Σφίγγει ο κλοιός για απαντήσεις σχετικά με το Plan X της Δραχμής

Σφίγγει ο κλοιός για απαντήσεις σχετικά με το Plan X της Δραχμής

Αν και χρειάστηκαν τέσσερις μήνες τελικά προσδιορίστηκε για τις 26 Ιουλίου η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα προσδιορίσει τις ευθύνες - Στοιχεία με έγγραφα ζητά σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ

Σφίγγει ο κλοιός για απαντήσεις σχετικά με το Plan X της Δραχμής
Συνεχίζεται ο ''θόρυβος'' γύρω από τις αποκαλύψεις του καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το plan X
για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. 

Κλείσιμο
Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το δυσάρεστο πλέον ζήτημα και να πάρει αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη
και τον τότε σύμβουλό του, η αντιπολίτευση συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να τεθεί προ των ευθυνών της για τους χειρισμούς της στο κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015. 

Στην πρόσφατη αρθρογραφία του ο κ. Γκάλμπρεϊθ αναφέρει ότι είχε συσταθεί ομάδα από τον κ. Βαρουφάκη κατ εντολή του Αλέξη Τσίπρα
για να καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών ενδεχόμενου Grexit. Η ομάδα πάντως και ο ίδιος συνεργάζονταν με τον υπουργό Οικονομικών ενώ δεν είχαν επαφή με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, επίσης είχε παραδεχθεί ότι είχε δώσει εντολή να υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο. Ενώ όμως η κυβέρνηση τότε και τώρα δηλώνει ότι αυτό αφορούσε το ενδεχόμενο οι εταίροι να ωθήσουν την χώρα εκτός ΕΕ, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι επρόκειτο για κυβερνητικό σχέδιο το οποίο όμως ματαιώθηκε όταν συναισθάνθηκε τις συνέπειες που θα είχε και την κοινωνική αναταραχή που θα προκαλούσε. 

Η ενόχληση της κυβέρνησης φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες από τις απαξιωτικές αναφορές των δύο υπουργών κ.κ. Νίκου Παππά και Νίκου Κοτζιά για τον κ. Βαρουφάκη, καθώς και από την επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά του κ. Γκάλμπρεϊθ. 

Στο πλαίσιο αυτό σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με πρώτο τον αρχηγό της κατέθεσαν χθες επίκαιρη επερώτηση στην βουλή προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Άμυνας για το plan X και παράλληλα αίτηση κατάθεσης των εγγράφων που αφορούν το σχέδιο. Η ΝΔ επιμένει και στην συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. 

Σύμφωνα πηγές από το προεδρείο της Βουλής η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης θα γίνει την Τρίτη 26 Ιουλίου, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια και η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Στην επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ  υπενθυμίζονται οι αντιφατικές δηλώσεις του  Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια «ανάλυση επιπτώσεων», ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται: «Τους ισχυρισμούς του κ. Γκαλμπρεϊθ, επιβεβαιώνουν και μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις της εποχής, όπως οι συνεντεύξεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, στην ιστοσελίδα newstatesman.com (13.07.2015) και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (14.07.2015), με τις οποίες αποκάλυψε, πως με εντολή του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είχε συστήσει ειδική ομάδα εξέτασης ενός Grexit, το ενδεχόμενο έκδοσης IOU’s και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και την πιθανότητα εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίκαιρη επερώτηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης