Ο Κοντονής «αδειάζει» τον Τόσκα: Η αυτοάμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη

4424238

Με αφορμή την δίωξη κατά του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στην οικία του αλλά και την μεταγωγή του με χειροπέδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τα αστυνομικά όργανα να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους

Το δικαίωμα των πολιτών στην αυτοάμυνα υποστήριξε στην Βουλή ο κ. Σταύρος Κοντονής επισημαίνοντας και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα που εξέφρασε διαφορετικές απόψεις πως «η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά».

Με αφορμή δε την δίωξη κατά του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στην οικία του αλλά και την μεταγωγή του με χειροπέδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τα αστυνομικά όργανα να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση που είδαμε και στον Τύπο είχαμε παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Όμως η αντίδραση του 88χρονου είναι φανερό ότι έγινε στο πλαίσιο του νόμου» είπε αρχικά ο κ. Κοντονής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού (ΔΗΣΥ) για να υπογραμμίσει: «Δυστυχώς ορισμένοι εισαγγελείς δείχνουν μια ευθυνοφοβία σε αυτές τις περιπτώσεις και ασκούν διώξεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμυνα και οι πράξεις τους βάσει του Ποινικού Κώδικα μένουν ατιμώρητες» και να προσθέσει σχετικά με την σύλληψη του 88χρονου πως «Μου έκανε εντύπωση πως μεταχειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον δράστη. Έχουμε έναν υπέργηρο και τα αστυνομικά όργανα του πέρασαν χειροπέδες. Θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία, κατά γενική ομολογία να δώσει σωστές κατευθύνσεις γιατί η εικόνα που εξεδόθη ήταν άδικη».

«Ο θεσμός της άμυνας δικαιολογείται απολύτως» επισήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Κονοτνής για να εξηγήσει ότι η «πολιτεία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα» με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να δρουν αυτοδυνάμως όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά του. Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν απαιτούνται επιπρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις καθώς το σχετικό νομικό πλαίσιο είναι απόλυτα επαρκές. «Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αλλά θέτει και τα όρια άσκησης του δικαιώματος. Στο άρ 23 που είναι η υπέρβαση, ο νομοθέτης λεει ότι μένει ατιμώρητος ο πολίτης αν ενήργησε εξ αιτίας φόβου ή ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση. Δηλαδή, αρκεί να υπάρχει ψυχική πίεση για να μείνει η πράξη ατιμώρητη. Το νομοθετικό οπλοστάσιο είναι υπερπλήρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε υποστηρίξει ότι μονο οι αρμόδιες αρχές έχουν δικαίωμα στην νόμιμη βία και είχε καλέσει τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται εάν αντιληφθούν ότι ληστές έχουν εισβάλει στην οικία τους.

ΣΧΟΛΙΑ (40)

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ειναι συνεννοημενοι μεταξυ τους, οταν οι ενεργειες τους δεν εχουν τα αναμενομενα αποτελεσματα σε ''ψηφαλακια'', ο ενας υπουργος να αδειαζει τον αλλο, σαν τους φασουληδες στο μπερντε του Καραγκιοζη! Δεν ειμαστε ομως μονοι,οπως παλια,αλλα μας παρακολουθουν και οι μεσα και οι εξω για την αξιοπιστια των συριζανεληδων! Και οι επενδυτες ... οπου φυγει-φυγει...!

Αντιπαπατζής

Αλλα λέει ο ένας,άλλα ο άλλος .Εδώ ο παπάς εκεί ο παπάς που είναι ο παπάς;Ζαλίζεται ο κόσμος και πιάνεται κορόϊδο .Κυβέρνηση παπατζήδων.

Ι.Κάλφας Σουηδία

Το δικαίωμα των πολιτών στην αυτοάμυνα υποστήριξε στην Βουλή ο κ. Σταύρος Κοντονής «η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά». Μέχρι εδώ ο Κύριος Κοντονής περνά με άριστα τις εξετάσεις λογικής. Ο σημερινός νόμος δίνει το δικαίωμα τις αυτοάμυνας αλλά θέτει και τα όρια άσκησης του δικαιώματος. Το κείμενο τις Ελληνικής νομοθεσίας που θα το εφαρμόσει ένας δικαστικός λειτουργός αφήνει πολλά κενά με ατομικές μεταφράσεις δίνοντας το δικαίωμα σε έκαστο λειτουργό και συνήγορο να διαφοροποιείται. Εδώ κύριε Κοντονή είναι και το πρόβλημα των δικαστικών λειτουργών. Δυστυχώς πολλοί εισαγγελείς δείχνουν μια ευθυνοφοβία λόγο τις θολής νομοθεσίας σε αυτές τις περιπτώσεις και ασκούν διώξεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμυνα. Αν ο κύριος Κοντονής εννοεί αυτά που είπε στην Βουλή τότε δεν τον εμποδίζει κανένας να αλλάξει την παράγραφο αυτοάμυνας αναιρώντας όλες τις άλλες με μια διάταξη που να μην αφήνει ατομικές διαφοροποιήσεις. Θα μπορούσε να λέγει τα έξης: « Όταν παραβιάζετε η ιδιοκτησία εκάστου πολίτη από άγνωστο επί όλου του εικοσιτετράωρου παρέχετε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα τις αυτοάμυνας ανεξαρτήτως τις ψυχολογικής του καταστάσεως.» Κύριε Κοντονή η παράταξη που ανήκεις έχει υπερβεί τον παραλογισμό σε πολλά σημεία. Καλά θα είναι να κάνει και κάτι σωστό στον Έλληνα που σας αμείβει και σας ψήφισε τρις φορές μέσα σε πέτα μήνες. /Αλλάξτε άμεσα την νομοθεσία αυτοάμυνας./

ΘΕΜΙΣ

Ο κ. Υπουργός είπε το αυτονόητο: "Άρθρο 22 ΠΚ. Άμυνα. 1. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας. 2. Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους. 3. Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις. Άρθρο 23 ΠΚ. Υπέρβαση της άμυνας. Όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη (άρθρο 83), και αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενέργησε μ` αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση". Συμπληρώνω ότι για να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για άμυνα ή αν υπήρξε υπέρβαση αυτής, σε κάθε περίπτωση πρέπει να σχηματισθεί δικογραφία. Όσο για τα δεσμά του 88χρονου πρόκειται για γελοιότητα.

Προς εισαγγελεις & δικαστικους

Καλα θα ειναι κυριοι της δικαιοσυνης σε παρομοια περιστατικα να βαζετε στη θεση του θυματος και τον εαυτο σας. Η Ελληνικη κοινωνια περιμενει αντι να καταδικασετε τον 88χρονο να τον βραβευσετε σε ειδικη τελευτη απονεμοντες του και ειδικο παρασημο αυτοαμυνας.

Εγώ

Εγώ περίμενα την ώρα και τη στιγμή που αυτός ο άχρηστος θα αντιδρούσε για μερικά ψηφαλάκια. Περιττό να σας πω ότι είναι περίγελος ατο κόμμα .

να ακουστεί επιτελους

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ,ΤΟΤΕ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ .Διότι πλέον στην Ελλαδα τα ανδρείκελα της κυβέρνησης έχουν συμβάλλει και πρωτοστατήσει στην ισοπέδωση των μηχανισμών άμυνας του λαου .Είναι πλέον γεγονός οτι Eλληνικός λαός μπροστά σε αυτή την λαίλαπα της εγκληματικότητας είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΣΤAΤΕΥΤΟΣ

άντε

συνενοηθείτε μεταξύ σας, είναι νόμιμη η κατοχή όπλων θα γίνει; αποφασίστε

@

Κατσαπλιάδες, μπολσεβίκοι

Chris13

Ο πιο σοβαρός πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ μακράν.

chris

Σοβαρότητα και ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια πρόταση; Μπα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_a

Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Φύλλο συκής η ρηματική διακοίνωση, εάν επρόκειτο για ιθαγένεια δεν υπήρχε σκέτος ο όρος "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας"; Γιατί υποκρύπτεται ο στόχος των Σκοπιανών για εθνότητα»

45
tzanak-tsi1

«Απλώνει» τον κοινοβουλευτικό χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις κάλπες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ως τώρα ο χρόνος ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών - Συνεδριάζει στις 10.30, το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το πρωθυπουργό

8
fofi-gennimata-ena

Αυστηρό τελεσίγραφο από την Φώφη Γεννηματά σε όσους ψηφίσουν - Η σιωπή Θεοχαρόπουλου, οι πληροφορίες για δήλωση Παπανδρέου και η φλυαρία Κρεμαστινού σήμαναν συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη

12
thodorakos

Θεοδωράκης - Μαυρωτάς πάνε στο «ναι», «όχι» από Αμυρά - Ψαριανό, σήμερα αποφασίζει ο Λυκούδης - Με την στήριξή μας στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν στηρίζουμε τον Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΟΤΑΜΙ

24