LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης προς Τσίπρα για δάνεια ΣΥΡΙΖΑ: Ουαί υμίν!

Μητσοτάκης προς Τσίπρα για δάνεια ΣΥΡΙΖΑ: Ουαί υμίν!

«Ο Αλέξης Τσίπρας για να χρηματοδοτήσει το κόμμα του το 2010 στην ουσία καλούσε την τράπεζα να παρανομήσει», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας 

Σε εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη, οι οποίοι κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική που θα εξετάσει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην πρόκληση του πρωθυπουργού και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

«Προσπαθείτε να στρέψετε την κοινή γνώμη μακριά από τον λασπότοπο της Ειδομένης και την φαβέλα του Πειραιά. Και έχετε αφήσει τα σύνορα στους Σκοπιανούς συνοριοφύλακες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, απάντησε στην αναφορά του κ. Τσίπρα ότι καλύπτει τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Αντώνη Σαμαρά. Πιο αναλυτικά, ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να ξεκινήσετε όπως ξεκινήσατε; Απαγορεύεται να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη; Θα μας βάλετε και τρία μέτρα κάτω από το χώμα επειδή προσφεύγουμε στην δικαιοσύνη;». Στην δευτερολογία του επανήλθε λέγοντας: «Αναρωτιέμαι πόση λίστα Λαγκάρντ και πόσους Παπασταύρου μπορεί να καταναλώσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα απαντήσω εγώ αλλά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί κύριε Τσίπρα».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο αίτημά του να δεχθεί ο πρωθυπουργός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο και άσκησε κριτική για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την αξιολόγηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Θα την υπερψηφίσετε αυτή την πρόταση; Είναι καιρός να μάθουμε αν το σχέδιο που ετοίμαζαν πέρυσι τέτοιο καιρό οι υπουργοί σας ήταν σε γνώση σας. Είναι σημαντικό να μάθουμε ότι το μάθημα σας έγινε πάθημα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την αξιολόγηση δεν πείθει κανέναν ότι μάθατε από τα παθήματά σας. Είναι σημαντικό να μάθουμε εάν πέρυσι υπήρχε σχέδιο Grexit και εάν ήταν εν γνώσει σας”.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ξαναζούμε το 2015, ξαναζούμε την καταστροφή. Δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος. Έχετε απολέσει κάθε αξιοπιστία προς τους θεσμούς που ασθμαίνοντας φεύγουν από την Ελλάδα για να αποφύγουν τις παρακολουθήσεις. Ενισχύσατε ακόμα περισσότερο τον ρόλο του ΔΝΤ. Στήνετε άλλη μια κακοστημένη παράσταση μόνο που το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια.  Κι ενώ εσείς διαπραγματεύεστε συνεχώς η κλεψύδρα αδειάζει δραματικά. Κάθε εβδομάδα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αδυνατίζει. Τα κακά πέρασαν τα χειρότερα έρχονται. Η Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει γίνεται Banana Republic - ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας. Εκεί την φέρατε την χώρα. Και αυτή την  ύστατη στιγμή θυμηθήκατε να αναζητήσετε τις ευθύνες για τα κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος».

Για το θέμα των δανείων των πολιτικών κομμάτων ανέφερε: «Η πρόταση σας δεν θέλει διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Υπήρχε μια παράλογη πρακτική να δανείζονται τα κόμματα έναντι μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων».

Στο σημείο αυτό κατέθεσε επιστολή του 2010 του τότε προέδρου του Συνασπισμού ο οποίος ζητούσε από την Εθνική Τράπεζα διακανονισμό δανειακών υποχρεώσεων 6,6 εκατ. ευρώ και δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ.

«Αντιμετωπίζουμε αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οικονομικών αναγκών μέχρι τέλους του τρέχοντος μηνός. Οι ανάγκες αυτές που αφορούν μισθολογικές δαπάνες και λοιπά λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ζητούμε να μας χορηγηθεί από την Εθνική Τράπεζα ως δάνειο... Οι σημερινές μας δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 6,6 εκ. ευρώ. Έναντι αυτών έχει εκχωρηθεί στην Ε.Τ. η τακτική χρηματοδότηση των ετών 2011 έως 2014», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο του Συνασπισμού.

Η κρίσιμη παράγραφος που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αναιρεί την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα για το πώς χορηγήθηκαν τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει ως εξής: «Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας (δάνειο 1,5 εκ. ευρώ και διακανονισμός για τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις), απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια». 

Το επίμαχο έγγραφο με το οποίο ο πρόεδρος του Συνασπισμός ζητούσε το 2010 από την Εθνική Τράπεζα διακανονισμό δανειακών υποχρεώσεων 6,6 εκατ. ευρώ και δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δικές του κινήσεις από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία.

«Η ΝΔ έδωσε στην δημοσιότητα όλα τα οικονομικά της. Δεν θα επιβαρύνει άλλο τους Έλληνες πολίτες. Εμείς την δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη και θα είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Αποκαλύψτε και εσείς τα οικονομικά σας στοιχεία, αντί να μας κουνάτε το δάχτυλο. Πώς χρηματοδοτήσατε τις τρεις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες; Ασχοληθείτε με τα του οίκου σας», είπε.

Ακόμη, επέστρεψε τις κατηγορίες στον πρωθυπουργό για συγκάλυψη: «Έχετε μετατρέψει την Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των υπουργών σας. Κλείσατε άρον άρον την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατ. ευρώ και ψηφίσατε τροπολογίες για την διαχείριση του πανεπιστημίου Κρήτης. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις για στελέχη της ΝΔ προδικάζετε αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Στοχοποιείτε στελέχη και στερείτε το δικαίωμα από δίκαιη δίκη, ενώ κουκουλώνετε κάθε υπόθεση που αφορά τα δικά σας στελέχη. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο. Δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να το κάνετε».

Παράλληλα, ο κ.  Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα για εκλογές. «Είσαστε κυβέρνηση του λαϊκισμού και ψεύδους. Την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας... Αφήστε  κάτι όρθιο πριν φύγετε. Γιατί θα φύγετε αλλά το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο ισχυρό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει το κράτος, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες. Έχω πλήρη συναίσθηση του τι αναλαμβάνουμε». 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι διαφωνεί με την συγκυρία, με τον περιορισμένο χρόνο που δίνεται στην Επιτροπή αλλά και με τον συσχετισμό των δύο αντικειμένων που ουσιαστικά συνιστούν όπως είπε δύο εξεταστικές σε μία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης