Σκρέκας: Έως το τέλος Ιουνίου η προδημοσίευση του Οδηγού για το νέο «Εξοικονομώ»

Σκρέκας: Έως το τέλος Ιουνίου η προδημοσίευση του Οδηγού για το νέο «Εξοικονομώ»

«Έχουμε σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε

skrekas-648
Ως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ενώ η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την «έξυπνη» χρηματοδότηση ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων στην Ελλάδα.

«Έχουμε σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ. Όμως τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα γι αυτό και θα χρειαστούμε νέες πηγές χρηματοδότησης. Ένα παράδειγμα είναι η αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου με αποπληρωμή της επένδυσης από το όφελος που προκύπτει μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός. Σημείωσε δε ότι τα οφέλη των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, εκτός από την μείωση των ρύπων περιλαμβάνουν την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου και τη μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Δημήτριος Αθανασίου, Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως είναι υπό αναθεώρηση η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2030 στο 55 % σε σχέση με το 1990 (από 42 % που ήταν πριν). Έκανε λόγο για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια που νοικιάζονται ή πωλούνται κάτι που όπως είπε χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί από την αγορά και χρήμα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων που θα υποχρεωθούν σε αναγκαστική ανακαίνιση των κτιρίων τους.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αφού απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει όπως είπε να αντιμετωπιστούν προκειμένου η χώρα μας να συμβαδίσει με τις διεθνείς εξελίξεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, την ενεργοποίηση των εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών κ.α. ενώ τόνισε την ανάγκη για συνολική και όχι μόνο ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρης Σταμάτης σημείωσε πως το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ ξεκινά με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΤΠΔ ενώ τόνισε πως αν οι πόροι απορροφηθούν γρήγορα, το πρόγραμμα θα επεκταθεί.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Λάμπρος Πυργιώτης ανέφερε εξάλλου ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζεται υπερδιπλασιασμός των κτιριακών ανακαινίσεων κατά τη δεκαετία που διανύουμε κάτι που προϋποθέτει την εφαρμογή έξυπνων λύσεων και την πλέον αποδοτική χρήση της διαθέσιμης δημόσιας χρηματοδότησης.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου ανέφερε ότι η σύγχρονη έρευνα αποσκοπεί σε κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Με το πρόσχημα ότι θα τους πλήρωναν, άδειασαν δύο λογαριασμούς στην Δράμα!

«Ανησυχίες» των Τούρκων: «Οι ΗΠΑ θέλουν στρατιωτική βάση και στην Σαμοθράκη»

«Ανταρσία» Ρεπουμπλικανών σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης