Εσύ σε τι διαφωνείς ρε ελληναρα, γιατί δε μας λες ? Φαίνεσαι από τα "επιχειρήματά" σου ότι είσαι μπετοβλακας - μίζερος - ανώνυμο τρολλάκι που αμολάς την παπαριά σου εδώ μέσα. Αλλά δεν φταις εσύ, το Π.Θ. φταίει που δημοσιεύει τέτοια φανερά κακοήθη σχόλια και άλλα που δεν θίγουν κανένα τα κόβουν, επειδή δεν συμφωνούν προφανώς .

@

Tο κατάλαβα από την επιθετική διάθεση,τον μηδενισμό των επιστημόνων που παρουσίασαν την έρευνα.Μπετοβλακες και αυτοί μπετοβλακας και οποίος διαφωνεί μαζι σου για τα "οφέλη" του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

@

Η διαφωνία σου δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποθέσεις και απόδοση "κινήτρων" για τον άλλον. Και σου λέω ότι μπορεί να έχει μαγαζί αλλά μπορεί να είναι και γιατρός. Αυτός τουλάχιστον εξήγησε κάποιο σκεπτικό που διαφωνεί. Εσύ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΑ πέρα από το να υπονομεύεις τον άλλον ως προσωπικότητα, τι μας είπες για να εξηγήσεις γιατί διαφωνείς ?

Γιώργος

"Απατεώνες ερευνητές" είπε ο κύριος με τα δυο διδακτορικά και τις 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Φιλαράκι άντε έξω σε καμία καφετέρια να κρίνεις καμία ζάντα αυτοκινήτου και καμία μεταγραφή του γαύρου. Μέχρι εκεί είσαι.

τζακ

Γελάνε και οι πετρες με τις "έρευνες" που παρουσιάζετε. Και οι ξηροι καρποι μοπρουν να προκαλέσουν αλλεργιες ξέρετε... και η σκόνη αναπνευστικα προβλήματα... Και όσοι χρησιμοποιούν ταυτόχρονα Η.Τ με το κανονικό δεν είναι ατμιστές.

@

Εγώ γελάω με εσένα,κακό πράγμα το χαμηλό iq

ΜΙΚ

Αυτό είναι γεγονός. Κάτι αβλαβές για τον ένα μπορεί να είναι θανάσιμο για τον άλλο (π.χ. τα κουκιά είναι θανατηφόρο δηλητήριο για όσους έχουν μειωμένα επίπεδα του ενζύμου G6PD, δηλ. το 3% περίπου του πληθυσμού). Οι γαρίδες για τον έναν μπορούν να είναι απόλαυση και στον άλλο μπορεί να προκαλέσουν θανάσιμο αλλεργικό σοκ. Βιάζονται κάποιοι να κακοχαρακτηρίσουν κάποιες ορθές στη βάση τους αναρτήσεις. Συμπληρωματικά: Κάθε ουσία είναι επικίνδυνη ανάλογα με την ποσότητα που θα ληφθεί και παρεμπιπτόντως το κοινό νερό έχει προκαλέσει τους περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη χημική ένωση.

εεεερε

Το τσιγαρο σκοτωνει και καταστρεφει ζωες ! Δεν ειναι αλλεργια...το ατμισμα ειναι επικινδυνο επισης ειδικα με τα δηλητηρια που εντοπιστηκαν στα υγρα. Ασε τα συρματα που θερμαινονται για να κανουν τα υγρα ατμο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης