Google Doodle: Τιμά τον «πατέρα» του Bypass Ρενέ Φαβαλόρο

Google Doodle: Τιμά τον «πατέρα» του Bypass Ρενέ Φαβαλόρο

Διαβάστε κι άλλα ενδιαφέροντα Google Doodle

google_giatros
Google Doodle αφιερωμένο στον Αργεντίνο καρδιοχειρουργό Ρενέ Φαβαλόρο. 

Το σημερινό doodle της Google τιμά τον Ρενέ Φαβαλόρο, τον Αργεντίνο καρδιοχειρουργό, που προσέφερε στην ανθρωπότητα τη χειρουργική μέθοδο «Bypass». Τη μέθοδο δηλαδή παράκαμψης της στεφανιαίας αρτηρίας.

Σήμερα συμπληρώνονται 96 χρόνια από τη γέννησή του.


Δείτε ΕΔΩ κι άλλα ενδιαφέροντα Google Doodle

Κλείσιμο
rene


«Το “εμείς” είναι πιο σημαντικό από το “εγώ”. Στην ιατρική, οι πρόοδοι είναι πάντοτε το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια», έγραφε ο ίδιος.

Ο Δρ. Ρενέ Φαβαλόρο γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1923 στην πόλη Λα Πλάτα και σπούδασε ιατρική στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Διορίστηκε αγροτικός ιατρός σε μια απομεμακρυσμένη περιοχή της Αργεντινής.

Δημιούργησε ένα χειρουργείο, εκπαίδευσε τις δικές του νοσοκόμες, ίδρυσε μια τοπική τράπεζα αίματος και εκπαίδευσε τους ασθενείς σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των κοινών παθήσεων. Η εμπειρία τον άφησε με διαχρονική πεποίθηση ότι η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

To 1962 και κατόπιν προτροπής του καθηγητή του Χοσέ Μαρία Μαϊνέτι, μετέβη στης ΗΠΑ. Εκεί μετεκπαιδεύτηκε στην καρδιοχειρουργική στην ονομαστή «Κλινική του Κλίβελαντ» («Cleveland Clinic»). Αφού μελέτησε αγγειογραφήματα στη Βιβλιοθήκη Sones, ο Δρ. Φαβαλόρο ήταν πεπεισμένος ότι ο εμβολιασμός παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Ο Δρ. Φαβαλόρο πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης στις 9 Μαΐου 1967. Επρόκειτο για μια ιστορική ημέρα για την Ιατρική. Εγχείρησε μία 51χρονη γυναίκα με μπλοκάρισμα στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Προσκολλώντας σε μία μηχανή καρδιάς-πνεύμονα, σταμάτησε την καρδιά της και χρησιμοποίησε μία φλέβα από το πόδι της για να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος γύρω από το μπλοκάρισμα. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Από τότε η διαδικασία έσωσε αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα. Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 50%.

favarolos


Επιστρέφοντας στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Δρ. Favaloro ίδρυσε το Ίδρυμα Φαβαλόρο στο Μπουένος Άιρες, το οποίο εξυπηρετούσε τους ασθενείς βάσει των ιατρικών αναγκών τους και όχι την ικανότητά τους να πληρώνουν.

To doodle της Google για τον Ρενέ Φαβαλόρο
doodle__1_
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης