Στην Ευρώπη θέλει να μεταφέρει την κόντρα με τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ευρώπη θέλει να μεταφέρει την κόντρα με τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ

Πώς θα «εκμεταλλευτεί» η Κουμουνδούρου την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν

Σκοτώνει το υποκατάστατο του viagra!
Στην Ευρώπη θέλει να μεταφέρει την κόντρα με τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ
Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής, στις ευρωεκλογές του 2014, ανοίγει νέο πεδίο στρατηγικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, κάτι που θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο η Κουμουνδούρου. Έτσι κι αλλιώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να εκμεταλλευτεί την επιλογή του κ. Τσίπρα και στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, όμως οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για την υποψηφιότητα της άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη, αφού εκτιμά ότι υπάρχει πανικός και αγωνία στην απέναντι πλευρά για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η Κουμουνδούρου βλέπει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «χτυπήσει» τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση στο ίδιο της το γήπεδο, το ευρωπαϊκό. Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Κομισιόν ενισχύει το ευρωπαϊκό προφίλ του κόμματος και του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποστερεί δύναμη από τα επιχειρήματα της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα και ότι μόνο η κυβέρνηση εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ακόμη περισσότερο οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διαμορφώσουν ένα νέο δίπολο βασισμένο στο ευρωπαϊκό πεδίο και την γενικότερη σύγκρουση στην Ένωση: Από τη μία είναι οι δυνάμεις που θέλουν την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας και τον περιορισμό της γερμανικής κυριαρχίας, εκφραζόμενες από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της άγριας επιβολής αντικοινωνικών μέτρων, που έχουν επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ και άνθρωπό τους στην Ελλάδα τον Αντώνη Σαμαρά.

Βασικό στοιχείο στην προβολή της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για την ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα είναι μόνο η καταδίκη της πολιτικής Μέρκελ, αλλά και η ταύτιση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον κ. Σαμαρά: Ο όρος μερκελιστές, που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας για τους εγχώριους θιασώτες του μνημονίου και της γερμανικής πολιτικής θα αποκτήσει πλέον νέο περιεχόμενο και νόημα.

Ίσως γι’ αυτό και η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα μπήκε γρήγορα και στην εσωτερική πολιτική ατζέντα, με τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, αλλά και την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Άννα Ασημακοπούλου να μειώνουν τη σημασία της και να την εμφανίζουν ως επιλογή ακραίων και περιθωριακών κομμάτων της Ευρώπης.
Κλείσιμο

«Γιατί έχει καταλάβει τέτοιο πανικό τη ΝΔ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν;» αναρωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι αισθάνονται μειονεκτικά που η ευρωπαϊκή αριστερά υιοθετεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μία άλλη Ευρώπη κατά της λιτότητας, θέτοντας επικεφαλής αυτής της προσπάθειας τον Αλέξη Τσίπρα, όταν την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς είναι υποταγμένος στην κ. Μέρκελ και στις νεοφιλελεύεθερες μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη χώρα μας. Καθένας με τις επιλογές του».

Στη ΔΕΗ ο Α. Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)» σήμερα Τρίτη (10:00 π.μ.). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχει συνάντηση με την Διοίκηση της Εταιρείας και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης