Ο Τσίπρας καλύπτει Φλαμπουράρη-Σταθάκη: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»

Ο Τσίπρας καλύπτει Φλαμπουράρη-Σταθάκη: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»

«Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς εσείς που εφαρμόζατε πέντε χρόνια τα μέτρα;» επέκρινε την αντιπολίτευση - Έφτασε στο σημείο να πει: «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που όλοι γνωρίζαμε από τον Αύγουστο»

Ο Τσίπρας καλύπτει Φλαμπουράρη-Σταθάκη: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»
Πλήρη κάλυψη στους δύο υπουργούς του για την υπόθεση των πόθεν έσχες έσπευσε να δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει διαφθορά.

Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που το προηγούμενο διάστημα άσκησαν έντονη κριτική και αμφισβήτησαν το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, είπε πως «η ένδεια επιχειρημάτων καταλήγει σε επανάληψη σκανδαλολογίας».

«Εσχάτως ανακαλύψατε διεφθαρμένους υπουργούς χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετηθεί διαφθορά. Στο σπίτι κρεμασμένου μη ψάχνεις για σχοινί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα δημιουργεί προβληματισμό για το αν αποτελεί απόπειρα παρέμβασης στην αρμόδια επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής που θα συνεδριάσει σχετικώς την ερχόμενη εβδομάδα.

«Την κριτική και τον έλεγχο τον δεχόμαστε. Όμως πρέπει να είναι στοιχειοθετημένα πρώτου πάρουν αποφάσεις τα τηλεδικαστήρια» είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις μετοχές του στενού του συνεργάτη και υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη αλλά και την ομολογία του Γιώργου Σταθάκη ότι ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ.
Κλείσιμο

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και θα λειτουργήσουν οι κανόνες. Κανείς στο απυρόβλητο. Είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε πολιτικός, επιχειρηματίας», σημείωσε για να προσθέσει: «Ούτε αν είναι υπουργός υπουργός -αν υπάρχουν στοιχεία, να μιλάμε με στοιχεία όχι με εικασίες- και να έχετε υπόψη σας το εξής: Μην με προκαλείτε».

Αναφορικά με την υπόθεση Σταθάκη υποστήριξε ότι «δημιουργήθηκε θέμα γιατί ως νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε ατελή δήλωση που διόρθωσε με συμπληρωματική την ίδια χρονιά και το έβαλε το ποσό και τις επόμενες χρονιές».

Ωστόσο, όπως ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η συμπληρωματική δήλωση δεν έγινε το 2012 αλλά τρία χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2015. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε δε ότι «ας μιλήσουμε για άλλους που δεν έχουν φορολογηθεί. Αυτά έχουν φορολογηθεί (σ.σ. του κ. Σταθάκη). Να μιλήσουμε για το 1 εκατ ευρώ του κ. Τσουκάτου».

«Που πήγαν αυτά τα χρήματα;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε: «Στο σπίτι κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».



Τροπολογία για να μην παραγραφεί η λίστα Λαγκάρντ καταθέτει η κυβέρνηση


Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη την παράταση των εκκρεμών υποθέσεων, όπως η λίστα Λαγκάρντ, για ένα ακόμη χρόνο, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που κατατίθεται στη Βουλή.

«Αν κάποιοι νόμιζαν ότι επειδή τελειώνει ο χρόνος θα τελειώσουν τον έλεγχο σε μεγάλες φορολογικές υποθέσεις ή λιστών να το ξεχάσουν. Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που παίρνουν παράταση όλες οι υποθέσεις για ένα ακόμα χρόνο. Λες οι υποθέσεις θα ελέγχουν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων καλώντας την αντιπολίτευση να το στηρίξει.

Μετατρέποντας δε την ομιλία του σε ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει την περιοχή του Κερατσινίου από την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ. 

«Παντού σε κάθε νόμο και πρωτοβουλία μόνη έγνοια είναι η προστασία των πιο αδύναμων. Γι' αυτό και τις υποσχέσεις θα τις υλοποιήσουμε. Προεκλογικά βρέθηκα σε μια από πιο υποβαθμισμένες του Πειραιά στο Κερατσίνι. Εκεί υποσχέθηκα να γίνει πράξη το όνειρο των πολιτών μιας υποβαθμισμένη περιοχή. Η Δραπετσώνα να αποκτήσει μέτωπο πρασίνου και πρόσβαση στην θάλασσα. Η υπόσχεσή μας θα γίνει πράξη. Αναθεωρήσαμε την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και κρατάμε το μέτωπο στα λιπάσματα Δραπετσώνας που θα γίνει ανάπλαση και χώρος ψυχαγωγίας. Αν βρισκόμαστε εδώ είναι γιατί μας έστειλαν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και των φτωχών περιοχών της Ελλάδας και τα συμφέροντα αυτών των πολιτών θα υπερασπιστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς εσείς που εφαρμόζατε πέντε χρόνια τα μέτρα;»

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύστηκε», τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα ξέραμε όλοι».

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε. Τα γνωρίζατε συνάδελφοι της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού που γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τη συμφωνία.  «Μας κατηγορούσατε ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια», διαμήνυσε και επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 «και να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στα «ανοιχτά» μέτωπα».

«Το καλοκαίρι ψηφίσατε τη συμφωνία και σήμερα δεν ψηφίζετε τα μέτρα της. Τι παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς;», είπε, εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή είτε κάποιοι συμφωνούν είτε διαφωνούν με αυτή».

«Κοινές περιπολίες με την Τουρκία δεν μπορούν να υπάρξουν»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αρνητική στάση της Ελλάδας στο αίτημα των Ευρωπαίων εταίρων να υπάρξουν κοινές περιπολίες με τις τουρκικές αρχές στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει συντονισμός σε διάφορα ζητήματα με την τουρκική ακτοφυλακή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Γερμανία φαίνεται να έχει  προχωρήσει σε διαβεβαιώσεις προς την Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.

«Από την πλευρά τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια που ξεκίνησε από 1 δις ευρώ και πηγε στα 3 δισ. ευρώ (σ.σ. για το προσφυγικό) αλλά και την ενταξιακή πορεία της», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

«Η Τουρκιά ζητά να δοθούν υποσχέσεις για έναρξη διαλόγου για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Αυτές φαίνεται να τις πήραν από τη Γερμανία. Εμείς είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν πρέπει όμως να μας τρομάζει αυτή η προοπτική. Αν η Τουρκία κάνει ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση για τα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό θα είναι σημαντικό βήμα και για εμας. Τα βήματα αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν και την αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου», τόνισε.

Αναφορικά με την πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο ελληνικών και τουρκικών σκαφών είπε: «Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε την πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού Χωρίς να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από σε ζητήματα που άπτονται τις εθνικής μας κυριαρχίας. Εξηγήσαμε ότι κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία σε ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν θα μπορούσαμε καθώς συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις σε ζητήματα που έχουν λυθεί από το διεθνές δίκαιο και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Πρόσθεσε δε ότι «το ποιος θα περισυλλέξει αν θα είναι ελληνικό ή τουρκικό πλοίο μικρή σημασία έχει αρκεί να σωθούν οι άνθρωποι».

«Το να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όμως είναι άλλο ζήτημα και αφορά την ενδοχώρα της Τουρκίας. Δεν έχει κανένα νόημα και δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε κοινές περιπολίες στα ελληνικά ύδατα. Πρέπει να υπάρξουν δράσεις στην ενδοχώρα της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης