Σεμαγλουτίδη: Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στοχεύοντας στον εγκέφαλο

Σεμαγλουτίδη: Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στοχεύοντας στον εγκέφαλο

Οι ενέσεις απώλειας βάρους δρουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με μια μελέτη σε ποντίκια

Ozempic
Τα ενέσιμα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους και τη μείωση του σακχαρώδους διαβήτη, όπως το Wegovy και το Ozempic (και τα δύο περιέχουν την δραστική ουσία σεμαγλουτίδη), μπορεί να έχουν και άλλα ιατρικά οφέλη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, αφού οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι δρουν στον εγκέφαλο για να μειώσουν φελογμονές σε όλο το σώμα.

Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτή η κατηγορία φαρμάκων φαίνεται να μειώνει τις καρδιακές προσβολές περισσότερο από ό,τι θα αναμενόταν μόνο από τις επιδράσεις τους στην απώλεια βάρους.

Η AdvSemaglutide λειτουργεί μιμούμενη μια ορμόνη του εντέρου που ονομάζεται GLP-1. Κανονικά απελευθερώνεται μετά το φαγητό, η GLP-1 μειώνει την όρεξη, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που επιηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από την απώλεια βάρους, η σεμαγλουτίδη μειώνει τη φλεγμονή, δηλαδή την ήπια αύξηση ορισμένων ειδών δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, η σεμαγλουτίδη μειώνει το επίπεδο μιας ένωσης στο αίμα που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένα σύνηθες σημάδι που δείχνει φλεγμονή, λέει ο Daniel Drucker από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Η παχυσαρκία συνδέεται με φλεγμονές, οπότε η επίδραση της σεμαγλουτίδης στην CRP θα μπορούσε απλώς να είναι μια παρενέργεια των ατόμων που χάνουν βάρος, παρά το ίδιο το φάρμακο να μειώνει τη φλεγμονή.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Ozempic και άλλα παρόμοια φάρμακα, μειώνουν τη φλεγμονή δρώντας στα εγκεφαλικά κύτταρα, και αυτό δεν είναι απλώς μια παρενέργεια της απώλειας βάρους. «Η απώλεια βάρους είναι καλή, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε απώλεια βάρους για να έχετε τα οφέλη, λέει ο Drucker. Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη τυχαία δοκιμή του Wegovy, το φάρμακο άρχισε να προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές μέσα στους πρώτους μήνες, πριν οι άνθρωποι χάσουν πολύ βάρος», λέει.

«Ήταν μια γνωστή επίδραση αυτών των φαρμάκων, ότι δρουν στη φλεγμονή», λέει ο Ivan Koychev στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


Ειδήσεις σήμερα:

Η θεωρία της Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα που αμφισβητεί τον Μανόλη Ανδρόνικο

Άγριος καβγάς μεταξύ του Άλεκ Μπάλντουιν και διαδηλωτών κατά του Ισραήλ - Τον έβρισαν και προσέβαλαν την καριέρα του

Αγρίνιο: Πιστοί προσκύνησαν κάστανο που είχε βράσει ο Παΐσιος - Δείτε εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης