Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η τελική αριθμητική στη ΝΔ - Τι θα πουν στη Βουλή Μητσοτάκης και Σαμαράς

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η τελική αριθμητική στη ΝΔ - Τι θα πουν στη Βουλή Μητσοτάκης και Σαμαράς

Δείτε live τη συζήτηση πριν την ονομαστική ψηφοφορία - Στις 13:00 η ομιλία του πρωθυπουργού - Προβληματισμοί σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για όσους δεν θα στήριξουν το νομοσχέδιο

vouli-mitsotakis-mak
Η ώρα της αλήθειας για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που εξισώνει το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας και για τα ομόφυλα ζευγάρια έφτασε, με τη διαδικασία να κορφώνεται απόψε με την ονομαστική ψηφοφορία. Για το νομοσχέδιο, βεβαίως, τον λόγο θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα ανέβει στο βήμα για να μιλήσει για μια εμβληματική, από κάθε άποψη, μεταρρύθμιση στις 13:00.

Δείτε live τη συζήτηση στη ΒουλήΕνόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει έχουν υπάρξει έντονες διεργασίες εντός της Νέας Δημοκρατίας, με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκης Θανάσης Νέζης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ πολλές επικοινωνίες με βουλευτές έχουν κάνει επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και ο γραμματέας της γαλάζιας Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης.

Κλείσιμο
Στην παρέμβασή του που αναμένεται να είναι σε ήπιους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Πολιτεία κατοχυρώνει την ισότητα όλων των πολιτών, με πρώτιστο στόχο την προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι σέβεται όλες τις απόψεις, ιδίως για ένα ζήτημα που είναι συνειδησιακό, εξ ου και ο ίδιος επέλεξε να μην θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους κομματικούς βουλευτές, υπογραμμίζοντας πάντως ότι για τους υπουργούς υπάρχει ένα αυξημένο πλαίσιο ευθύνης. Εξαίρεση θα αποτελέσει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα απέχει και έχει τοποθετηθεί ευκρινώς στο υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα, εξηγώντας τις ενστάσεις τους. Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η ρύθμιση που θα ψηφιστεί προσθέτει δικαιώματα σε πολίτες, χωρίς να αφαιρεί δικαιώματα από άλλους και υπό αυτή την έννοια πρέπει να ψηφιστεί ως ένα βήμα προόδου. Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να φανεί και κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης θα πετάξει το γάντι προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκαταλέγουν εαυτούς στις «προοδευτικές δυνάμεις» και αναμένεται να έχουν απώλειες, ιδίως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα νούμερα και η παρέμβαση Σαμαρά

Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τα «ναι» θα πρέπει να υπολογίζονται γύρω στα 105 με 110. Προς τούτο έχει γίνει συστηματική δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα, με τηλεφωνήματα, ραντεβού και επεξηγήσεις σε προβληματισμένους βουλευτές. Επαφές που γίνονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ, όπως το έθετε αρμόδια πηγή, «το γκολ μπορεί να μπει και στο '95 και κάποιος που είναι στην αποχή εν τέλει να υπερψηφίσει, σταθμίζοντας μια σειρά πραγμάτων».

Βεβαίως, σήμερα πολλοί θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να ανέβει στο βήμα γύρω στις 18:00. Ο κ. Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας του, αν και αναμένεται να αποδομήσει το νομοσχέδιο, το οποίο και θα καταψηφίσει. Βουλευτής που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό λέει στο protothema.gr, πάντως, ότι ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο που δεν θα δώσει περιθώριο ερμηνείας ότι αντιπαρατίθεται συνολικά με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό, βεβαίως, μένει να φανεί στην πράξη. Έτερος βουλευτής, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «είναι κρίσιμο που μιλάει ο Σαμαράς, για να μην επιτρέψουμε να εκφράζεται το όχι αποκλειστικά από τα δεξιότερα κόμματα».

Ποιοι καταψηφίζουν και απέχουν

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, προς το «όχι» προσανατολίζονται οι εξής βουλευτές της ΝΔ, πέραν του κ. Σαμαρά: Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Άννα Καραμανλή (Νότιος Τομέας Β' Αθηνών), Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαϊας), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Κώστας Γκιουλέκας (Α' Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Καράογλου (Β' Θεσσαλονίκης), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας), Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερίας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Μπάμπης Αθανασίου (Λέσβου), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης). Ο κ. Χαρακόπουλος θα βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής εκτός Ελλάδος και θα ψηφίσει επιστολικά, ενώ μένει να φανεί αν κάποιοι εκ των προαναφερθέντων εν τέλει δεν θα εμφανιστούν για να ψηφίσουν. Κάποιοι εκ των διαφωνούντων, πάντως, έλαβαν ήδη τον λόγο χθες και άλλοι θα ακολουθήσουν σήμερα.

Στη δεξαμενή της αποχής εντοπίζονται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πέραν του Μάκη Βορίδη, τρεις υφυπουργοί προσανατολίζονται προς τα εκεί, η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Κελέτσης. Σημειωτέον, ότι για την κυρία Κεφάλα επικρατεί βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο συγκατατίθεται από το υπουργείο της. Και η περίπτωση του κ. Μπούγα είναι περίπλοκη, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν και τον μη βουλευτή-υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να έχει επιφυλάξεις.

Από τους βουλευτές της ΝΔ, την οδό της αποχής αναμένεται να επιλέξουν οι: Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος (Α' Αθηνών), Νότης Μηταράκης (Χίου), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδος), Δημήτρης Κούβελας (Α' Θεσσαλονίκης), Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Γιάννης Οικονόμου (Φθιώτιδας), Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος (Ανατολικής Αττικής), Κώστας Κατσαφάδος (Α' Πειραιώς), Γιάννης Καλλιάνος (Νοτίου Τομέα), Διονύσης Ακτύπης (Ζακύνθου), Θανάσης Καββαδάς (Λευκάδας), Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Τραγάκης, Μιχάλης Λιβανός (Β' Πειραιώς), Σπύρος Κουλκουδίνας (Πιερίας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Τάσος Δημοσχάκης (Έβρου), Χριστόδουλος Στεφανάδης (Σάμου), Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσων), Μάρκος Καφούρος (Κυκλάδων), Σταύρος Παπασωτηρίου (Φλώρινας), Γιάννης Γιάτσιος (Γρεβενών), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης), Θανάσης Μπούρας (Δυτικής Αττικής).

Υπάρχει και μια πιο περιορισμένη ομάδα βουλευτών που ταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης και αναμένεται να αποφασίσουν τελευταία στιγμή πώς θα κινηθούν. Ο λόγος για τους: Λάκη Βασιλειάδη (Πέλλας), Θανάση Λιούτα (Τρικάλων), Δημήτρη Καλογερόπουλο (Δυτικού Τομέα), Νίκο Βλαχάκο (Α' Πειραιώς) και Γιώργο Στύλιο (Άρτας).

Ποιοι πείστηκαν

Μεταξύ των άνω των 100 «ναι» που θα καταγραφούν σήμερα θα είναι και ψήφοι βουλευτών που είχαν ισχυρές επιφυλάξεις και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μετεστράφησαν. Τελευταία προσθήκη σε αυτή την ομάδα ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος που ανακοίνωσε χθες ότι υπερψηφίζει χωρίς αστερίσκους.

Αυτή τη ρότα μοιάζουν να ακολουθούν και δύο υφυπουργοί, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και βουλευτές όπως η Σέβη Βολουδάκη (Χανίων), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (Νοτίου Τομέα), Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Έβρου), Γιώργος Γιάννης (Χαλκιδικής), Τζίνα Οικονόμου (Ευρυτανίας), Μακάριος Λαζαρίδης και Αγγελική Δεληκάρη (Καβάλας) κ.α.

Πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση, χθες, της Πολιτικής Γραμματείας φέρεται να ξεκαθάρισε μετά από ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για όποιον/α διαφοροποιηθεί στη σημερινή ψηφοφορία, χωρίς, ωστόσο, να θέσει θέμα διαγραφών.

Και αυτό, γιατί η σημερινή στάση του Παύλου Πολάκη στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι η πρώτη εστία πίεσης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην κομματική πειθαρχία και τη λήψη μέτρων κατά του πλέον ένθερμου υποστηρικτή του.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει σχεδόν προεξοφληθεί ότι σε περίπτωση διαφοροποίησης του κ. Πολάκη, αυτός θα απομακρυνθεί από τη θέση του Συντονιστή του Κοινοβουλευτικού Έργου, με τη Ραλλία Χρηστίδου να φαντάζει ως επικρατέστερη διάδοχος. Ζητούμενο, πάντως, για τη σημερινή ψηφοφορία είναι το τι θα πράξουν και οι Βασίλης Κόκκαλης, Αθηνά Λινού, Νίνα Κασιμάτη και Μίλτος Ζαμπάρας.

Στο ΠΑΣΟΚ

Στην αναλογική σύγκριση με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα για το θέμα του γάμου 12-15 βουλευτές της επαρχίας -από τους συνολικά 32- διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρ- χάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.

Το κόμμα θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Με φιλάκια αποχώρησε από το Survivor η Ζωή Ασουμανάκη - Δείτε βίντεο

Βίντεο: Η στιγμή που το πλήθος πιάνει τον έναν από τους δράστες των πυροβολισμών στο Κάνσας - Ένας νεκρός και 21 τραυματίες

Αυξήσεις 240% από το χωράφι στο ράφι - Πώς συνδέονται τα μπλόκα με την ακρίβεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης