Γάμος ομόφυλων: Οι 4 τομείς στους οποίους παρεμβαίνει το νομοσχέδιο - Κατατέθηκε στη Βουλή

Γάμος ομόφυλων: Οι 4 τομείς στους οποίους παρεμβαίνει το νομοσχέδιο - Κατατέθηκε στη Βουλή

Με 15 άρθρα το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου - «Αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου»

gamos_omofylwn_xr
Στην τελική ευθεία για να γίνει νόμος τους κράτους μπήκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και την κατάθεσή του στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό χθες το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να ψηφιστεί στις 15 Νοεμβρίου.

Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ο νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου, η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκινά την προσεχή Δευτέρα στις αρμόδιες επιτροπές. Συγκεκριμένα, θα συνεδριάζουν από κοινού οι επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας από 5 έως και 12 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Εισηγητής εκ μέρους της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ για την ΚΟ της ΝΔ θα τοποθετηθεί η κυρία Μαρία Συραγγέλα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Κώστας Τσιάρας. Εισηγήτρια για τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα και ειδικός αγορητής για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παύλος Χρηστίδης.

Κλείσιμο
Το νομοσχέδιο έχει συνολικά 15 άρθρα, με τα πρώτα δύο να καταγράφουν τον σκοπό και το αντικείμενο των προωθούμενων διατάξεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Άρθρο 1

Σκοπός

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας”.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου: 

«Θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, που ήδη υπάρχουν. Αυτονοήτως, το νομοσχέδιο αφορά στον πολιτικό γάμο, ως αντικείμενο ρύθμισης της κρατικής έννομης τάξης. Δεν παρεμβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας ή άλλων δογμάτων ή θρησκειών γνωστών στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1367 ΑΚ, να καθορίσουν τις προϋποθέσεις της ιεροτελεστίας και κάθε θέμα σχετικό μ’ αυτήν σύμφωνα με το τυπικό και τους κανόνες του δόγματος ή του θρησκεύματος σύμφωνα με το οποίο γίνεται η ιεροτελεστία, ούτε περιορίζει την ελευθερία αυτή.

Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο)”

Ειδήσεις σήμερα:

H Πολίνα Πορίζκοβα αποκάλυψε τις ουλές από το χειρουργείο στα ισχία της και κάτι παραπάνω...

Βίντεο: 19χρονος στην Τουρκία πυροβόλησε πισώπλατα ταξιτζή και του είπε «κάποιους δεν πρέπει να τους εμπιστεύεσαι»

Οι 7 διορθώσεις στο Ε9 που κατεβάζουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης