Κυβέρνηση: Θέμα της Βουλής η υπόθεση ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Κυβέρνηση: Θέμα της Βουλής η υπόθεση ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Η συζήτηση για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη θα διεξαχθεί αύριο – Η κυβέρνηση παραπέμπει στη Βουλή διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

petsas
Θέμα της Βουλής η υπόθεση ασυλίας του κ. Παύλου Πολάκη λένε από την κυβέρνηση. Κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα δεν αναμένεται να παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πιθανότητα να τοποθετηθεί στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του πρώην υπουργού, μετά και την έγκριση της επιτροπής δεοντολογίας την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αφορά στη δύο δικογραφίες, ήτοι τη δικογραφία για την ηχογράφηση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και τη δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν είναι θέμα του πρωθυπουργού αλλά της Βουλής η συζήτηση για την άρση του κ. Παύλου Πολάκη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για το θέμα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αλλαγές σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, με αφορμή το «σπάσιμο» των ισοβίων για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Ερωτηθείς ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι «δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης», ωστόσο επανέλαβε πως η απόφαση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης, που μόνη της ψήφισε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που οδηγούν στην αποφυλάκιση του Κορκονέα. Όπως ανέφερε, υπάρχουν αστοχίες που εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον περιστατικά που έρχονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως εξήγησε, βρίσκονται στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αιτία αφορά στην αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του σύννομου έντιμου βίου, που ανοίγει τον δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμα και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.

Η δεύτερη σχετίζεται με την αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης που περιορίζεται από τα 20 στα 15 χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις τους που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση, προκειμένου να τροποποιηθούν, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Μείωση φόρων και ανακούφιση οφειλετών

Κλείσιμο
Σχετικά με το κοινοβουλευτικό έργο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ψηφίζεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ένα νομοσχέδιο που έρχεται την ίδια ημέρα που είδε το φως της ημέρας η μελέτη που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ). Η έρευνα επισημαίνει ότι τα συνολικά φορολογικά βάρη θα φθάσουν φέτος, βάσει της πρόβλεψης του κρατικού προϋπολογισμού, τα 77,5 δισ. ευρώ (31,4 δισ. ευρώ για έμμεσους φόρους, 19,7 δισ. ευρώ για άμεσους φόρους και 26,4 δισ. ευρώ για κοινωνικές εισφορές) και είναι σχεδόν διπλάσια από τις δαπάνες των νοικοκυριών για τις βασικές ανάγκες τους (41,7 δισ. ευρώ, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για το 2017). Η κατάταξη της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ξεκινάμε τη μείωση φόρων», όπως για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, όπου τα εκκαθαριστικά θα είναι χαμηλότερα κατά 22%, αλλά και τα μέτρα ανακούφισης των οφειλετών του ελληνικού δημοσίου.

Αναφορικά με το Airbnb, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση φόρων, όσον αφορά όμως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κάτι που θα επιλυθεί με ρύθμιση μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Σχετικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, αρνήθηκε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως καμία αύξηση των μετακλητών δεν υπάρχει με το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους

Για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο

Ο κ. Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στα μηνύματα της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο, τονίζοντας πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Δυστυχώς, ανέφερε, η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας της «γαλάζιας» παράταξης. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών, την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στην Κάρπαθο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης