Το Google Doodle για το Λονδίνο: Τιμάται σήμερα η ημέρα του Αγίου Γεωργίου

snt_george_england

Η σημαία της Αγγλίας είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή ο ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο

Η Google Doodle  τιμά τον Άγιο Γεώργιο, προστάτη Άγιο της Αγγλίας.  Η ημέρα του Αγίου Γεωργίου εκτός από την Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική και για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. 

Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης πολλών ακόμη κρατών, στην Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Παλαιστίνη, την Αιθιοπία, και τη Λιθουανία. Είναι επίσης αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός Αγιος στη Γεωργία, όπου εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο. Χρονικογράφοι του μεσαίωνα θεωρούσαν ότι η ονομασία της χώρας προέρχεται από τον όνομα του Αγίου.

Για αιώνες ο Άγιος Γεώργιος αντιπροσώπευε την ιδέα της θαρραλέας ηγεσίας και την λαϊκή θέληση να κυβερνάται καλά και προστατεύεται. 

Η σημαία της Αγγλίας είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή ο ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο. Υιοθετήθηκε την περίοδο των Σταυροφοριών και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα γνωστά εμβλήματα που εκπροσωπούν την Αγγλία. Ως εθνική σημαία της Αγγλίας χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης, κορυφαία  Google Doodle από την Ελλάδα. 

Ο Άγιος Γεώργιος έγινε προστάτης άγιος της Αγγλίας το 13ο αιώνα και ο θρύλος με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει δράκοντα χρονολογείται από το 12ο αιώνα.

Ως πρώτη γνωστή καταγραφή του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου ως έμβλημα, και όχι ως σημαία, αναφέρεται (σε γραπτές πηγές) ότι ήταν ένα έγγραφο που είχε μια διήγηση από τον Πόλεμο της Ουαλίας του 1275.

Η χρήση του κόκκινου σταυρού σε λευκό φόντο ήταν σύμβολο του Αγίου Γεωργίου στους μεσαιωνικούς χρόνους. Αυτό φαίνεται, επί παραδείγματι, στη σημαία της Γεωργίας, ακόμα μιας χώρας με πολιούχο άγιο τον Άγιο Γεώργιο.

Κατά την έναρξη των Σταυροφοριών, ο ερυθρός σταυρός του Αγίου Γεωργίου σε λευκό φόντο ήταν ήδη συνδεδεμένος με την Αγγλία. Παρ’ ότι ο Πάπας αποφάσισε ότι οι Άγγλοι σταυροφόροι θα είχαν ως διακριτικά το λευκό σταυρό σε κόκκινο φόντο και ότι οι Γάλλοι σταυροφόροι θα φορούσαν ερυθρό σταυρό σε λευκό φόντο, οι Άγγλοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν «δικό τους» σταυρό με κόκκινο χρώμα σε λευκό φόντο, όπως είχαν οι Γάλλοι. Έτσι, ο κόκκινος σταυρός σε άσπρο φόντο έγινε γενικά το σύμβολο των σταυροφόρων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Η αρχαιότερη καταγραφή της χρήσης της σημαίας του Αγίου Γεωργίου στη θάλασσα είναι το 1545, χωρίς άλλες σημαίες αγίων. Τις τελευταίες δεκαετίες η σημαία του Αγίου Γεωργίου άρχισε να χρησιμοποιείται από τους Άγγλους ιδιαίτερα σε αθλητικές διοργανώσεις. Για παράδειγμα, όταν η Αγγλία κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 1966, οι περισσότερες από τις σημαίες που υπήρχαν στους πανηγυρισμούς ήταν οι σημαίες της Ένωσης. Σήμερα η αγγλική σημαία τις έχει αντικαταστήσει κατά πολύ.

Ο Γεώργιος γεννήθηκε, στα τέλη του 3ου αιώνα, στη Συρία σε μια ελληνική οικογένεια. Υπηρέτησε στον στρατό μιας ιταλικής πόλης-κράτους, και μαρτύρησε στην σημερινή Τουρκία. Οι γονείς του, αν και μιλούσαν ελληνικά, γεννήθηκαν στην Καππαδοκία και στην Παλαιστίνη, αντίστοιχα.

Ως μετανάστης με ξένη θρησκεία, ο Αγιος Γεώργιος διώχθηκε από τις ρωμαϊκές αρχές, όταν θεσπίστηκε νέος νόμος για την πάταξη των Χριστιανών στρατιωτών: ο Γεώργιος συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε τελικά για τους ξένους τρόπους του.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

honor0

Αιχμαλωτίστε τα θαύματα μιας ασυναγώνιστης εμπειρίας: Ο ισχυρός συνδυασμός της κάμερας των 48MP AI Quad και του Dynamic Holographic σχεδιασμού, καθώς και του επεξεργαστή Kirin 980 και της GPU Turbo 3.0.

insta

Η βάση δεδομένων που διέρρευσε στο κοινό περιείχε βιογραφικά, τηλεφωνικούς αριθμούς, email, διευθύνσεις και πολλά ακόμη ευαίσθητα στοιχεία - «Εξετάζουμε την υπόθεση» αναφέρει η ανακοίνωση του Facebook