Ιστορίες από το «17»: Η τσιπούρα του Καραμανλή, τα γεμιστά της Τρόικας και τα μπουκάλια του Σινάτρα

Ιστορίες από το «17»: Η τσιπούρα του Καραμανλή, τα γεμιστά της Τρόικας και τα μπουκάλια του Σινάτρα

Ο Φώτης Κρικζώνης έζησε μια μυθιστορηματική ζωή με πρωταγωνιστές πολιτικούς και τον «συνάδελφό» του Όλι Ρεν

fotis-mak
Αν οι τοίχοι και οι κουρτίνες του «17» μπορούσαν να μιλήσουν το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μαθαίναμε πάρα πολλά από τα άγνωστα επεισόδια που έχουν εκτυλιχτεί στην σάλα που δέσποζε ο Φώτης Κρικζώνης.

Αυτός που έφυγε πλήρης ημερών έχοντας γνωρίσει μυθικές μορφές του διεθνούς jet set, πολιτικούς και σταρ της εμβέλειας ενός Σινάτρα που πέρασαν από το εστιατόριο του.

Ο γράφων είχε την τύχη να τον γνωρίσει πριν από δώδεκα χρόνια και τότε στα εβδομήντα εννιά του χρόνια, η εικόνα του σε ξεγέλαγε αφού παρέπεμπε σε καλοζωϊσμένο εξηντάρη και σίγουρα όχι σε ένα μπάρμαν που σέρβιρε δεκάδες διάσημους και γενιές πολιτικών.

fotis_17


Εκείνη τη χρονιά -το 2011- ο ιδιοκτήτης του θρυλικού «17» από το οποίο έχουν περάσει όλοι σχεδόν οι πολιτικοί παλαιάς και νεότερης κοπής παραδεχόταν με θλίψη ότι «Το κέντρο πέθανε και πρέπει να ησυχάσουν τα πράγματα για να δουν τα μαγαζιά του άσπρη μέρα. Τα επεισόδια, οι απεργίες και ο κόσμος που έχει εξαγριωθεί με τους πολιτικούς άλλαξαν τα πάντα».

Κλείσιμο
Ο ίδιος είχε δει πάρα πολλά, μάλλον δεν φανταζόταν όμως ότι θα ερχόταν η μέρα, που ένας πολιτικός θα έμπαινε στο μαγαζί του και απ’ έξω ένα πλήθος θα τον γιουχάριζε.

«Είναι σημεία των καιρών» μου είχε πει ο άνθρωπος που εκείνες τις ημέρες συνομιλούσε με τον Όλι Ρεν, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του της Τρόικας, απόλαυσαν τη φιλοξενία του, σε ένα από τα πιο ιστορικά στέκια του Κέντρου.

Ο Πρωτόπαπας και η τσιπούρα του Καραμανλή!

Ο λόγος του χειμαρρώδης, πάντα προσεχτικός σε αυτά που έλεγε, ειδικά εκείνη την ταραγμένη περίοδο της κρίσης -μιλάμε για το 2011- που έφερε τα πάνω-κάτω στην ζωή των Ελλήνων.

«Όταν πριν λίγες μέρες ήρθε ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας για να φάει, αναγκάστηκα να βγω και να καθίσω στην είσοδο του μαγαζιού. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί απ’ εξω -πρέπει να ήταν γύρω στα πεντακόσια μηχανάκια- φώναζε συνέχεια συνθήματα όπως «κλέφτη τρως αστακούς». Ο κ. Πρωτόπαπας κάθισε σε σημείο, ώστε να φαίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Θα μπορούσα να κατεβάσω τις κουρτίνες, αλλά δεν το έκανα», συμπλήρωσε σε εκείνη την συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο «ΘΕΜΑ».

Δεν ήθελε να αναφέρεται συχνά στους πολιτικούς, οι οποίοι συνέχιζαν να τιμούν το «17» σε μικρότερη συχνότητα όμως -την ώρα που μιλούσαμε η γραμματέας του κ. Πάγκαλου τηλεφώνησε για να κλείσει τραπέζι για τον αντιπρόεδρο- ήταν όμως κατηγορηματικός για το περίφημο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Όπως είχε γραφτεί τότε, μια κυρία φέρεται να πλησίασε τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος απολάμβανε το γεύμα του στο «17» έχοντας επιλέξει φρέσκια τσιπούρα για κυρίως πιάτο και του είπε: «Φτου σου. Μόνο να τρως ξέρεις».

Ο Φώτης Κρικζώνης το αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο στο μαγαζί. Δεν θα το επέτρεπα εγώ, όποιος και αν έτρωγε, όχι ο Καραμανλής. Αν είχε γίνει, πίστεψέ με δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το παραδεχτώ».

Ο πρώην πλέον μπάρμαν που έγραψε την δικιά του λαμπρή ιστορία, θυμάται ακόμα τις προτιμήσεις διάσημων πελατών του όπως ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το αγαπημένο του ουίσκι είναι ένα malt δέκα ετών από τη Σκωτία, το Bruce. Ερχόταν συχνότερα, όταν ήταν πιο νέος, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου που έτρωγε συχνά εδώ όταν ήταν υπουργός εξωτερικών. Τώρα με όλα αυτά που γίνονται οι πολιτικοί γενικότερα αποφεύγουν να κυκλοφορούν στο κέντρο».

Τα γεμιστά της Τρόικας και ο «συνάδελφος» Όλι Ρεν

Ο ίδιος δεν είχε «χρωματιστεί» ποτέ πολιτικά όπως μου τόνισε, γι’ αυτό και το μαγαζί του ήταν μια μικρή Βουλή. «Δεν μιλούσα ποτέ με κανέναν υπουργό ή Πρωθυπουργό για πολιτικά. Κουβεντιάζαμε πάντα για άλλα πράγματα, αλλά ποτέ για πολιτική». Κι αυτά που κουβέντιαζαν έμεναν πάντα μεταξύ τους και δεν έφευγαν ποτέ προς τα έξω.

Εκτός από τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου ο Όλι Ρεν και τα μέλη της Τρόικας μαζί με τον κ. Πάγκαλο δείπνησαν μια μέρα στο μαγαζί του Φώτη Κρικζώνη, ο οποίος αποδείχτηκε «συνάδελφος» με τον επικεφαλή της Τρόικας.

«Πιάσαμε κουβέντα με τον Ρεν, ο οποίος μου είπε ότι δούλευε σαν μπάρμαν στα φοιτητικά του χρόνια, τονίζοντας μου ότι ξέρει να φτιάχνει όλα τα κοκτέιλ. Με ρώτησε αν ήξερα να φτιάξω White Russian και διάφορα άλλα κοκτέιλ και όταν του είπα ότι έχω γράψει βιβλίο, μου το ζήτησε».

Ο εκ των ισχυρών της τρόικας αγνοούσε προφανώς ότι το dry martini του κ. Κρικζώνη είχε βραβευτεί από τους New York Times ως το καλύτερο στον κόσμο.

fotis_dry_martini


Για την ιστορία ο Όλι Ρεν και οι συνάδελφοί του συνεπικουρούμενοι από τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο, εντρύφησαν στις γεμιστές ντομάτες σαν πρώτο πιάτο, πριν περάσουν στην φρέσκια τσιπούρα, η οποία είχε έρθει την ίδια μέρα από τη Λήμνο.

«Μου είπε ότι είχε πολλά χρόνια να γευτεί τόσο ωραίο φαγητό» συμπλήρωσε ο κύριος Φώτης χαμογελώντας, ενώ στην ερώτηση αν έφαγε ο κ. Πάγκαλος εισέπραξα την μάλλον αναμενόμενη απάντηση: «Ο Πάγκαλος τρώει πάντα».

Τα μπουκάλια που του άφησε ο Σινάτρα

Σε καιρούς χαλεπούς, το «17» εξακολουθούσε να ανοίγει έξι φορές την εβδομάδα και αν κάτι στενοχωρούσε τον μπάρμαν από τα Άγραφα, ήταν ότι δεν καθόταν πλέον πίσω από την θρυλική μπάρα του και ότι τα μαγαζιά στο κέντρο έκλειναν.

Το θρυλικό παρελθόν του μαγαζιού αποτυπώνεται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τις οποίες κρατάει για τον εαυτό του και σε μια αφιέρωση του Φρανκ Σινάτρα, που το λάτρεψε την δεκαετία του ’60. όταν είχε έρθει για μια συναυλία στο Ηρώδειο. Υπέγραψε στον Φώτη Κρικζώνη δώδεκα δίσκους του, και όταν έφυγε για την Αμερική του άφησε τέσσερα μπουκάλια από το προσωπικό του Jack Daniels, αφού ο Φράνκι όπου και να πήγαινε είχε πάντα μαζί του το δικό του μπουκάλι.

fotis_4


Κάποιοι του πήραν τα δύο, όμως ο κ. Κρικζώνης είχε στην κατοχή του τις άλλες δύο φιάλες, μαζί με εκατοντάδες αναμνήσεις από διάσημους πελάτες.

Θυμόταν τον Αριστοτέλη Ωνάση να απολαμβάνει το ποτό του και να κερνάει του θαμώνες του «17», την Τζάκι Κέννεντι να απολαμβάνει τα κοκτέιλ του παρακαλώντας τον χρόνια αργότερα να της δώσει τη συνταγή του περίφημου Dry martini του.

Θυμόταν και πολλά άλλα, ως είθισται για ένα μπάρμαν που συχνά τα βράδια είναι κάτι σαν εξομολόγος για τους πελάτες του, αλλά τα κράτησε μόνο για τον ίδιο και τα πήρε μαζί του για πάντα στο τελευταίο του ταξίδι.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για τον βιασμό

Σεισμός στην Τουρκία: Σε γήπεδα η αναγνώριση των νεκρών από τους σεισμούς - Συγκλονιστικές εικόνες

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν - «Ήταν απροετοίμαστος» τον κατηγορεί η αντιπολίτευση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης