H Τουρκία με αυτά τα έγγραφα διεκδικεί τις θαλάσσιες ζώνες σε Καστελόριζο-Κύπρο

H Τουρκία με αυτά τα έγγραφα διεκδικεί τις θαλάσσιες ζώνες σε Καστελόριζο-Κύπρο

Πώς οι Τούρκοι μεθοδεύουν την προσπάθειά τους να σύρουν την Αθήνα σε διάλογο μόνο για Κύπρο και Καστελόριζο εξαιρώντας το Αιγαίο - Δείτε τους χάρτες που ενεχείρισαν σε Έλληνες, Ισραηλινούς και Αιγύπτιους διπλωμάτες οι Τούρκοι - Πώς αντέδρασε η ελληνική πλευρά

toyrkia-kypros-okto
Τα επίσημα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα συμβαίνουν και τις προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ αποκαλύπτουν το σκεπτικό και τον τρόπο δράσης της Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για τα ντοκουμέντα από την παρουσίαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς ξένους διπλωμάτες και τα οποία αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο liberal.gr.




Από αυτά γίνεται ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι βάζουν προηγούμενα άλλων χωρών, φέρνοντας μάλιστα 16 παραδείγματα από την διεθνή σκηνή σε σχέση με το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις νησιών, οι περιπτώσεις των οποίων διευθετήθηκαν μέσω διεθνούς δικαστηρίου ή διμερούς συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.

sel11


Η Άγκυρα αναφέρει πως τα νησιά μπορεί να έχουν θαλάσσιες ζώνες τριών κατηγοριών: Είτε πλήρεις, είτε μερικώς, είτε καθόλου.

Κλείσιμο
toyrkia-kypros-tessera


Παρουσιάζουν έτσι συγκεκριμένους χάρτες όπου φαίνεται πώς έχουν ήδη διανείμει την θαλάσσια ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, οριοθετώντας ακόμα και τα οικόπεδα και δίνοντας την άδεια για την εκμετάλλευσή τους στην εταιρία!




Ο αντίστοιχος χάρτης με τα νησιά να έχουν πλήρη θαλάσσια ζώνη, όπως τον έδωσαν οι Τούρκοι: 
sel17




Σύμφωνα με την λογική της Άγκυρας, η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας ξεκινά από τη Ρόδο και φτάνει μέχρι τις ακτές της Κύπρου. Ο χάρτης αυτός έρχεται φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή της Ρόδου, το FIR Αθηνών (που έχει κύριο ρόλο και στον καθορισμό της ΑΟΖ) τέμνεται με το FIR της Λευκωσίας.

Βάσει του χάρτη που περιέχεται στα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως τα αποκαλύπτει το liberal.gr, και του σκεπτικού της Άγκυρας, τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να χαρακτηριστούν μηδενικής θαλάσσιας ζώνης!

sel20




Πώς αντέδρασε ο Έλληνας διπλωμάτης

Στην συγκεκριμένη παρουσίαση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε σαφές πως οι Τούρκοι έχουν κάνει προεργασία για να ξεκινήσει μια διαδικασία συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Έλληνας διπλωμάτης που παρέστη στην ενημέρωση, αντιπαρέβαλε τις ελληνικές θέσεις αποδομώντας το τουρκικό αφήγημα. Εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Αθήνα για τους χάρτες και τα έγγραφα που παρουσίασε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική συλλογιστική, η νομολογία είναι αρνητική για την ελληνική πλευρά, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

toyrkia-kypros-tria


Επισημαίνεται εξάλλου πως η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει διάλογο και να «σαλαμοποιήσει» την διαπραγμάτευση, καθώς διαχωρίζει την Κύπρο και το Καστελόριζο από το υπόλοιπο Αιγαίο.

Παράλληλα, πολλοί γνώστες των διπλωματικών «όπλων» αναφέρουν ότι κακώς ο Έλληνας διπλωμάτης άκουσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς και ότι αντιθέτως θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ενημέρωση, ακολουθώντας την πρακτική των εγγράφων που χαρακτηρίζονται «μηδέποτε παραληφθήσα».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης