Οι «αλήτες»της κουζίνας: Πόσο Μπουρντέν είναι ο Σκαρμούτσος;

Οι «αλήτες»της κουζίνας: Πόσο Μπουρντέν είναι ο Σκαρμούτσος;

Ο Ελληνας σεφ ιχνηλατεί στον δρόμο που χάραξε ο περιώνυμος Αμερικανός σεφ και συγγραφέας Αντονι Μπουρντέν. Τα τηλεοπτικά γαστρονομικά οδοιπορικά που ετοιμάζει, αλλά και ο ελευθεριακός τρόπος με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται επί της οθόνης μπορεί να σε κάνει να στραβοκαταπιείς - εξαιτίας του βάθους της εκλεκτικής συγγένειας

Οι «αλήτες»της κουζίνας: Πόσο Μπουρντέν είναι ο Σκαρμούτσος;
Ο  ένας επισκέπτεται τα πιο ανήκουστα μέρη του πλανήτη, ο άλλος περιδιαβαίνει τις κακοτράχαλες ραχούλες της πατρίδας μας. Ο ένας μυείται στη γαστρονομική κουλτούρα κάθε τόπου, καταβροχθίζοντας αρνίσια αμελέτητα, αβγά μυρμηγκιών, κροκοδείλους, ακόμη και κόμπρες. Ο άλλος αναζητά μέχρι τελευταίας ρανίδος το τέλειο «ίδρωμα» του κρεμμυδιού στο τηγάνι. Ο ένας συντρώγει με ιθαγενείς, εισβάλλει στα σπίτια και στις παρέες τους προκειμένου να φάει όπως οι ντόπιοι.



Ο άλλος ξετρυπώνει couleur locale φιγούρες της ελληνικής υπαίθρου, συνεχίζοντας τη σταυροφορία για την επιστροφή της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης στις ρίζες της. Ο ένας καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος νομάς της γαστρονομίας μέσω της περιλάλητης εκπομπής του «No reservations» (μτφ.: «Χωρίς κρατήσεις» αλλά και «Χωρίς προκαταλήψεις») και συνεχίζει με το «Parts unknown» στο CNN. Ο άλλος διεκδικεί μια θέση στους τηλεοπτικούς περιπλανώμενους της γαστρονομίας μέσω της ολοκαίνουριας -του κουτιού- εκπομπής του που τιτλοφορείται «Χωρίς συνταγή» και θα προβάλλεται από το MEGA. Από την πρώτη στιγμή που είδαμε στο τρέιλερ της εκπομπής τον Δημήτρη Σκαρμούτσο να διασχίζει ως άλλος προσκυνητής της γεύσης λόγγους και βουνά με την επιγραφή «Χωρίς συνταγή» να διαφημίζει φαρδιά πλατιά την εκπομπή, η υποψία μας είχε βεβαιότητα.

Κλείσιμο


Ο ντόπιος «αλήτης» της κουζίνας με τη θυελλώδη ζωή, τις πομπώδεις δηλώσεις στις συνεντεύξεις του, ο αυτοκαταστροφικός τύπος που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον Αντονι Μπουρντέν απ’ ό,τι νομίζει. Ισως κατά βάθος ο Δημήτρης Σκαρμούτσος χρόνια τώρα χτίζει με στρατηγικά βήματα και μεθοδικές κινήσεις το δικό μας, ντόπιο ολόγραμμα του Αντονι Μπουρντέν.



Η αλήθεια είναι πως και οι δύο έχουν καταφέρει να αποδομήσουν τη στερεοτυπική εικόνα αναφορικά με τους σεφ. Δεν είναι καθόλου αποστειρωμένοι, ούτε κατά διάνοια βαρετοί, έχουν μιλήσει ανοιχτά για την παλαιότερη εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά καθώς και τον τρόπο που την ξεπέρασαν. Γενικώς, είναι άνετοι, cool, μπορεί να γίνουν ακόμη και αθυρόστομοι, να βάλουν την έννοια του πολιτικώς ορθού στο multi και να τη θρυμματίσουν. Οχι μόνο στο γυαλί, αλλά και στην προσωπική τους ζωή. Ο μεν Σκαρμούτσος έχει αποκαλύψει πως έχει δύο διαζύγια, ο δε Μπουρντέν, αφότου χώρισε από τον εφηβικό του έρωτα, νοικοκυρεύτηκε στο πλευρό της νυν συζύγου του ονόματι Οτάβια, η οποία συχνά πυκνά μοιράζει στιγμιότυπα οικογενειακής ζωής στο Instagram ενώ έχει εμφανιστεί και σε αρκετά επεισόδια των γαστροτουριστικών περιηγήσεων του συζύγου της.



Τον «ίσιο» δρόμο -στα ερωτικά του, τουλάχιστον- φαίνεται πως έχει πάρει και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο οποίος φαίνεται να έχει βρει απάγκιο στην αγκαλιά της Αφροδίτης Γεωργούση. Δεν είναι μόνο ο ρόλος του «ιλουστρασιόν κωλόπαιδου» που με ζέση υπηρετούν και οι δύο. Ο Μπουρντέν και ο Σκαρμούτσος έχουν βρεθεί στον ίδιο χώρο -σε διαφορετικές χρονικές στιγμές-, αφού και οι δύο έχουν μαθητεύσει στα θρανία του περιώνυμου Culinary Institute of America, της κορυφαίας γαστρονομικής σχολής στον κόσμο. Αλλά και στα βραβεία υπάρχει μια κάποια συνάφεια. Ο Μπουρντέν έχει βραβευτεί με Emmy για το τηλεοπτικό magnum opus του (βλ. «No reservations»), ενώ το καθ’ ημάς ολόγραμμά του έχει κατ’ επανάληψη βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο (έκαστος στο είδος του σαν να λέμε). Επιπλέον, η πρόσφατη αναχώρηση του Δημήτρη Σκαρμούτσου από την κουζίνα του εστιατορίου «Αλάτσι», με το οποίο λίγο πολύ ταυτίστηκε, ίσως στο μέλλον τον καταστήσει κάτι σαν τον Μπουρντέν για τη νεοϋορκέζικη μπρασερί «Les Halles», ήτοι μία τοτεμικών διαστάσεων μορφή, έναν ζωντανό θρύλο που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στους πάγκους εργασίας, στιγμάτισε τις κουτάλες και χαρακτήρισε το μενού. Εξάλλου και οι δυο τους έχουν το δικό τους γαστρονομικό «Αγιο Δισκοπότηρο». Ο Μπουρντέν θα έδινε και το ένα του νεφρό (που λέει ο λόγος) για ένα στρείδι αλιευμένο στη γενέτειρα των προγόνων του, τη Νότια Γαλλία.

Για τον Σκαρμούτσο δεν χρειάζεται να πούμε πως είναι να απορεί κανείς που το αγαπημένο του σταμναγκάθι δεν έχει βρει μια θέση στο larger than life μωσαϊκό των τατουάζ που κοσμούν τους σμιλεμένους μυς του. Η έξη στη δερματοστιξία είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο τέμνονται οι ζωές του Ελληνα και του Αμερικανού σεφ. Βεβαίως, ο Τόνι έχει φανεί πιο φειδωλός από τον Δημήτρη, ο οποίος εζήλωσε τη δόξα του πρωταγωνιστή του «Prison break». Οι αδυναμίες των δύο ανδρών τελειωμό δεν έχουν - και δεν περιορίζονται μόνο στα υλικά αγαθά. Τόσο ο Σκαρμούτσος όσο και ο Μπουρντέν τρέφουν δεδηλωμένη λατρεία για τα παιδιά τους: ο πρώτος για τον μονάκριβο γιο του, ο δεύτερος για την εξάχρονη κόρη του, Αριάν.

Και κάτι τελευταίο: o ένας είναι το αυθεντικό, το αρχέτυπο, ο ένας και μοναδικός, ο άνθρωπος που τσιμπολογάει μπάρμπεκιου καμήλας και ψαρεύει φώκιες για κυρίως πιάτο, αδιαφορώντας για τη μήνη των φιλοζωικών οργανώσεων, σαν να μην τρέχει τίποτα. Βρίζει, καπνίζει, πίνει σαν να μην υπάρχει αύριο, ρωτάει τα πιο αδιάκριτα πράγματα - όλα on camera. Ο άλλος είναι ένας καλός μαθητής του πρώτου διδάξαντος, αλλά όχι ο εξαιρετικός που θα σε κάνει να λησμονήσεις το πρωτότυπο - ίσως φταίει η προσαρμογή της αλανιάρικης φύσης στη μικροαστική σεμνοτυφία της ράτσας μας. Ο ένας παίζει τον εαυτό του, ο άλλος τον εαυτό που θα ήθελε να πιστέψουμε ότι είναι. Η σύγκριση είναι τωόντι άδικη, όμως κάποιος πρέπει να την κάνει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης