Υπόθεση Novartis: Αποφασίζουν για προανακριτική οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση Novartis: Αποφασίζουν για προανακριτική οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε… «Κολοσσαίο» μετατρέπει την πολιτική ζωή η κυβέρνηση ενώ ο Νίκος Βούτσης «πλασάρει» και το σενάριο της παραγραφής - Αναμένεται η ομιλία Τσίπρα - Κλιμακώνουν την αντίδρασή τους η αντιπολίτευση και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι

Με την πολιτική ζωή να χορεύει ζαλισμένη στους ρυθμούς της υπόθεσης Novartis
, την κοινή γνώμη να παρακολουθεί σαστισμένη και τα ερωτηματικά να πληθαίνουν, κυρίως λόγω της νομικά αδύναμης δικογραφίας, που έφτασε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και εμπλέκει βασισμένη σε ανώνυμους και υπό προστασία μάρτυρες, δέκα κορυφαίους πολιτικούς για χρηματισμό, κυβέρνηση και κόμματα παίρνουν από σήμερα θέσεις για μία ολοκληρωτική πολιτική αναμέτρηση μέχρις εσχάτων.

Από τη μία η κυβέρνηση στη βασική της γραμμή επιμένει ότι πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και «υπόσχεται» συνταρακτικές αποκαλύψεις από την έρευνα, που ουσιαστικά ξεκινάει τώρα.

Από την άλλη ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, μιλούν για σκευωρία και κατασκευασμένη υπόθεση από κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της δικαιοσύνης, με καταφανή στόχο να απαξιωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται μοιάζει βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές περιόδους πολιτικών συγκρούσεων με ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες συνέπειες: Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και μετατροπή της σε άγρια αρένα, ένα σύγχρονο «Κολοσσαίο», όπου θα επικρατήσει ο νόμος «ο θάνατός σου, η ζωή μου», με πολιτικούς όρους βέβαια.

Η κυβέρνηση δείχνει να αναλαμβάνει μεγάλο πολιτικό ρίσκο, υιοθετώντας και αναδεικνύοντας ως πολιτικό επιχείρημα, κάθε εικασία, αυθαίρετη εκτίμηση και αστήρικτο ισχυρισμό που διατυπώνεται από τρεις ανώνυμους μάρτυρες σε μία δικογραφία, που μοιάζει περισσότερο με ανθολόγιο διηγήσεων, παρά με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων περί χρηματισμού.

Το Μέγαρο Μαξίμου ταυτίζεται πλέον και επενδύει τόσο πολύ στην υπόθεση αυτή, που φαίνεται να κινείται σε μία πολιτική λογική «όλα ή τίποτα»: Εάν η πορεία της υπόθεσης και η έρευνα δικαιώσουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί διεφθαρμένου και μιζαδόρικου παλαιού πολιτικού συστήματος τότε προσδοκά τεράστια πολιτικά οφέλη, ακόμη και εκλογική νίκη στην επόμενη αναμέτρηση. Εάν όμως το όλο θέμα καταλήξει σε δικαστικό και πολιτικό φιάσκο με αναπόδεικτες κατηγορίες, τότε θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα ως η πολιτική δύναμη που επεδίωξε με άνομα μέσα να διασύρει τους πολιτικούς αντιπάλους της και θα γίνει βορρά στις διαθέσεις της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης.Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για να εγκρίνει την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τη στήριξη όλων των βουλευτών του κόμματος, μετά τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που διατύπωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα.

Με την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής συμφωνεί και η αντιπολίτευση, ωστόσο το ερώτημα εάν τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία έχουν παραγραφεί παραμένει. 


Βούτσης για παραγραφή: Υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αλλά δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία στη συγκεκριμένη δικογραφία. Για το αδίκημα της δωροληψίας σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή, αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι πιθανόν η προανακριτική να ασχοληθεί επί μακρόν επ’ αυτού.

Σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους – αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Ο κ. Βούτσης ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση προανακριτική θα γίνει την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Πάντως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό των επόμενων συνεδριάσεων θα συνέλθει σήμερα στις 4 το απόγευμα.


Εκλογικοί σχεδιασμοί
Η υπόθεση Novartis και οι κυβερνητικοί χειρισμοί επανέφεραν στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια, καθώς πολλές πλευρές εκτίμησαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που προκαλείται και να στήσει σύντομα κάλπες – ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο – συ συνδυασμό πιθανόν και με αδιέξοδα στα μέτωπα της οικονομίας και του Σκοπιανού.

Ωστόσο από την κυβέρνηση διαψεύδεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε διάθεση για αλλαγή του πολιτικού σχεδιασμού της και επίσπευση των εκλογών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η δικαιοσύνη στείλει τη δικογραφία στη Βουλή και ενώ το Μαξίμου γνώριζε προφανώς την πορεία της υπόθεσης, εκτιμήθηκε ότι το ενδεδειγμένο χρονικό σημείο να ανοίξει πολιτικά η υπόθεση είναι αυτή την περίοδο, που απέχουμε αρκετά από τις εκλογές. Απορρίφθηκε έτσι η ανάλυση που έλεγε ότι είναι καλύτερα να «σκάσει» το θέμα πιο κοντά στις κάλπες, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν πιο έντονη η αίσθηση περί πολιτικών διώξεων, με αποτέλεσμα να μην είναι πειστική η κυβερνητική ρητορική περί σκανδάλου.

Με δεδομένο πάντως ότι η διερεύνηση της υπόθεσης, είτε από τη Βουλή, είτε, πολύ περισσότερο, από τη Δικαιοσύνη θα κρατήσει πολλούς μήνες, είναι σαφής η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να πάει στις εκλογές με σημαία περί «κάθαρσης του διεφθαρμένου παλαιού συστήματος», σε αντίστιξη με το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Όσο μάλιστα αποδυναμώνεται το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, τόσο το διακύβευμα της «κάθαρσης» θα προβάλλεται πιο έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (73)

Θυμηθείτε το !

Πρώτο μέλημα των ολοκληρωτικών και κομμουνιστικών καθεστώτων είναι η εξόντωση -πάση θυσία- των πολιτικών τους αντιπάλων και δεύτερον κατάργηση της λαικής ετυμηγορίας, με την επίκληση εθνικού θέματος (πχ Σκόπια ή Τουρκία) !! Κάτι μου θυμίζει αυτό ..............

Λαμόγια!!!!!!!!!!!

Πανάκριβα φάρμακα της Novartis που δεν είχαν κυκλοφορήσει στην Ευρωπαική αγορά ευρέως, αλλά μόνο στην Αγγλία και τη Γερμανία σε υψηλές τιμές. Έπρεπε να εισαχθούν στην Ελλάδα που είναι χώρα αναφοράς φαρμάκου, καθορίζει δηλαδή την τιμή φαρμάκου στην Ε.Ε, με υψηλή τιμή για να κερδίσει η φαρμακοβιομηχανία. Η εταιρεία έθετε χρονικό όριο 10 μηνών, για να τα βάλει στην ελληνική αγορά. O Άδωνης Γεωργιάδης, ως Υπουργός Υγείας, έβαλε και τα δέκα αυτά φάρμακα στην αγορά (πρόκειται για πανάκριβα φάρμακα με τιμή χιλιάδων ευρώ) παρά τις απαγορεύσεις εισαγωγής νέων φαρμάκων από την τρόικα. Ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο ο Άδωνης λειτούργησε αντιτροϊκανά και ήταν αντιμνημονιακός εξυπηρετώντας τη Novartis και δίνοντάς της δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

@

Να μη ξεχνάμε ότι ο Κος Αδωνις ήταν αυτός που φώναζε στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ "φέρτε πίσω τα κλεμμένα". Θα έχει πολύ πλάκα αν ...

Πολύ αργεί

ΚΌΚΑΛΑ ΈΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ?

Cyberdyne

Πιθανώς να έφαγαν τα μεγαλοστελεχη της ΝΔ αλλά ο σκοπος της νοβαρτις είναι άλλος, να περάσουν αυτά που θέλουν οι συριζανελ και παράλληλα να τρέχει φθορά της ΝΔ και να πάνε σε εκλογές έχοντας το πάνω χέρι και περίπου ως αδιάφθοροι, με πλήρη στήριξη από Γερμανους και Αμερικάνους

Καθαρός εκβιασμός

Όλη αυτή η ιστορία της Novartis (Και ας κρύβει ότι κρύβει) δεν είναι παρά αναμονή συναίνεσης από την αντιπολίτευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη ΠΡΟΔΟΣΙΑ που αφορά το θέμα του Μακεδονικού. Δηλαδή "η το βουλώνετε στο θέμα της ονομασίας η αρχίζουμε το ψείρισμα της υπόθεσης Novartis". Καθαρός εκβιασμός. Αν ΔΕΝ υποκύψει η αντιπολίτευση τότε θα διασωθούν τα όποια υπολείμματα (η μη υπολείμματα) τιμής υπάρχουν. Αν υποκύψει δεν θα διασωθεί απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Με σοβαρότερο, το θέμα του Μακεδονικού και τις εφιαλτικές προεκτάσεις του.

Μαντενίδης Κώστας

Ξεχνάς τι υπέγραψε ο Κ. Καραμανλής τον 4/2008 στο Βουκουρέστι, όταν η Ντοράκλα (που θα έκλεινε το θέμα) βρισκόταν στην Washington κ τον "κατέδιδε" ότι θα βάλει VETO για σύνθετη ονομασία !! Έχεις χάσει επεισόδια, φουκαρά !!

Αλλο θέλω εγώ....

Εγώ θέλω την άποψη σου για το θέμα και δεν χρειάζομαι υπενθυμίσεις για το τι υπέγραψε και δεν υπάγραψε ο Καραμανλής.

κωστας

Εντελως λαθος η πολιτικοι χειρισμοι της ΝΔ και Πασοκ.Αντι να διαχωρησουν την θεση τους απο τους εμπλεκομενους συνταχθηκανε πισω απο αυτους.Υπαρχει μεχρι στιγμης 1 λογαριασμος στην ελβετια απο εμπλεκομενο στο σκανδαλο( εφημεριδα εστια δεν την λες και συρυζαικη ετσι;) + αποδοχη δικαστικης συνδρομης απο ελβετια + ερευνα fbi.Ολα αυτα δειχνουν οτι το σκανδαλο ειναι υπαρκτο.Ακομη και ενας μονο να καταδιακστει απο αυτους νδ και πασοκ ειναι εκθετοι.Απιστευτο πολιτικο λαθος που θα πληρωθει πολυ ακριβα.Υ.Γ. σε παρακαλω εσυ που γραφεις για συριζοτρολια και 0,60 βγαλε τον σκασμο κανεις μεγαλη ζημια στην παραταξη.

Μαντενίδης Κώστας

Μακάρι να είχαν κρίση να κατανοήσουν, τα όσα λογικά και αντικειμενικά αναφέρεις ! Δυστυχώς, η πλειοψηφία των "αμνοεριφίων" της αγέλης, δεν κατανοεί ότι πληβειοποιήθηκε από τους μαφιόζους της ΚΑΣΤΑΣ που ψήφισε !!

μητσος

Μπορει οι Γερμανοί να έχουν το χρήμα να λαδώνουν αλλά οι Αμερικάνοι έχουν όλο το ΣΥΣΤΗΜΑ.Όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους δεν προσαρμοστούν στα θέλω τον ΗΠΑ,θα κακοπεράσουν από το FBI. υ.γ βλέπω τον Άδωνη παρέα με Μαδούρο και Κιμ γιονγκ ουν

Γλειφτες

Γλειψτε εκεί που φτυνατε...γλείψτε και προσκυνήστε τους Αμερικανούς και fbi μπας και σας στείλουν κανένα ξεροκόμματο-πληροφορία για να ξελασπωσετε σανελοτρολια...στα 4...

Αδωνις

Οταν ετρωγαν με χρυσα κοιυτακια οι υπουργοι και μεγαλοπαραγοντες σε ΝΔ και Πασοκ ο φουκαρας ο Αδωνις ηταν ακομη στο Λαος με τον Καρατζαφερη. Τον πηρε κιαυτον η μπαλλα τωρα, πιθανως αδικα. Οσο ομως κι αν προσπαθουν και επισημα να παραπλανησουν την κοινη γνωμη οι Νεοδημοκρατες οτι ειναι τεχνητο θεμα του Συριζα εναντιον των πολιτικων αντιπαλων: ειναι υπαρκτο και βαρυ το ζητημα! Ερχεται απο τους Αμερικανους και κανουν ερευνα σε βαθος στην χωρα τους και οι Ελβετοι, ειναι σοβαρο σκανδαλο να λαδωνει μια μεγαλη Ελβετικη φαρμακευτικη ετσιρεια με 50 εκατ. τα πολιτικα προσωπα στην Ελληνικη κυβερνηση για να υπερτιμολγησει τα προϊοντα της. Ειναι μεγαλο το εγκλημα σε βαρος του Ελληνικου λαου! Να δημευτουν οι περιουσιες των εμπλεκομενων, πχ τα διαφορα ακινητα σε Ελλαδα και εξωτερικο που μαζεψαν με τις μιζες αυτα τα ατομα.

Μπαμπινος

Το fbi δεν βρήκε τίποτα για πολιτικούς στην Ελλαδα και τα βρήκε όλα μια εισαγγελέας (διορισμένη απο το Συριζα) η οποία έβαλε τα γιαλα σε ολοκληρο fbi και ειναι καλυτερη απο τους πρακτορες!! Αχαχαχ ποιον κοροιδευουν;;; Ειναι ολοφάνερο πως η υποθεση ειναι στημένη, εξαλλου οι μόνοι 3 μάρτυρές έχουν πιαστεί για δωροδοκία -μάλλον τους εταξαν αθωωση αν αναφέρουν συγκεκριμένα ονοματα...

@μπαμπινος

... και οι Ελβετοι που τωρα ξεσκονιζουν την Novartis στην Βασιλεια και μιλουν για μεγαλο σκανδαλο δωροδωκιας, κι εκεινοι του Συριζα ειναι; Ε ρε ξυλο που θελετε, ΝουΔουλες

@μπαμπινος

Μα αυτό με το λογαριασμό στην Ελβετια το ειχε βρει η Ραικου πριν την ξηλώσει ο Συριζα και βαλει στη θεση της την Τουλουπακη! Ο λογαριασμός στην Ελβετια πληρώνει ιατρούς!!!! Δεν υπάρχει πληρωμή σε πολιτικό πρόσωπο. Το fbi δεν εμπλεκει πολιτικά πρόσωπα. Είσαι ανενημέρωτος ή έχεις άλλες προθέσεις;;;

τζιζζ

βλεπω τα τρολακια της κουμουνδουρου σε οργασμο,ποιος θα τους πληρωσει?ο καρανικας η το πινοκιο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitso-tan1

Θέλω το βράδυ της 26ης Μαΐου να γίνει ξεκάθαρο ότι το πρώτο βήμα για την μεγαλη πολιτική αλλαγή έχει γίνει - Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί το διχαστικό δίλημμα «οι πολλοί και η ελίτ» - Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

8
evroekloges

Οδηγίες στους τροχονόμους να αφήσουν τα μπλοκ των κλήσεων στα γραφεία - Κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν ψήφους και να συγκρατήσουν την πτώση από τα ποσοστά του 2015 σε πολιτικά διαχειρίσιμα επίπεδα

12
giorgos-kaminis001

Ψηφίζοντας ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει μονάχα για λίγο, επισημαίνει στο protothema.gr ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης - «Όσοι νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν τιμή, κάνουν λάθος και θα το βρουν μπροστά τους» δηλώνει για τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης

ole

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάχεται για μία “δυνατή και καθαρή νίκη” στις Ευρωεκλογές 2019, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας για μία πολιτικά διαχειρίσιμη ήττα

2
4810291

Στόχος η λεηλασία της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη - «Τρίτη θέση για το Κίνημα Αλλαγής, διψήφιο ποσοστό και τρεις ευρωβουλευτές η απάντηση στον fake δικομματισμό» προσθέτουν

8