Τζανακόπουλος: Άλλο η κριτική, άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία

Τζανακόπουλος: Άλλο η κριτική, άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία

Υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό, που προσδιορίζονται για κατεδάφιση στην Αττική, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

tzanakopoulos1
Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τραγωδίας που έλαβε χώρα στο Μάτι και τις ενέργειες που έχει κάνει η Πολιτεία, πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.




Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δεύτερος νωρίτερα, κάλυψε τον κ. Πολάκη για τις δηλώσεις του και έδωσε ιδιαίτερη βάση στα αυθαίρετα και στον αριθμό των υπό κατεδάφιση κτισμάτων. Πιο αναλυτικά: 

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων για την στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές θέλω να σας ενημερώσω ότι:

Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

Κλείσιμο
Επίσης, από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών.

Η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις.

Ακόμη, από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 - 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.

Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών, καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων στην περιοχή που έχει πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές.

Ακόμη, το Υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους ανέργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Επίσης, επαναλαμβάνουμε ότι οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει ήδη τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555, στον οποίο μπορούν να καλούν για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την όποια οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών, η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, καθώς και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει, πιθανότατα αύριο, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση, αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον.

Κύριες και κύριοι, θέλω να κλείσω, όμως, με ένα σχόλιο που αφορά τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι δεδομένο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές να οδηγεί ακόμη και σε υπερβολές. Από αυτό, κανένα κόμμα δεν έχει παραμείνει απρόσβλητο. Ούτε, βεβαίως, και πολύ περισσότερο, είναι λογικό να μην γίνεται πολιτικός διάλογος, να μην γίνεται κριτική, να μην γίνεται καταλογισμός ευθυνών, να μην γίνεται ακόμη και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα αίτια και τους υπευθύνους μιας φυσικής καταστροφής. Έτσι λειτουργεί και έτσι πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία. Η κριτική λοιπόν, η αποτίμηση και ο πιθανός καταλογισμός της ευθύνης, σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σήμερα όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν καθόλου σε αυτό. Αντίθετα, έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Από τις ψευδείς ειδήσεις, την διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων Υπουργών από στελέχη που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται στενά με τη ΝΔ, αλλά και την αναπαραγωγή τους από τα Μέσα, μέχρι την δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που παρουσίασε την ώρα της εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών θα μπορούσε κανείς να πολλαπλασιάσει τον σχετικό κατάλογο.

Δηλώνουμε λοιπόν ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το βούρκο.

Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανένας μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες.

Και θα αποτιμήσουμε, όταν έρθει η ώρα, με νηφαλιότητα, επιχειρησιακά και πολιτικά, όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες μέρες χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη οποιασδήποτε ευθύνης.

Η κριτική προς την Κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε: 

Είναι δεδομένο ότι η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές, να οδηγεί σε υπερβολές. Όλα τα κόμματα έχουν παρασυρθεί. Η κριτική και ο καταλογισμός της ευθύνης είναι αναπόσπαστο σημείο της αντιπαράθεσης. Η στάση του κ. Μητσοτάκη έχει κινήσει ένα απίστευτο κύμα προπαγάνδας και παραπλανητικές ειδήσεις. Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί.

Θα αποτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα την κατάσταση. Άλλο η κριτική, άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία.

Ο κ. Πολάκης δεν είπε ότι χρειάζεται η σφραγίδα του ιατροδικαστή. Είπε είτε ιατροδικαστή, είτε γιατρού. Το δεύτερο σημείο αποσιωπήθηκε. Όταν είχαμε διασταυρωμένο αριθμό νεκρών, εγώ ο ίδιος, στις 2:30 το βράδυ, είπα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί.

Να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες, αλλά να μην ψάξουμε και για εξιλαστήρια θύματα.

Η ενημέρωση που είχαμε για το πυροβεστικό σώμα, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που εξελίχθηκε η φωτιά, δεν ήταν δυνατή η μετακίνηση 15.000 ανθρώπων από τον οικισμό. Για τις καταγγελίες, δεν είμαι δικαστής, ούτε διαιτητής.

Η πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς τους όρους δεν είναι ορθή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνες, διότι ήταν κομμάτι του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε για 40 χρόνια.

Η δουλειά της επιτροπής συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Δεν θέλω να προκαταλάβω τα συμπεράσματα για τις ευθύνες. Όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες.

Μόλις παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα δούμε τις ευθύνες, τι έγινε και τι δεν έγινε. Το βασικό μέλημα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και να επανέλθει μία σχετική κανονικότητα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει το έργο της αποτίμησης.

Οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα (ρυθμίσεις εισφορών & δόσεων, επίδομα ανεργίας, εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους), οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης