Καμμένος στα Ψαρά: «Η πατρίδα μας μεγαλώνει - Πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα εθνικά μας ύδατα...

Καμμένος στα Ψαρά: «Η πατρίδα μας μεγαλώνει - Πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα εθνικά μας ύδατα...

...με την αναγνώριση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου και ίσως αργότερα και πετρελαίου, τόνισε ο Πάνος Καμμένος

kammenos-00
STAR ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΥΕΘΑ ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π  Ν  5 6

«Είμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας του έθνους που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα εθνικά μας ύδατα με την αναγνώριση της ΑΟΖ» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τα Ψαρά.

«Η δύναμη στο Εμπορικό μας Ναυτικό, όπως και στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν είναι η δύναμη από τα φουγάρα, τις μηχανές και τα λεφτά, τα γρόσια. Η δύναμη είναι η ναυτοσύνη του Έλληνα. Η δύναμη είναι ότι η θάλασσα και ο Έλληνας έχουν συμβιώσει μαζί για αιώνες. Σεβόμαστε την θάλασσα και η θάλασσα παράλληλα σέβεται την πατρίδα» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε: «Ε
ίμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας του έθνους που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα «επεκταθούν» τα χωρικά μας ύδατα, με την αναγνώριση της ΑΟΖ, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και η πατρίδα μας θα περάσει σε μια καινούργια εποχή».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναέρθηκε και στην οικονομική κρίση προαναγγέλλεοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω τα παιδιά μας να μην ζήσουν την οικονομική κρίση που έζησε η δική μας γενιά και τα μικρά μας παιδιά. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και παράλληλα η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου και ίσως αργότερα και πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει χάρη στο γεγονός ότι κράτησαν γερά οι Ένοπλές μας Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό, ότι παρότι τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων υπέστησαν τεράστιες μειώσεις στα εισοδήματά τους ούτε μια φορά δεν σκέφτηκαν να υποστείλουν το ηθικό τους, τον επαγγελματισμό τους και την αποφασιστικότητά τους και γι’ αυτό τους τιμούμε».


Κλείσιμο
Διαβάστε τον χαιρετισμό του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού στα Ψαρά:

«Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα. Έχω συμπληρώσει 30 χρόνια στην πολιτική ζωή με τη βοήθεια της Παναγίας και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μπορώ να σας πω ότι αν σταματούσε σήμερα η πολιτική μου καριέρα θα ήμουν ευτυχής για αυτή εδώ την εκδήλωση. Γιατί αυτή η εκδήλωση έχει τεράστια δύναμη, μία δύναμη που δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση τιμών σε τρεις ήρωες του έθνους, που δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση τιμών σε ένα ηρωικό νησί, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη συνύπαρξη των τριών κορυφαίων ναυμάχων πυρπολητών και ναυάρχων που πήραν στην «πλάτη» τους των αγώνα του 1821. Έχει να κάνει με την ενότητα του έθνους.

Σήμερα και μόνο η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν ως κορυφαία αυτή την εκδήλωση στη σειρά των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», του δημάρχου των Ψαρών που εκπροσωπεί τους Ψαριανούς και τις Ψαριανές απογόνους των ηρώων πυρπολητών των Ψαρών, του δημάρχου της Ύδρας εκπροσώπου των Υδραίων πυρπολητών ναυάρχων και ναυμάχων, του εκπροσώπου των Σπετσών και βεβαίως των Σπετσιωτών της Μπουμπουλίνας και όλων εκείνων που συνευρέθησαν για την απελευθέρωση του έθνους, δίνει από εδώ από την «μαύρη ράχη» των Ψαρών το μήνυμα της ενότητας του έθνους και το μήνυμα ότι όσο είμαστε ενωμένοι τόσο θα είμαστε ανίκητοι.

Θέλω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι εθνοφύλακες και οι στρατεύσιμοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση. Έχουν την καρδιά του Μιαούλη, έχουν την ψυχή του Κανάρη, έχουν τη δύναμη της Μπουμπουλίνας. Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενωμένες με το λαό και έχουν την ευλογία της Ορθοδόξου Πίστεως όποιος αγώνας και αν δοθεί θα είναι αγώνας νικηφόρος. Η δύναμη που συγκεντρώνεται σήμερα στο νησί είναι μία δύναμη ανίκητη.

Ήρθαμε το πρωί με τον Βουλευτή, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΝ και μας φιλοξένησε ο κυβερνήτης της Φρεγάτας στο καρέ του. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα παρουσία του κυβερνήτη και του υπάρχου, παρουσία της καρδιάς του Κανάρη, της καρδιάς του Μιαούλη και των οστών της Μπουμπουλίνας είχαμε σιωπήσει όλοι. Είχαμε σιωπήσει κάτω από το βάρος της συγκέντρωσης αυτής της τεράστιας δύναμης. Γιατί αυτή είναι η δύναμη του έθνους. Αυτή είναι η δύναμη, όχι του παρελθόντος, αλλά η δύναμη του παρόντος και του αύριο.

Η Ελλάδα είναι μία ειρηνική χώρα, επεδίωξε, επιδιώκει και θα επιδιώκει πάντα την ειρήνη, αλλά παράλληλα η Ελλάδα κατοικείται από ένα έθνος το οποίο δεν σήκωσε ποτέ στη πλάτη του ζυγό. Όταν οι μεγάλοι πυρπολητές ναύαρχοι ξεκίνησαν τον αγώνα, όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ξεκίνησαν με βαπόρια που μετέφεραν σιτάρι, τα μετέτρεψαν σε πολεμικά πλοία και αντιμετώπισαν και νίκησαν μία τεράστια αυτοκρατορία.

Αποδίδουμε τις τιμές σε αυτούς τους ήρωες, αλλά παράλληλα αποδίδουμε και τις τιμές σε εκείνους που δεν πρόλαβε το έθνος να τιμήσει.

Θέλω να σας θυμίσω μία μικρή ιστορία. Την ιστορία του Ματρόζου, ενός μεγάλου Σπετσιώτη πυρπολητή που έδωσε ολόκληρη την περιουσία του στον αγώνα του έθνους. Όταν τελείωσε η επανάσταση και απελευθερώθηκε η πατρίδα μας, ο Ματρόζος ήταν ρακένδυτος στο νησί των Σπετσών και δεν μπορούσε να ζήσει. Του είπαν οι άλλοι Σπετσιώτες γιατί δεν πας να βρεις τον Κανάρη που είναι Υπουργός των Ναυτικών και που τον έσωσες κάποτε στα στενά βόρεια της Λήμνου. Εκείνος δεν πείστηκε εύκολα, αλλά η ανάγκη τον έκανε, έτσι όπως ήταν ρακένδυτος, να πάει στο Επιτελείο του Ναυτικού. Στην είσοδο του Υπουργείου των Ναυτικών ήταν με χρυσή στολή ντυμένος ένας κλητήρας ο οποίος του απαγόρευσε την είσοδο.

Του λέει «τι θες ζητιάνε εσύ εδώ;»

«Θέλω να δω τον Κανάρη, τον καπετάνιο, τον φίλο και συμπολεμιστή μου», του λέει.

Του απαντάει «εσύ, ένας ζητιάνος, ρακένδυτος, δεν μπορείς να δεις τον Κανάρη».

Θύμωσε πολύ ο Ματρόζος και του απάντησε έτσι όπως περιγράφει το ποίημα το οποίο είναι συγκλονιστικό: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν κι εσέ δε θα φορούσαν στέμμα».

Αυτό, προς απόδοση τιμών, λοιπόν, σήμερα, κάτω από τη βαριά κληρονομιά της καρδιάς του Κανάρη, του Μιαούλη και της Μπουμπουλίνας, σε όλους τους ανώνυμους αγωνιστές του έθνους, που όχι απλώς πολλές φορές δεν τιμήσαμε, αλλά που αδικήσαμε, φυλακίσαμε και εξορίσαμε.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς κανέναν πολιτικό καιροσκοπισμό - δεν είμαι εδώ ούτε ως πολιτικός-είμαι εδώ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπηρετώ το έθνος και μόνο, όπως υπηρετούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Θέλω να σας πω ότι κάνουμε τα πάντα με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να αποδώσουμε τιμές και σε εκείνους που πολέμησαν στην Κύπρο, αλλά ουδέποτε βραβεύτηκαν και εκείνους που κάποιοι την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο την ονόμασαν «exercise under permission», δηλαδή «άσκηση κατόπιν αδείας», σε κάποιους άλλους που έδωσαν τη δική τους μάχη στις θάλασσες, στον αέρα τον ελληνικό, στη στεριά την ελληνική.

Είναι ξεχωριστή, λοιπόν, η στιγμή που βρίσκομαι μαζί σας στο ιστορικό αυτό νησί των Ψαρών που είναι σύμβολο θυσίας και προσφοράς στην ελευθερία του έθνους, που συνδέει άρρηκτα τη σύγχρονη ιστορία του νεοελληνικού κράτους, ενώ φέτος για εμάς, για το Πολεμικό Ναυτικό, αποτελεί το κεντρικό νησί των εκδηλώσεων.

Και θέλω να δεσμευτώ για δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα κάνουμε ως οφείλουμε στην Ύδρα και στις Σπέτσες και παράλληλα, όπως δώσαμε το λόγο μας, στα 200 χρόνια θα έχουμε έτοιμο το σπίτι του Κανάρη ως Μουσείο του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπως του αρμόζει, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Ψαρών.

Η παρουσία μας εδώ ακόμα, δηλώνει αφενός την έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας για τη διαχρονική προσφορά του Πολεμικού μας Ναυτικού στην άμυνα της χώρας και αφετέρου τον σεβασμό και την εκτίμησή μας προς τους κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής, οι οποίοι με πνεύμα αγνού πατριωτισμού δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ως αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στέκονται σε καθημερινή βάση αρωγοί στα ακριτικά νησιά και στους κατοίκους ανά την επικράτεια. Όπως εδώ, στα Ψαρά, μέσω του κοινωνικού έργου που προσφέρουν.

Η μεγάλη παράδοση του Πολεμικού μας Ναυτικού μας κάνει όλους να είμαστε σίγουροι για το μέλλον της πατρίδας. Γιατί Ελλάδα και θάλασσα είναι έννοιες αλληλένδετες.

Η τεράστια σημασία της θαλάσσιας ισχύος για την ασφάλεια και την επιβίωση του έθνους ζύμωσε τον Έλληνα με το υγρό στοιχείο και τον ανέδειξε στους πιο ικανούς ναυτικούς στον κόσμο. Η προσφορά τους ήταν ανεκτίμητη στον επίπονο δρόμο προς την ελευθερία του ελληνικού έθνους και τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, και γι’ αυτό σήμερα, τιμούμε τους Ναυάρχους Κανάρη και Μιαούλη και την Υποναύαρχο Μπουμπουλίνα. Και μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό οφείλω να αποδώσω τα εύσημα και στο Εμπορικό μας Ναυτικό το οποίο το κρατά στα χέρια του το Λιμενικό Σώμα. Στο Εμπορικό Ναυτικό που είναι το πρώτο Εμπορικό Ναυτικό του κόσμου.

Χθες ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε τα «Ποσειδώνια» και ξέρετε πολύ καλά εδώ εσείς οι Ψαριανοί ότι η δύναμη στο Εμπορικό μας Ναυτικό, όπως και στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν είναι η δύναμη από τα φουγάρα, τις μηχανές και τα λεφτά, τα γρόσια. Η δύναμη είναι η ναυτοσύνη του Έλληνα. Η δύναμη είναι ότι η θάλασσα και ο Έλληνας έχουν συμβιώσει μαζί για αιώνες. Σεβόμαστε την θάλασσα και η θάλασσα παράλληλα σέβεται την πατρίδα.

Είμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας του έθνους που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα «επεκταθούν» τα χωρικά μας ύδατα, με την αναγνώριση της ΑΟΖ, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και η πατρίδα μας θα περάσει σε μια καινούργια εποχή.

Ελπίζω τα παιδιά μας να μην ζήσουν την οικονομική κρίση που έζησε η δική μας γενιά και τα μικρά μας παιδιά. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και παράλληλα η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου και ίσως αργότερα και πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει χάρη στο γεγονός ότι κράτησαν γερά οι Ένοπλές μας Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό, ότι παρότι τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων υπέστησαν τεράστιες μειώσεις στα εισοδήματά τους ούτε μια φορά δεν σκέφτηκαν να υποστείλουν το ηθικό τους, τον επαγγελματισμό τους και την αποφασιστικότητά τους και γι’ αυτό τους τιμούμε.

Οι ήρωες είναι σήμερα εδώ χάρη στην ευγενική προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ιστορικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ύδρας και του Μουσείου των Σπετσών που ιδιαίτερα τους ευχαριστούμε.

Με την προσφορά αυτή υπογραμμίζεται ότι η ιστορία του έθνους είναι μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας. Οι τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της ναυτικής μας ιστορίας αγωνίστηκαν με αποφασιστικότητα και τόλμη για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας.

Το ελάχιστο χρέος μας είναι να τιμήσουμε τη συνεισφορά τους στο έθνος, στην ιστορία και στη διαμόρφωση της συνείδησης του πολιτισμού μας. Η κληρονομιά που μένει σε εμάς τους νεώτερους είναι να αγωνιζόμαστε πάντα με όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση της πατρίδας μας και των αξιών του λαού μας και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού το πράττουν ως άξιοι συνεχιστές του Κανάρη, του Μιαούλη και της Μπουμπουλίνας, αλλά και των αμέτρητων ηρώων του λαού μας.

Σε κάθε δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων διαπιστώνουμε μαζί με την στρατιωτική ηγεσία την αποφασιστικότητα και την αυταπάρνηση των στελεχών μας για την εκπλήρωση του καθήκοντος, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2018» του Πολεμικού Ναυτικού που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα.

Αυτό μας κάνει να είμαστε υπερήφανοι για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατευμένων και των Εθνοφυλάκων και να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια της χώρας ιδιαίτερα σήμερα που δυστυχώς υφίσταται έντονη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων αντλείται από την αγάπη του λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ευλογία της Ορθοδόξου πίστεως. Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτή τη δύναμη δεν μπορεί κανείς να την σταματήσει.

Η ιστορία, η θρησκεία, τα σύμβολα, οι αξίες μας ως έθνος ενδυναμώνουν την πίστη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και θέλω να σας πω ότι ξαναβρίσκουμε τον δρόμο μας, ανυψώνουμε πάλι την χώρα μας, η Ελλάδα ξαναγυρνά. Ξαναγυρνά δυνατή και ισχυρή. Ο ευλογημένος αυτός τόπος μπορεί και πρέπει να ευημερήσει, το οφείλει στην ιστορία του και στην παρακαταθήκη των ηρώων που τιμούμε σήμερα αλλά και όλων των γνωστών και αγνώστων ηρώων της πατρίδας.

Θέλω, κ. Δήμαρχε, κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά και να πω ότι η παρουσία των τριών ιστορικών πολεμικών σημαιών και η παρουσία των εκπροσώπων των τριών νησιών έχει πολύ μεγάλη σημασία ως μήνυμα ενότητας του έθνους, ενότητας του λαού, των Ενόπλων Δυνάμεων υπό την ευλογία της Εκκλησίας».



Μήνυμα αποφασιστικότητας ΕΡΤ ρεπορτάζ

Π.Καμμένος Ψαρά

Εκδηλώσεις στα Ψαρά  

Στο νησί των Ψαρών πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις για την απόδοση τιμών στους ναυάρχους Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στο πρόσωπο των οποίων αναγνωρίζεται και τιμάται η προσφορά όλων των επώνυμων και ανώνυμων ηρωικών ναυμάχων του κατά θάλασσα αγώνα, διαχρονικά.

Για το λόγο αυτό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στα Ψαρά, την καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη από την Ύδρα και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τις Σπέτσες.

kammenos-02
kammenos-03
kammenos-04
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης