Αποκατάσταση των συντάξεων υπόσχεται ο Τσίπρας

Αποκατάσταση των συντάξεων υπόσχεται ο Τσίπρας

Επίθεση στην κυβέρνηση και δέσμευση στήριξης των συνταξιούχων και των μισθωτών από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Γκαρσία: «Θέλω το πρωτάθλημα»
Αποκατάσταση των συντάξεων υπόσχεται ο Τσίπρας
Αποκατάσταση συντάξεων υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Παρουσιάζοντας τους στόχους και τις επιδιώξεις του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που θα αντιμετωπίσει σταδιακά τη φοροδιαφυγή.

«Θέτουμε ως στόχο την αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αύξηση των εσόδων του. Την ακύρωση των πρόσφατων μειώσεων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και ακύρωση της μνημονιακής δέσμευσης για περαιτέρω μείωσή τους» συνέχισε.

«Θέτουμε ως στόχο το «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και βεβαίως, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, τη σταδιακή αποκατάστασή τους, με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας, ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους πιο αδύναμους, δηλαδή από την αύξηση της κατώτερης σύνταξης» υπογράμμισε.

Ως άλλο στόχο ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε την άμεση ακύρωση της αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. «Δεν αντιμετωπίζεται το ασφαλιστικό πρόβλημα με διαρκείς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε παραμέτρους όπως το όριο ηλικίας. Αντιθέτως, επιτείνεται η κοινωνική αναστάτωση» σχολίασε σχετικά.
Κλείσιμο

«Βάζουμε ως στόχο την επέκταση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης και σε ανασφάλιστους πολίτες καθώς, αυτό για εμάς αποτελεί υπ' αριθμόν ένα υγειονομική βόμβα στην ελληνική κοινωνία, όταν 3.000.000 πολίτες δεν μπορούν να καλύψουν σήμερα τις ασφαλιστικές τους εισφορές και είναι ανασφάλιστοι» σημείωσε.

Και τέλος, είπε, «θέτουμε ως στόχο την ακύρωση του αντισυνταγματικού, πέρα από βάρβαρου και ανθρωποκτόνου και αντισυνταγματικού θεσμού της διαθεσιμότητας - απόλυσης -γιατί αυτό είναι, δεν πρόκειται περί κινητικότητας- και την αποκατάσταση μεγάλων αδικιών, όσων δηλαδή απολύονται ή απολύθηκαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ με το αναγκαίο προσωπικό, πρώτα απ' όλα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ με όσους και όσες πέτυχαν στους διαγωνισμούς 8Κ και 9Κ του ΑΣΕΠ και σήμερα, πέρα και έξω από κάθε πλαίσιο αξιοκρατίας και δεοντολογίας, βρίσκονται στο δρόμο, για να αφήνονται αυτοί οι φάκελοι και να σκουριάζουν και οι ασφαλισμένοι να περιμένουν για μήνες και για χρόνια να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους».
«Κάνουν τους επαναστάτες εκείνοι που υπέγραψαν τα μνημόνια»

«Να σταματήσουν την υποκρισία και το θέατρο του παραλόγου» κάλεσε επίσης την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: «Κάνουν τους επαναστάτες, τους Ροβεσπιέρους, εκείνοι που υπέγραψαν τα μνημόνια. Πού είναι το success story και το πλεόνασμα; Μόνο για έλλειμμα 2 δισ. ακούμε και νέα μέτρα από τα οποία θα πληγούν οι συνήθεις ύποπτοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Το δίλημμα είναι αν θα πληγούν εκ νέου οι συντάξεις των ειδικών ταμείων ή θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης». Παράλληλα επέκρινε την αλλαγή δομής του συνταξιοδοτικού από το 2015, που προβλέπει βασική σύνταξη 360 ευρώ.

Οι σημαντικότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η αναζήτηση νέων πόρων, εκτός από την τριμερή χρηματοδότηση, αρχής γενομένης από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου (για παράδειγμα ΟΠΑΠ), καθώς και η αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική ασφάλιση προβλέπει «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων και σταδιακή αποκατάστασή τους, καθώς και αύξηση της κατώτερης σύνταξης.

Κεδίκογλου για Τσίπρα: Η εναλλακτική του είναι να ξανακάνει τα λάθη που οδηγούν σε αδιέξοδο  

«Κολλημένος στο χθες, αδυνατεί να σκεφτεί το αύριο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει και συκοφαντεί, για να εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος.

«Εναλλακτική πρόταση βέβαια δεν έχει και πάλι, παρά μόνο να ξανακάνει τα λάθη που οδηγούν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε ο κ. Κεδικογλου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης